Terug naar overzicht

Een kerst zonder stress. Wij geven tips

Een kerst zonder stress. Wij geven tips
Flinndal
17/11/2016
0 Reacties

Kerst zonder stress

U heeft het vast ook al opgemerkt: hier en daar duiken de eerste kerstbomen op en hangt de kerstverlichting al in de straat. Binnenkort is het weer kersttijd! Voor velen een tijd vol warmte en gezelligheid, met vrienden en familie. Maar vaak is het ook een erg drukke periode en dat zorgt bij heel wat mensen voor onnodig veel stress: cadeautjes uitzoeken, een lekker diner voorbereiden, familiale verplichtingen, noem maar op. We geven tips om de kerstdrukte goed door te komen en kerststress te vermijden.


Bezoek

Vaak heeft u met Kerst verschillende familiale verplichtingen: of het nu de schoonfamilie of (klein)kinderen zijn, er is altijd wel iemand die erop rekent dat u aanwezig bent bij het kerstdiner. Als u op meerdere plaatsen wordt verwacht, is dit natuurlijk lastig. Hoe maakt u een keuze? En hoe zegt u nee tegen een uitnodiging? 

Probeer bij uw keuze vooral rekening met uzelf te houden: waar wilt u het liefste zijn met Kerst? Het kerstfeest dient in de eerste plaats gezellig en liefdevol te zijn, en hoe kan dit beter dan met de mensen die u het meest lief heeft. Als u een uitnodiging moet afwijzen, benadruk dan hoe blij u met de uitnodiging bent, maar dat u al andere plannen heeft gemaakt. U kunt bijvoorbeeld een latere datum voorstellen waarop u afspreekt.


Een heerlijk feestmaal op tafel

Het kerstdiner zelf kan ook voor heel wat stress zorgen. Als het kerstfeest bij uw thuis doorgaat, wilt u natuurlijk een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Onze tip? Houd het simpel. Laat ingewikkelde recepten achterwege en kies voor een recept waar u vertrouwd mee bent en waarbij de kans op mislukken klein is. Of zoek een recept uit waarbij u een groot deel van de voorbereidingen op voorhand kan doen, zoals een ovenschotel. Zo kunt u op het feest zelf gezellig met uw gasten apperitieven, terwijl de schotel in de oven staat. Ook kan het leuk zijn om de taken te verdelen: misschien wil iemand van de gasten wel voor een lekker voorgerechtje of het dessert zorgen.


Cadeaus uitzoeken

Dan zijn er ook nog cadeautjes die moeten worden uitgezocht. Het is natuurlijk leuk als u voor iedereen met het perfecte cadeau aan kunt komen zetten, maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend. Om stress te vermijden kan het helpen om een verlanglijstje op te stellen. Pols nu al bij familie en vrienden wat ze graag zouden willen, of schrijf het meteen op wanneer u al iets leuks bedacht heeft. Verder is het verstandig om uw aankopen niet tot de laatste week uit te stellen. Koop alvast dat ene cadeau dat u al had bedacht, of plan een ochtend in uw agenda, speciaal om op cadeautjesjacht te gaan.


Financiële stress

Behalve de stress die het uitzoeken van cadeautjes met zich meebrengt, komt daar vaak ook nog financiële stress bij kijken. Want al die cadeaus kosten best wat geld. Door nu alvast wat aankopen te doen, spreidt u de kosten natuurlijk ook. 

Of wat dacht u ervan om dit jaar eens niet voor iedereen een cadeau te kopen, maar bijvoorbeeld eens ‘secret Santa’ te organiseren of lootjes te trekken? Alle aanwezigen trekken een naam en zorgen (in het geheim) voor een speciaal cadeau voor deze ene persoon. Behalve dat het een stuk goedkoper is als u slechts voor één iemand een cadeau hoeft uit te kiezen, kunt u hier ook veel meer zorg en aandacht aan besteden. En het is natuurlijk extra spannend als u niet weet wie het cadeau voor u heeft uitgezocht! Tegenwoordig kunt u lootjes trekken ook gewoon online doen. U stuurt alle genodigden een e-mail en zodra iedereen de uitnodiging geaccepteerd heeft, krijgt u per e-mail een naam toegewezen.


Kerstkaarten

Tot slot wilt u misschien wel kerstkaarten sturen dit jaar? Om tijd te besparen, kunt u kiezen voor een kaartje met een voorgedrukte wens daarin. Zo hoeft u de kaartjes enkel te ondertekenen. Wilt u het toch persoonlijker? Er bestaan website waarbij u een foto kunt uploaden en zo kunt omtoveren tot een schitterende kerstkaart. Bij het maken van de kaart kunt u ook uw tekst al bijvoegen. Zo heeft u een persoonlijke kerstkaart, en kost het u toch weinig tijd om voor iedereen een persoonlijke boodschap te schrijven!




Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Een kerst zonder stress. Wij geven tips"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties