Jodium

Schildklier
Jodium is nodig voor de vorming van de schildklierhormonen en ondersteunt ook de functie van de schildklier. De schildklierhormonen worden (het woord zegt het al) in de schildklier geproduceerd. Deze hormonen zijn van groot belang voor de groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

Energie
Jodium is van belang voor de vorming van schildklierhormonen. Deze hebben een grote invloed op de energiehuishouding in het lichaam.

Huid
Een tekort aan jodium kan in het beginstadium leiden tot een droge, jeukerige huid. In een verder gevorderd stadium kan een tekort aan jodium juist een klamme huid tot gevolg hebben.

Zenuwen
Zoals hierboven omschreven zijn de schildklierhormonen ook van belang voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

De psychologische functies
Een gebrek aan jodium kan leiden tot een vermindering van het denkvermogen en apathie (extreme lusteloosheid).

Hoeveel hebt u nodig en waar zit het in?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van jodium is 150 mcg.

De maximaal veilige hoeveelheid van jodium is 600 mcg per dag.

Jodium krijgt u uit voeding vooral binnen via zeevissen, schaaldieren, algen, zeewier, zeezout, melk en eieren. In Nederland wordt jodium ook toegevoegd aan brood.

De totale hoeveelheid jodium in een volwassen lichaam bedraagt ongeveer 10 tot 20 mg, waarvan zo’n 75% is opgeslagen in de schildklier. Bij de geboorte is dit slechts 0,1 mg. Voor de normale functie van de schildklierhormonen is voldoende inname van jodium uit de voeding nodig.