Terug naar overzicht

Nieuws: Vrouwen zijn anders dan mannen

Nieuws: Vrouwen zijn anders dan mannen
Flinndal
5/06/2014
0 Reacties

Vrouwen zijn anders dan mannen

U hoeft er niet voor gestudeerd te hebben: een vrouwenlichaam is anders dan dan van een man. Gek genoeg heeft de medische wetenschap het verschil tussen mannen en vrouwen jarenlang ontkent: een lichaam is een lichaam en moest dus gelijk worden behandeld. gezondNU 6 vestigt de aandacht op de kentering van deze gedachte: vrouwen zijn écht anders – dus weg met de seksegelijkheid, leve de ongelijkheid!

Medicijnen hebben een ander effect op vrouwen

Vrouwen hebben borsten en kunnen kinderen krijgen, mannen niet. Toch heeft de medische wereld altijd het mannenlichaam als uitgangspunt gezien, stelt dr. Annelies Bos (UMC Utrecht) in gezondNU. “Een man is vanwege een gebrek aan hormonale schommelingen een makkelijkere proefpersoon voor onderzoek en medicatie.”

Het gevolg: veel medicijnen zijn alleen getest op mannen. Maar juist vanwege die andere hormoonhuishouding, maar ook de fysieke ongelijkheid (mannen zijn groter en zwaarder), hebben medicijnen een heel ander effect op vrouwen. “Medische behandelingen kunnen dus een heel ander effect hebben op vrouwen.”

Verschil in communicatie

Niet alleen medicatie en behandelingen zijn anders voor het vrouwenlichaam, ook de communicatie. Huisarts Hedwig Vos herkent dat vrouwen anders hun verhaal doen tijdens een spreekuurtje. “Terloops vragen zij iets over hun gezondheid als ze met hun kind op schoot zitten tijdens het spreekuur. Mannen rapporteren hun klacht, vrouwen maken een verslag met context en al. Die manier van communiceren vraagt meer tijd en aandacht van de arts. Een zeldzaam goed. Maar die tijd is wel nodig.”

GezondNU 6

Vaessen doet beroep op de politiek, zo moet er meer ruimte komen voor specifiek vrouwelijk medisch onderzoek. “Ik denk dat we aan de vooravond van een omwenteling staan die de gezondheid van vrouwen flink kan verbeteren.”

Zorg zelf voor verbetering

Bent u zelf vrouw? Dan kunt u volgens de geïnterviewde artsen ook zelf wat doen: weet bijvoorbeeld waar uw eigen lichamelijke risico’s liggen en handel daarnaar. Spaar geen klachten op, ga gelijk naar de huisarts en vertel in een helder betoog waar de crux ligt, zeker als het een mannelijke huisarts betreft. Want sekseverschillen? Ze bestaan écht! (Maar dat was vast geen nieuws -;) 

Redactie gezondNU

gezondNU is hét onafhankelijke magazine over gezondheid, voeding en psyche. gezondNU 6 is te koop of te bestellen via https://www.gezondnu.nl/webshop/gezondnu

Flinndal heeft maandelijks een gastbijdrage van gezondNU op het blog.


Aanbevolen producten

Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
5 sterren
(3)
Vanaf € 9,85
Bekijk product
Vrouw & Overgang
Vrouw & Overgang
4,9 sterren
(9)
Vanaf € 11,73
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,7 sterren
(14)
Vanaf € 7,57
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Nieuws: Vrouwen zijn anders dan mannen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties