Terug naar overzicht

Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne
Lisa
13/11/2019
1 Reactie

Het verschil tussen cafeïne en theïne

Cafeïne en theïne, u heeft er vast weleens van gehoord. Als een gesprek over koffie gaat, valt het woord cafeïne al gauw. Theïne wordt dan weer in combinatie met thee drinken gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen theïne en cafeïne? Wij vertellen u er graag meer over.


Cafeïne of theïne?

De woorden cafeïne en theïne doelen op dezelfde stof. Alleen de benaming en herkomst is anders. Theïne is de stof die thee bevat als het afkomstig is van de Camellia sinensis (ook wel de theeplant). Kruidenthee zoals rooibos bevat deze stof dus niet. In koffie, maar ook cola en energiedranken wordt deze stof cafeïne genoemd.

Herkomst van cafeïne en theïne

De stof cafeïne werd in 1819 ontdekt door de Duitse chemicus Friedrich Ferdinand Runge. In die tijd dacht men dat cafeïne en theïne verschillende stoffen waren. In 1827 ontdekte Johannes Mulder het ongelijk hiervan: cafeïne en theïne zijn dezelfde stof.

Overigens wist men al ver voor 1819, in het stenentijdperk, van het effect van cafeïne en theïne af. Dit nuttigde ze door middel van zaden, schors en bladeren. Ook ontdekte ze in die tijd dat ze de bladeren in heet water kon laten trekken.


Wat doet cafeïne/theïne met u?

Hoewel cafeïne en theïne dus eigenlijk dezelfde stof zijn, wordt het effect van cafeïne veel zwaarder ervaren. Dit komt door de manier waarop de stof functioneert. Cafeïne in koffie wordt sneller in het bloed opgenomen. U moet het eigenlijk zien als een snelle suiker die de bloedsuikerspiegel vrijwel meteen laat stijgen. Theïne kan gezien worden als een langzame suiker. Hierdoor zijn er haast geen pieken in de bloedsuikerspiegel aanwezig. Van theïne krijgt u niet zo’n heftige energie-boost als dat met cafeïne te bereiken is.


Is er nou een verschil tussen cafeïne en theïne?

Cafeïne en theïne zijn verschillende benamingen voor dezelfde stof. Theïne komt voor in theesoorten afkomstig van de theeplant en cafeïne is te vinden in drankjes als koffie, cola en energydranken.

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer
Waarom vruchtensap geen goed idee is

Waarom vruchtensap geen goed idee is

Vruchtensap gezond? Hoe zit het met de suikers in vruchtensappen? Wij leggen u uit waarom vruchtensap geen goed idee is.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Het verschil tussen cafeïne en theïne"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van gery vanmarcke, geplaatst op 26/10/2021
Het is beter met mate koffie te drinken en vanaf de middag thee gewone thee die u kunt mengen met brandnetelthee gemberthee groene tee of andere kruidenthee dan is dit ook nog goed voor u gezondheid zoals alles met mate zelf het gezondste product word schadelijk bij grote hoeveelheden