Terug naar overzicht

2018 beginnen zonder stress? Start met yoga

2018 beginnen zonder stress? Start met yoga
Flinndal
14/12/2017
0 Reacties

Minder vlees

Dwalen uw gedachten vaak af? Denkt u tijdens het douchen, tandenpoetsen, eten of fietsen vaak aan situaties die nog moeten komen of die juist al geweest zijn? Herhaalt u een vervelend gesprek steeds maar weer in uw hoofd of moet u maar denken aan een diner dat u gaat organiseren. Of bent u vaak met uw gedachten bij alle dagelijkse taken die u nog moet doen zoals boodschappen, huishouden of koken?


Kies er dan voor om 2018 zonder stress te beginnen en start met yoga. Wij vertellen u hoe het u kan helpen.


Wat is yoga?

Om eerst een misvatting uit de wereld te helpen, voor yoga hoeft u niet lenig of flexibel te zijn. Yoga is voor iedereen, van jong tot oud. Het fijne van yoga is dat u dit helemaal voor uzelf doet en u de houding dus ook afstemt op wat uw lichaam kan. Door de oefeningen goed uit te voeren, wordt u vanzelf flexibeler en u bent nooit te oud om uw flexibiliteit te verbeteren.

Yoga komt oorspronkelijk uit India, ontstaan vanuit het hindoeïsme. Het betekent dan ook samenbrengen of verbinden in het Sanskriet, een oude taal uit dit land. Yoga was vooral bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen, in combinatie met de bijbehorende spiritualiteit en filosofie. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw is yoga in het westen populair geworden en beoefenen veel mensen yoga om te ontspannen.


Yoga voor ontspanning

Zoals hierboven benoemd is yoga vooral bedoeld om lichaam en geest met elkaar te verbinden en in balans te brengen. In andere woorden, u staat tijdens yoga even stil bij wat u allemaal in uw lichaam voelt. Is uw lichaam gespannen en waar zit deze spanning? In uw buik, in uw hoofd of bij uw hart? U constateert deze spanning, zonder hier een oordeel over te hebben of zonder het te willen veranderen. Dit geldt ook voor uw ademhaling. Door uw aandacht op uw ademhaling te plaatsen, wordt u bewust hiervan. Ademt u snel of juist langzaam? Ook hierbij geldt, constateer dit alleen, zonder oordeel of zonder het te willen veranderen.

Doordat we tegenwoordig allemaal zo druk zijn met alles wat we moeten doen of waarvan we denken dat andere dat van ons verwachten, staan we eigenlijk nooit echt stil bij wat we zelf willen of voelen. Het lichaam geeft vaak duidelijke signalen af die we negeren, omdat we geen tijd willen vrij maken om hier naar te luisteren. Om naar ons zelf te luisteren. Denk aan vermoeidheid, druk in het hoofd, slechte nachtrust, hoofdpijn etc. Negeert u deze signalen voor een lange tijd, dan ligt een burn-out op de loer. Door yoga leert u bewust aanwezig te zijn in het moment. U focust meer op uzelf, uw eigen gevoel en leert spanning los te laten.


Yoga voor de spieren en gewrichten

Bij veel yogahoudingen rekken uw spieren op. Hierdoor wordt het melkzuur, wat ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn, afgevoerd. Door regelmatig yoga te beoefenen zorgt u ervoor dat flexibiliteit en kracht toenemen. Zo zorgen de staande houdingen ervoor dat u bovenbeenspieren sterken worden, net als uw buikspieren die u gebruikt voor de balans tijdens de oefening. Bij zittende houdingen versterkt u de wervelkolom en de liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren.

Daarnaast zorgt yoga ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als u met regelmaat aan yoga doet, worden de gewrichten steeds flexibeler.


Verschillende vormen van yoga

Er zijn verschillende soorten yoga, van heel rustig zoals yin yoga tot heel intensief zoals de power yoga. Yoga is fijn om in een lesje te doen, zodat u even uit uw dagelijkse omgeving gaat. Is dit lastig voor jou, dan kunt u het ook gemakkelijk thuis doen. Zo is er yoga TV en zijn er diverse filmpjes online te vinden met yoga oefeningen. We raden dan wel aan om uw smartphone even uit te zetten en een rustige plek op te zoeken om volledig te kunnen ontspannen.

Probeer vooral de verschillende soorten yoga, want hierdoor kunt u kijken bij welke vorm u zich het prettigst voelt en waar u de meeste ontspanning kunt ervaren.


Aanbevolen producten

Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,6 sterren
(11)
Vanaf € 26,31
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"2018 beginnen zonder stress? Start met yoga"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties