Terug naar overzicht

14 tips voor meer rust in uw hoofd

14 tips voor meer rust in uw hoofd
Flinndal
13/03/2017
0 Reacties

Water

Stress is een soort spanning of druk die u voelt tijdens bepaalde situaties of gedurende bepaalde periodes. Spanning hoeft niet perse slecht te zijn. In sommige situaties is een ‘gezonde spanning’ juist goed. Denk aan de spanning die u voelt tijdens een examen, sollicitatiegesprek of presentatie. Deze spanning zorgt ervoor dat u extra alert bent of juist geconcentreerd kan werken.


Als spanning te lang aanhoudt dan is het niet gezond meer. Uw lichaam heeft dan meer tijd nodig om te herstellen en de spanning kan soms zorgen voor lichamelijke reacties zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Hoeveel spanning u aan kunt, is per persoon verschillend. Belangrijk in zo'n situatie is voor voldoende ontspanning te zorgen. Hoe kunt u omgaan met stress? Wij geven alvast 14 tips voor meer rust in uw hoofd.


1. Sta vroeger op

Een kwartiertje eerder opstaan zorgt ervoor dat u rustig de tijd kunt nemen voor het ontbijt en niet alles haastig naar binnen hoeft te werken. Door de dag rustig te beginnen, zal u uzelf ook veel minder opgejaagd voelen gedurende de rest van de dag. Dat zorgt dan weer voor een minder vermoeid gevoel aan het einde van de dag en compenseert daardoor ruimschoots voor het kwartiertje eerder opstaan


2. Neem de tijd

Behalve bij het ontbijt, is het een goed idee om ook tijdens de rest van de dag tijd te nemen voor uw activiteiten. Voorzie liever een extra halfuurtje voor die vergadering zodat u niet van de ene afspraak naar de andere afspraak moet hollen. Daar lijkt u misschien tijd mee te verliezen, maar door de rust in uw hoofd wordt u veel productiever en krijgt u meer taken gedaan.


3. Vermijd last minute klusjes

Begin tijdig aan uw werk en vermijd daarmee haastig afgewerkte klusjes. Dit zorgt namelijk voor onnodig veel stress. Bovendien blijft een onafgewerkt klus door uw hoofd spoken waardoor u nog onrustiger wordt. Maak vooraf een planning, vooral wanneer het een grote klus betreft, zodat u alles netjes in stappen kunt afwerken. Dit overzicht alleen al zorgt voor rust in uw hoofd.


4. Vergeet multitasken

Multitasken bestaat eigenlijk niet. Uit onderzoek is gebleken dat bijna niemand meerdere taken tegelijk kan uitvoeren. U kan wel switchen tussen verschillende taken, maar dat kost u vooral tijd in plaats van dat het tijd oplevert. Uw hersenen hebben namelijk telkens even de tijd nodig om weer naar de andere taak om te schakelen. Daarnaast wordt u van al dat multitasken alleen meer onrustig. Focus daarom op één activiteit, dat heeft alleen maar voordelen!


5. Zorg voor minder afleiding

Bij het focussen op één taak, is het natuurlijk van belang dat u niet voortdurend wordt afgeleid. Zet daarom het geluid van uw gsm uit of zorg voor een rustige plek thuis of op uw werk. Reageer ook niet gelijk op iedere e-mail die binnenkomt maar plan momenten in uw agenda waarop u de tijd neemt om die te beantwoorden. Bent u bang om op die manier belangrijke of dringende berichten te missen? Spreek dan af met uw collega’s dat ze het woordje ‘dringend’ aan de titel toevoegen, zodat u hiervoor een uitzondering kunt maken.


6. Maak uw bureau leeg

Ook een opgeruimde, lege werkplek zorgt voor minder afleiding en een leeg hoofd. Zorg dat uw bureau netjes is voordat u met uw taken begint. Berg losliggende spullen op en laat enkel die zaken liggen die u echt nodig heeft.


7. Grote schoonmaak

Niet alleen een lege werkplek, ook een opgeruimde kamer kan helpen om uw hoofd leeg te maken. Berg losliggende spullen op en kijk kritisch om u heen. Heeft u die spullen echt allemaal nodig? Doe spullen die u zelden of nooit gebruikt naar de kringloopwinkel, of vraag aan vrienden en familie op ze er wat mee kunnen.


8. Maak een to do lijstje

Vaak denkt u tijdens de dag plots aan iets belangrijks dat u nog moet doen. U moet nog even langs de winkel voor wat spullen, of u zou nog bellen om die ene afspraak vast te leggen. Maak een to do lijstje en schrijf het meteen op als u zoiets bedenkt. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat u iets bent vergeten maar kan u met een gerust gevoel op uw lijstje terugkijken. Zo maakt u bijna letterlijk uw hoofd leeg. U kan ook een to do lijstje maken op uw gsm, zo heeft u dat lijstje altijd bij zich.


9. Oefen geduld

Neem eens de langste rij aan de kassa en oefen daarmee uw geduld. Vaak gaat u zich gelijk ergeren als het meisje aan de kassa rustig de tijd neemt, of als de klant voor u lastig gaat doen. Maar met al die frustraties schiet u natuurlijk niks op. Integendeel, het meisje gaat er niet sneller door werken en u wordt er ook niet blijer van. Oefen daarom uw geduld in situaties waar u toch geen grip op hebt. Bedenk dit ook wanneer u bijvoorbeeld in de file staat of wanneer de auto voor u nogal traag rijdt. Probeer die eens niet in te halen maar blijf rustig en oefen uw geduld. Verder levert sneller rijden of inhalen u helemaal niet zoveel tijd op. Hoogstens een minuut of twee, niet de moeite om u daarover druk te maken dus.


10. Ga sporten

Door intensief te gaan sporten en te focussen op de fysieke activiteit, vergeet u de dagelijkse beslommeringen en maakt u uw hoofd leeg. Bovendien komt er tijdens het sporten endorfine vrij in het lichaam, wat zorgt voor een beter gevoel in de hersenen. Na het sporten zal u merken dat u zich meer ontspannen voelt dan voorheen.


11. Neem tijd voor uzelf en geniet

Vaak bent u de hele dag bezig met allerlei verplichtingen: werk, op de (klein)kinderen passen, … Neem ook eens wat tijd voor uzelf en doe dan iets leuks. Begin aan dat boek dat u al zo lang wou lezen, maak wat tijd voor uw hobby, of bel die vriendin die u al zo lang niet meer sprak. Plan die tijd voor uzelf ook echt in uw agenda. Zo kan u hier rekening mee houden bij het plannen van andere activiteiten en hoeft u zich niet schuldig te voelen omdat u alle andere taken laat liggen.


12. Zoom uit

Een probleem? Probeer het eens vanop een afstand te bekijken. Is het echt zo erg als u op dit moment denkt? Als u een probleem heeft, vergroot u dat vaak uit en verliest u uzelf in details. Praat er eens over met iemand anders, een buitenstaander heeft vaak een frisse kijk op het probleem en dat kan helpen om het in perspectief te plaatsen. Probeer ook eens even het probleem ‘opzij te zetten’ door wat anders te gaan doen en er later weer op terug te komen. U zal zien dat het probleem al stukken minder erg wordt.


13. Ga mediteren

Bij mediteren denken veel mensen meteen aan allerlei spiritueel gedoe. Dat hoeft helemaal niet. Mediteren gaat vooral over focussen op het hier en nu, precies wat u nodig heeft om uw hoofd leeg te maken. U kan het ook gewoon zelf thuis oefenen. Ga eens 10 minuten op een stoel zitten met uw ogen gesloten. Adem een aantal keer diep in en uit. Telkens als u merkt dat u bent afgeleid door uw gedachten, probeert u uw aandacht weer op de ademhaling te brengen. Dat is best moeilijk, maar u zal merken dat u er heel wat beter in wordt als u dit regelmatig herhaalt.


14. Zorg voor een vast ritme

Routine, veel mensen vinden het een eng woord, maar in veel situaties zorgt het voor rust in uw hoofd. Geroutineerde handelingen vragen minder aandacht en daar wordt u rustiger van. Het is bijvoorbeeld ook een goed idee om op vaste tijdstippen op te staan en te gaan slapen. Zo zorgt u niet alleen voor rust in uw hoofd, maar ook in uw lichaam. Dat gaat zich namelijk aanpassen aan deze vaste tijdstippen, waardoor u ’s ochtends minder moeite heeft met opstaan en ’s avonds makkelijker in slaap valt.




Aanbevolen producten

Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(159)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"14 tips voor meer rust in uw hoofd"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties