Terug naar overzicht

Bent u een verzamelaar of een hamsteraar?

Bent u een verzamelaar of een hamsteraar?
gezondNU
12/02/2015
0 Reacties

gezond_nu.jpg

Opgeruimd staat netjes, maar wie wat bewaart heeft wat. De waarheid ligt ergens in het midden. Maar wat als de balans tussen opruimen en bewaren zoek is? Als u te veel bewaart … In de nieuwste editie van gezondNU 2 duiken we in het verhaal achter verzamelen.

Weggooien is definitief, loslaten moeilijk

De tekeningen van uw kinderen, die stapel tijdschriften en bankafschriften uit 2007: we bewaren het. Weggooien is zo … zo definitief. “Loslaten is moeilijk,” stelt Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid in gezondNU 2.“Bewaren geeft een ontspannen gevoel. Vaak identificeren we ons met voorwerpen: ‘die spullen, dat ben ik’. De gedachte aan weggooien kan onrustig of zelfs angstig maken.”

Verzamelwoede of een verzamelstoornis?

Maar er zijn gradaties van verzamelwoede. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen verzameldrang en een verzamelstoornis. “Het eerste hoeft niet tot problemen te leiden. Er is niks mis met het aanleggen van een voorraad, het koesteren van de voorwerpen die voor u een emotionele waarde hebben of het bewaren van spullen die misschien ooit van nut zijn.”

Een verzamelstoornis is van een andere orde. Op dat moment gaan we excessief voorwerpen hamsteren en kunnen we niets weggooien. “Deze mensen kopen enorm veel artikelen. Of ze vergaren grote hoeveelheden gratis spullen, zoals folders of objecten die door anderen zijn afgedankt. Spullen die in de ogen van anderen weinig of geen waarde hebben. Deze bezittingen staan vervolgens zo in de weg, dat woonruimtes nauwelijks gebruikt kunnen worden voor hun eigenlijke functie.”

Wie krijgt een verzamelstoornis?

Jonkers: “Opvallend is dat vijftig procent van de mensen die dwangmatig verzamelt, aangeeft dat minstens één ander familielid dat ook doet. Besluiteloosheid is een vaak voorkomende eigenschap van personen met een verzamelstoornis en hun ouders, broers, zussen en kinderen. Het hamsteren kan geleidelijk ontstaan, in de puberteit, met een aantal spullen. Hoe ouder iemand wordt, hoe langer de verzamelperiode en hoe meer spullen er dus bewaard blijven.”

cover-gezondnu_2.jpgLetterlijk niets kunnen loslaten, daar ligt soms een pijnlijke gebeurtenis aan ten grondslag. “Stelt u bijvoorbeeld iemand voor die in armoede opgroeide. Eindelijk kreeg hij iets moois. Later werd dat voor zijn ogen stukgemaakt. Zo ontstond een sterke beschermingsdrang: ik moet goed op mijn spullen letten.” Toch is er niet altijd sprake van een trauma, meent de psycholoog. “Mensen zoeken vaak een verklaring, maar excessief verzamelen kan ook ‘gewoon in u zitten’.”

gezondNU 2 ligt nu in de winkel of is te koop op de website van gezondNU.

Redactie GezondNU
GezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. GezondNU02-2015 is nu te koop of te bestellen via gezondNU.nl

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Tags

gezondNU

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Bent u een verzamelaar of een hamsteraar?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties