Terug naar overzicht

Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?

Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?
Flinndal
23/11/2015
0 Reacties

kou.jpg


Mannen en vrouwen kunnen het allebei koud hebben. Algemeen is bekend dat vrouwen het wel eerder koud hebben dan mannen. Zeker bij lage temperaturen in de herfst en winter hebben vrouwen het eerder koud. Hoe komt dit?


Waarom krijgen we het koud?

Allereerst is het goed om te weten waarom we het koud krijgen. In onze hersenen zit een soort thermostaat (de hypothalamus) die onze temperatuur regelt en deze op 37 graden probeert te houden. Bij kou vernauwen de bloedvaten. Hierdoor kan er minder bloed naar de ledematen stromen en blijft het warme bloed dicht bij het lichaam en dus ook bij de belangrijke organen. Het gevolg is dat u koude handen en voeten krijgt. Het hormoon oestrogeen wat bij vrouwen meer aanwezig is, zorgt er bovendien voor dat de bloedvaten zich eerder afsluiten bij kou dan bij mannen.


Koude handen en voeten

Een andere reden waarom (vooral bij vrouwen) de handen en voeten koud worden, is door de bouw van het lichaam. Vrouwen hebben meer vet (25%) dan mannen (15%) en hun vet is beter verdeeld. Vet isoleert tegen de kou van buitenaf, maar zorgt er ook voor dat de warmte van de spieren niet doorstroomt naar de handen en voeten.

Om de handen en voeten weer op te warmen, is het nodig dat bloed naar deze lichaamsdelen stroomt. Bij mannen is dit proces beter geregeld dan bij vrouwen.


Hormonen

Vrouwen hebben maandelijks te maken met schommelingen in hun hormonale huishouding. Het hormoon oestrogeen beïnvloedt de lichaamstemperatuur, waardoor deze gedurende de menstruatiecyclus wisselt. Voor de eisprong zijn vrouwen hierdoor soms een graad warmer dan na de eisprong.


Slapen

Tijdens het slapen daalt onze lichaamstemperatuur. Dat is ook logisch,  want we zijn niet actief maar in rust. Het stofje melatonine dat we aanmaken als het tijd is om te gaan slapen, zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt. Bij vrouwen gaat dit sneller dan bij mannen en de temperatuur daalt meer. Dit is ook de reden waarom de voeten van vrouwen in ijsklompjes kunnen veranderen zodra we gaan slapen.


Wat kunt u doen tegen kou?

U kunt in sommige situaties zelf iets doen tegen koude handen en voeten. Draag handschoenen als u naar buiten gaat en trek warme sokken en schoenen aan. Trek verder ook warme kleding aan, zodat u het niet snel koud krijgt en de doorbloeding optimaal is. Ook tijdens het slapen. Daarnaast kan bewegen ook helpen om de doorbloeding te stimuleren, zodat er voldoende bloed naar de uiteinden van uw lichaam stroomt.


Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waarom hebben vrouwen het eerder koud dan mannen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties