Filters

Waarvoor

Doelgroep

Soort product

Ervaringen

Nieuw

Aanbiedingen

Herhaalgemak

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal. Zo staat het bekend om de gunstige invloed op de spieren en het zenuwstelsel. Maar daarnaast helpt het ook bij vermoeidheid en draagt het bij aan een goede geestelijke balans. Ook speelt magnesium een rol bij de opbouw van lichaamseiwit in bijvoorbeeld uw spieren.

Wilt u meer informatie over magnesium? Die vindt u onder het productoverzicht.

Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(158)
Helpt bij vermoeidheid, voor spieren en zenuwen
Vanaf € 11,45
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(110)
Voor botten, tanden, spieren en zenuwen
Vanaf € 8,95U vraagt zich misschien af wat magnesium is en waar het goed voor is. We geven u op deze pagina alle informatie over magnesium.

Inhoudsopgave

Wat is magnesium en waar is het goed voor?

Magnesium is een belangrijk mineraal dat in bijna alle cellen van het lichaam voorkomt. Het is betrokken bij verschillende processen in het lichaam:

Spieren

Magnesium is goed voor de werking van de spieren. Het helpt ze sterk en soepel te houden en helpt de spieren te ontspannen.

Zenuwstelsel

Magnesium is goed voor het zenuwstelsel. Het speelt namelijk een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwen.

Geestelijke balans

Magnesium is goed voor de gemoedstoestand en heeft een gunstige invloed op de geestelijke balans. Ook draagt het bij aan de belangrijke hersenfuncties zoals het concentratievermogen, alertheid en het geheugen.

Botten en gebit

Magnesium wordt ook wel de bouwstof voor stevige botten genoemd. Een volwassene heeft een magnesiumvoorraad van ongeveer 25 gram in het lichaam. 50 tot 60 procent hiervan is opgeslagen in de botten en het glazuur van de tanden. Het helpt zo de botten en tanden sterk te houden.

Eiwitstofwisseling

Magnesium werkt (als cofactor) samen met enzymen die verantwoordelijk zijn voor de eiwitstofwisseling. Zo speelt het een rol bij de opbouw van lichaamseiwitten.

Wist u dat?

Een mineraal in de natuur voorkomt en niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. We moeten het dus binnenkrijgen via de voeding. Planten en dieren nemen de mineralen op uit de natuur, waardoor ze uiteindelijk in ons voedsel terechtkomen. Magnesium komt ook op deze manier in ons lichaam terecht.


wat is magnesium

Wanneer heeft u extra magnesium nodig?

De algemene dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor mannen (19-50 jaar) bedraagt 420 mg per dag. Voor vrouwen is dit 330 mg per dag.

Hoewel magnesium rijkelijk vertegenwoordigd is in ons lichaam, kan een tekort tóch voorkomen als u niet genoeg magnesium binnenkrijgt uit de voeding. Dit komt omdat magnesium betrokken is bij honderden enzymatische reacties die een grote rol spelen in ons lichaam, zoals het opwekken van energie.

Een magnesiumtekort kan ontstaan als u regelmatig ongezond eet. Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk om voldoende groenten, fruit en vezels te eten. Geraffineerde producten bevatten meestal weinig magnesium omdat veel vezels verwijderd zijn (denk aan witte rijst, witbrood of witte suiker). Kies daarom waar het kan voor volkorenproducten (zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood etc.).


extra magnesium

Hogere behoefte bij stress, lichamelijk werk of stress

Naast ongezonde voeding kan ook stress leiden tot een magnesiumtekort. Magnesium speelt een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Stress zorgt ervoor dat u meer magnesium verbruikt dan normaal waardoor extra inname van magnesium nuttig kan zijn. Ook bij zwaar lichamelijk werk kunt u wel wat extra magnesium gebruiken.

Als u veel sport (vooral duursport) heeft u een hogere behoefte aan magnesium. Dat komt omdat magnesium goed is voor het ontspannen van de spieren en spierkracht. Door intensief te sporten zweet u veel waardoor u ook weer een beetje magnesium verliest.

Een magnesiumtekort kunt u aanvullen door voldoende producten met magnesium toe te voegen aan de voeding of te kiezen voor magnesium tabletten zoals Flinndal Magnesium Kauwtablet.


hogere behoefte

In welke producten vindt u veel magnesium?

Magnesium vindt u veel in sojabonen en volkorenproducten maar ook in groene groenten en noten. Cacao, schelpdieren, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 mg magnesium per 100 gram. Ook groene groenten zoals spinazie, volkorengranen, zuivel en bananen bevatten veel magnesium.


Waar zit magnesium in?

Natuurlijke voedingsbronnen % ADH (man) % ADH (vrouw)
 
Sojabonen (gekookt, 200 gram) 100 120
Tarwebrood (5 sneetjes) 30 40
Pinda's, ongezouten (1 eetlepel) 15 15
Halfvolle melk (1 glas) 10 10
Drinkwater (1 glas) 1 1

Bron: Vitamine Informatie Bureau


producten

Is een teveel aan magnesium mogelijk?

Een overschot aan magnesium uit de voeding komt niet voor. Alleen bij extreem gebruik van voedingssupplementen waar magnesium in zit kunt u te veel magnesium binnenkrijgen. Bij een te veel aan magnesium kunt u last krijgen van bijvoorbeeld darmklachten, zoals diarree. Gebruikt u dus extra magnesium supplementen als aanvulling op de voeding, let dan op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid staat altijd op de etiket van een product.


teveel magnesium

Verschillende vormen van magnesium

Er zijn veel verschillende vormen van magnesium. Deze worden onderverdeeld in organische en anorganische vormen. Voorbeelden van organische verbindingen zijn magnesiumcitraat, magnesium malaat en magnesiumlactaat, maar er zijn er in totaal wel ruim 20 organische verbindingen te onderscheiden. Voorbeelden van anorganische verbindingen zijn magnesiumoxide of magnesiumchloride. Deze laatste groep lost meestal slecht op in water en daarom adviseren wij om waar het kan te kiezen voor een organische verbinding zoals magnesiumcitraat. Deze vorm is goed door het lichaam opneembaar. Wanneer u uw dagelijkse voeding wilt aanvullen met een voedingssupplement, is het belangrijk te kiezen voor de vorm die goed door het lichaam opneembaar is.


Wist u dat?

Magnesium nauw samenwerkt met calcium? Uw lichaam heeft namelijk magnesium nodig om calcium op te nemen en dit geldt ook andersom. Een goede verhouding tussen beide mineralen is daarom van belang. Samen zorgen ze voor gezonde botten, zenuwen en spieren en ze vullen elkaar goed aan. Zo zorgt magnesium voor het ontspannen van de spieren en calcium voor het samentrekken van spieren.


calcium magnesium

Flinndal Magnesium Kauwtablet

Flinndal Magnesium Kauwtablet bestaat uit het organische magnesiumcitraat en bevat 200 mg magnesium. Dat is 53% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een verantwoorde aanvulling op de voeding en een lekker kauwtablet met natuurlijke sinaasappelsmaak. Dit supplement is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een supplement met magnesium. 


Flinndal Calcium Magnesium

Calcium en magnesium zijn twee mineralen die beide van belang zijn voor zenuwen en spieren. Daarnaast zijn ze afzonderlijk van elkaar verantwoordelijk voor verschillende processen in het lichaam. Flinndal Calcium Magnesium bevat ook vitamine D, K en B12 . Zo helpen vitamine D en K botten gezond te houden en zorgen vitamine B12 en D voor de weerstand. Dit supplement is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een complete formule voor botten en spieren.