Terug naar overzicht

5 tips voor een goede nachtrust

5 tips voor een goede nachtrust
Flinndal
7/10/2015
0 Reacties

goed slapen


Een goede nachtrust is belangrijk. Het zorgt ervoor dat u weer fit en vol energie aan de nieuwe dag kunt beginnen en het is van belang voor uw weerstand. Ook is uw concentratie en geheugen beter wanneer u goed bent uitgerust. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. U kunt moeite hebben met inslapen, wakker worden of last hebben van piekeren en woelen. Wat kunt u hier aan doen? Wij geven vijf tips!


Tip 1. Zorg voor een ritme

Een regelmatig schema zorgt ervoor dat uw lichaam onthoudt wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer u ongeveer wakker wordt. Dit ritme kan dus helpen bij een goede nachtrust. Slaapt u altijd iets minder goed als de klok net is verzet in oktober en maart? Dan komt dit doordat uw bioritme in de war is en u weer moet wennen aan het nieuwe ritme.


Tip 2. Dim het licht in de avond en verduister uw kamer

Het lichaam maakt in de avond zelf het slaaphormoon melatonine aan waardoor u slaperig wordt. Voor de aanmaak van dit hormoon is het belangrijk dat het niet te licht is. Dit geldt ook voor de slaapkamer. Een beetje licht zoals een lantaarn of het licht van de wekker kan al storend zijn en de kwaliteit van de nachtrust negatief beïnvloeden.


Tip 3. Vermijd beeldschermen na 21.00 uur

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder, maar voor een goede nachtrust is het verstandig om smartphones, tablets, televisies en computers uit te zetten na 21.00 uur. Het licht van deze beeldschermen heeft een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine waardoor u lastig in slaap kunt vallen.


Tip 4. Ga bij een onrustig gevoel even iets anders doen

Soms bent u moe en lukt het maar niet om in slaap te vallen. U merkt dan dat u gaat woelen of piekeren. Probeer rustig te worden door even wat te lezen of iets anders te doen om de gedachten te verzetten. U zult merken dat u moe wordt en opnieuw kunt proberen te gaan slapen.


Tip 5. Vermijd dranken met alcohol of cafeïne

Alcohol als slaapmutsje kunt u beter vermijden. Het helpt u wel om sneller in slaap te vallen, maar het verstoort uw REM slaap (de diepe slaap) waardoor u uiteindelijk niet goed uitrust. Ook cafeïnehoudende dranken zoals zwarte thee, cola en koffie kunnen uw slaapritme verstoren. Probeer deze dranken laat op de avond te vermijden en overdag niet teveel ervan te drinken.


Aanbevolen producten

Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(159)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 tips voor een goede nachtrust"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties