Terug naar overzicht

12 gezonde kruiden

12 gezonde kruiden
Flinndal
30/11/2015
0 Reacties

blog_kruiden.jpg


Kruiden zijn onmisbaar in de keuken. Ze geven onder andere vlees, vis, aardappelen en sauzen extra smaak. Maar wist u dat ze ook erg gezond zijn? Wij hebben daarom twaalf bekende kruiden voor u geselecteerd en leggen uit waarom ze gezond zijn. Elk kruid heeft zo zijn eigen voordelen.


Knoflook

Knoflook is misschien wel één van de bekendste kruiden en wordt aan veel gerechten toegevoegd zoals pasta’s, ovenschotels en sauzen. Knoflook heeft een gezonde invloed op het hart- en vaatstelsel, kan uw bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte in uw bloed laten dalen.


Basilicum

Basilicum, oftewel koningskruid, is in India een heilig kruid en staat bekend als kalmerend middel. Het versterkt het afweersysteem en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Het bevat verder veel vezels en heeft een ontgiftende invloed op de lever. Het bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering.


Peterselie

Peterselie is een kruid dat vaak ter garnering bij een gerecht wordt gelegd. Peterselie bevat veel vitamine C en verschillende mineralen. Het heeft een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten en is ook vochtafdrijvend.


Koriander

Koriander heeft een typische smaak. Hierdoor vindt de één het erg lekker, maar wil de ander er niks van weten. Het wordt veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken. Koriander zit vol met vezels en mineralen zoals ijzer. Het kan ook helpen om een opgeblazen gevoel te voorkomen.


Bieslook

Bieslook is familie van de ui en knoflook. Het wordt vaak toegevoegd aan salades (bijvoorbeeld eiersalade), in sauzen, soepen of een kruidenkaas. Bieslook zit vol antioxidanten, bevordert de spijsvertering en heeft een positieve invloed op de maag.


Gember

Gember wordt steeds populairder onder Belgen. Het wordt al meer dan 3000 jaar in China verbouwd en komt veel terug in de Aziatische keuken. Gember is onder andere bekend om de vele antioxidanten en het positieve effect op de spijsvertering. Het is verder van belang voor de opname van voedingsstoffen en kan helpen tegen misselijkheid. Lekker om toe te voegen aan een kopje thee, samen met een citroenschijfje.


Zwarte peper

Zwarte peper staat eigenlijk bij iedereen wel in het kruidenkastje. Het wordt veel gebruikt om het eten op smaak te brengen. Van zwarte peper wordt gezegd dat het helpt het slechte LDL cholesterol in het bloed te verlagen en het goede HDL te verhogen, het bevat antioxidanten en zou de vetafbraak stimuleren. Dit kan u helpen bij het afvallen.


Kaneel

Kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom. Het is heerlijk door de yoghurt, smoothie, in de koffie of door een pannenkoek. In India wordt het ook gebruikt in groente- en vleesgerechten. Het kan helpen bij misselijkheid, winderigheid, diarree en verkoudheid. Ook heeft het een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau.


Kurkuma (geelwortel)

Kurkuma is een specerij dat vooral in de Indiase, Aziatische en Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt. Het is bekend om positieve invloed op lever, darmen en milt en is van belang voor het behoud van soepele gewrichten. Daarom heeft Flinndal kurkuma (curcumine) toegevoegd aan Flinndal Glucosamine. Daarnaast zou kurkuma wondgenezingen versnellen en wordt het gezien als een natuurlijke pijnremmer.


Rozemarijn

Rozemarijn wordt niet alleen gebruikt in de keuken, maar vindt u ook terug in badkamerproducten vanwege de eucalyptusachtige zoete smaak en geur. Het is lekker bij het grillen van vlees of op aardappels uit de oven. Het bevat veel antioxidanten, is goed voor het hart en de bloedvaten en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.


Tijm

Tijm is goed voor de keel, heeft een positieve werking op de spijsvertering en het zou goed zijn voor tandvlees. En mocht u een keer te diep in het glas hebben gekeken, er wordt gezegd dat tijm kan helpen bij een kater. Tijm is lekker in dressings en dipsausjes, bij vis of vlees, maar ook bij aardappelen of in wokschotels.


Oregano

Oregano is rijk aan vitamine K, ijzer, mangaan en calcium. Het wordt veel gebruikt in de Griekse en Italiaanse keuken. Oregano kan helpen om uw weerstand goed te houden en bevat veel antioxidanten, waaronder vitamine C. Lekker voor pasta’s, pizza, saus of op een croque monsieur.


Gezonde krachtpatsers

Zoals u kunt lezen zijn kruiden heel gezond. In bovengenoemd lijstje vindt u er twaalf, maar er zijn natuurlijk veel meer gezonde kruiden. Onze tip is om lekker te variëren met kruiden en niet te zuinig te zijn met het op smaak brengen. Eet smakelijk!


Tags

Kruiden

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"12 gezonde kruiden"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties