Is elke thee gezond?


volkoren.jpg

Een kopje thee is lekker op zijn tijd. Zeker nu het buiten kouder wordt, kan zo’n warme kop erg welkom zijn. Zijn er nog verschillen in thee en is het ene kopje gezonder dan de ander? 


Verschillende soorten thee

Er bestaan verschillende soorten thee zoals zwarte thee, groene thee, vruchtenthee (citroen, aardbei) of earl grey. Deze theesoorten worden gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Kruidenthee is officieel geen thee omdat het niet gemaakt wordt van de bladeren van de theeplant, maar een kruidenaftreksel. Op de verpakking van thee kunt u terugvinden of er echt thee in het product zit.


Thee belangrijk voor vochtinname

Thee zonder suiker is een goede manier om aan voldoende vocht te komen. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Dit geldt voor alle thee, ook de kruidenthee. Hierbij moet wel gezegd worden dat u alleen in zwarte of groene thee bioactieve stoffen vindt zoals flavonoïden (antioxidanten). Deze hebben een gunstige invloed op onze gezondheid.

Zo kan het drinken van 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag de bloeddruk verlagen. Ook zou thee het risico op een beroerte verlagen. Van groene thee is bekend dat het ons immuunsysteem gezond helpt te houden, het als antioxidant ons lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en dat het van belang is voor de vetverbranding. Ook helpt het om vetophoping in het lichaam tegen te gaan en ondersteunt het de energiehuishouding.


Hoe zit het met kruidenthee?

Kruidenthee is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden of specerijen. Voorbeelden zijn kamille-, rozenbottel-, pepermunt-, zoethout-, sterrenmunt- of rooibosthee. Het voordeel van deze theesoorten is dat ze geen cafeïne bevatten. Het advies is wel om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- of anijsthee te drinken. Deze kunnen de bloeddruk juist verhogen. Doordat kruidenthee niet gemaakt wordt van de theeplant Camellia sinensis telt ze niet mee met de drie koppen thee die gezondheidsvoordelen opleveren. De gunstige invloed op onze gezondheid wordt niet aan kruidenthee toegeschreven.


Conclusie

Thee is een gezonde manier om aan voldoende vocht te komen. Ook kruidenthee zoals rooibosthee is een verantwoorde keuze, maar hierbij geldt wel het advies om deze beperkt te drinken. De bewezen gezondheidsvoordelen gelden alleen voor de zwarte en groene thee van de theeplant Camellia sinesis.
Lees ook:

Het belang van water wordt vaak onderschat. Waarom is water drinken zo belangrijk en hoe kunt u ervoor zorgen dat u voldoende drinkt? Lees meer

IJsthee is voor veel mensen het ultieme zomerdrankje. Wat maakt groene thee zo gezond en hoe maakt u een lekkere verkoelende ijsthee met groene thee? Lees meer

Sporten zorgt er meestal voor dat u gaat zweten en hierdoor vocht verliest. Het is daarom belangrijk om dit vocht weer aan te vullen, maar wanneer kunt u dit het beste doen? Is dat voor, na of juist tijdens het sporten? Lees meer

Geef een reactie op: Is elke thee gezond?

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen u graag om elke dag opnieuw het beste uit uzelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.