Terug naar overzicht

Waar kunt u het beste in bakken?

Waar kunt u het beste in bakken?
Flinndal
22/02/2016
0 Reacties

blog_afbeeldingen_waarin_bakken_optimized_ca2eba81.jpg

Tegenwoordig heeft u de keuze uit veel verschillende producten om in te bakken. Denk aan olijfolie, kokosolie, margarine en roomboter. Hierbij geven we vaak de voorkeur aan de variant met het minste vet. Is dit een goede keuze en waar moet u op letten als u gaat bakken?


Wat is vet?

Alle producten waarin we bakken bevatten vet. Vet is een voedingsstof die in veel producten zit en het lichaam nodig heeft om te functioneren. U vindt het bijvoorbeeld in producten zoals halvarine, olie, vlees, kaas, maar ook in koek, snoep, chips, snacks en sauzen. Vet bestaat altijd uit een mengsel van vetzuren die in te delen zijn in de categorie onverzadigd vet (enkelvoudig of meervoudig) of verzadigd vet.

Wanneer u de keuze maakt voor een product om in te bakken, kijkt u waarschijnlijk naar het percentage verzadigde vetten in een product. Want hoe minder verzadigde vetten, hoe gezonder. Toch? Het is zeker waar dat we moeten proberen zo min mogelijk verzadigde vetten binnen te krijgen, omdat deze het slechte cholesterol (LDL) kunnen verhogen. Maar bij het bakken, speelt er nog een andere factor mee; namelijk verhitting.


Olie of boter?

Wanneer u vet verhit, kan het veranderen van structuur. Hierdoor kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen (zoals vrije radicalen). Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een variant die niet of zo min mogelijk verandert tijdens verhitting. Verzadigde vetten zoals roomboter of kokosolie kunnen erg goed tegen verhitting en zijn in dat opzicht een gezonde keuze. Hierbij is het verschil tussen beide dat kokosolie een plantaardig product is en roomboter dierlijk. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat kokosolie veel verzadigd vet bevat: 86,5 gram per 100 gram kokosolie.

Bij onverzadigde vetten is het goed om te kijken naar de enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze vetten kunnen redelijk goed tegen verhitting en kunt u prima gebruiken voor het bakken van eten. Een voorbeeld hiervan is olijfolie. Olijfolie bevat bijvoorbeeld 14,5 gram per 100 gram aan verzadigd vet.

Meervoudig onverzadigde vetten daarentegen kunnen niet goed tegen verhitting en kunt u beter ook niet gebruiken bij het bakken of frituren. Voorbeelden zijn zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, of bewerkte olijfolie zoals olijfolie extra vierge. Deze oliën zijn meer geschikt voor koude bereidingen zoals door de salade of door soep.


Conclusie

Verzadigde vetten kunnen goed tegen verhitting en zijn geschikt voor het bakken. Probeer waar het kan te kiezen voor een plantaardig product, zoals olijfolie en wissel af en toe af met kokosolie of roomboter als u dit lekker vindt. Het is namelijk belangrijk om niet teveel verzadigd vet te consumeren, 1 of 2 eetlepels olie of vet is meestal voldoende om in te bakken. Het advies is namelijk om minder dan 10 energieprocent uit verzadigd vet binnen te krijgen. Bij een advies van 2000 kcal per dag voor een volwassen vrouw betekent dit 200 kcal (ongeveer 22 gram).



Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waar kunt u het beste in bakken?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties