Terug naar overzicht

Weg met spanning en stress

Weg met spanning en stress
Flinndal
4/07/2014
0 Reacties

Wat is stress en ontspanning

Stress is een soort spanning of druk die u voelt tijdens bepaalde situaties of gedurende bepaalde periodes. Spanning hoeft niet perse slecht te zijn. In sommige situaties is een ‘gezonde spanning’ juist goed. Denk aan de spanning die u voelt tijdens een examen, sollicitatiegesprek of presentatie. Deze spanning zorg ervoor dat u extra alert bent of juist geconcentreerd kan werken.

Spanning of stress is een verschijnsel dat ons vroeger hielp snel te reageren in noodsituaties: vluchten of vechten. Tegenwoordig komen we gelukkig zelden in dit soort noodsituaties terecht maar tijdens spanning wordt het verschijnsel wel weer actief. Het hormoon adrenaline maar ook de stof cortisol worden beide gestimuleerd in periodes van spanning.

Wat gebeurt er bij spanning:

  • Uw bloeddruk gaat omhoog
  • Uw hartslag stijgt
  • De ademhaling wordt sneller omdat de longblaasjes verwijden
  • Het bloed uit uw gezicht trekt weg
  • U voelt een ‘knoop’ in uw maag

Als spanning te lang blijft duren dan is het niet gezond meer. Uw lichaam heeft dan meer tijd nodig om te herstellen en het kan soms zorgen voor lichamelijke reacties zoals slapeloosheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Wanneer spanning te veel is, is per persoon verschillend.

Voorkom te veel spanning

Om te voorkomen dat de spanning invloed heeft op het dagelijks functioneren, is het belangrijk om goed met spanning om te gaan. Vijf manieren die helpen spanning of stress in de hand te houden en/of te voorkomen zijn:

1. Sporten

Tijdens het sporten maakt uw lichaam de stof endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat u na het sporten een goed gevoel hebt. Maar sporten helpt ook uw spieren te ontspannen en maakt uw hoofd even leeg. Zo bent u een uurtje vrij van alle zorgen en zijn de gedachten die voor spanning zorgen even weg. En dat is goed want adrenaline zorgt ervoor dat de aanmaak van endorfine wordt geremd.

2. Ontspannen werken

Op het werk kan het soms druk zijn. Het werken met deadlines, vergaderingen, afspraken en de hoeveelheid werk kan ervoor zorgen dat de werkdruk hoog ligt en spanning (stress) om de hoek komt kijken. Zorg tijdens het werken dat u ontspannen blijft. Durf op de juiste momenten nee te zeggen en werk aan één ding tegelijk. Blijf niet de hele dag achter uw computer zitten en maak tijd om buiten een luchtje te scheppen. Zo bent u weer rustig en geconcentreerd als u daarna weer aan de slag gaat.

3. Tijd voor uzelf nemen

Neem af en toe tijd voor uzelf als u thuis bent. Voor u het weet bent u de hele dag kwijt aan boodschappen halen, het verzorgen van de kinderen of andere dingen. U hebt ook recht op tijd voor uzelf. Maak een uurtje vrij waar u lekker doet wat u zelf wil. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, kijk naar uw favoriete film of pak uw hobby weer op en kom tot rust.

4. Plezier hebben

Tijd voor uzelf hebben is fijn maar ook afspreken met vrienden kan gezellig zijn. Maak tijd voor uw vrienden en familie. Ga leuke dingen met ze doen. Pak een terras of ga eens een middagje winkelen. Zorg ervoor dat u plezier hebt.

5. Gezond eten

Een gezond en gevarieerd eetpatroon met voldoende vitaminen en mineralen zorgt voor een goede weerstand en energie. En een goede gezondheid zorgt ervoor dat u beter presteert op school of het werk. Zo zorgen de B-vitaminen voor de energiehuishouding die soms laag is in drukke periodes en helpt vitamine C voor de weerstand.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat goed is voor de gemoedstoestand en een gunstige invloed heeft op de geestelijke balans en energie. Ook draagt magnesium bij aan belangrijke hersenfuncties zoals het concentratievermogen, leervermogen en het geheugen. Magnesium krijgt u vooral binnen via graanproducten, zuivel, (vlees)waren en groenten. Voor extra aanvulling op de voeding is er Flinndal Magnesium. Een kauwtablet met 200 mg magnesiumcitraat, een uitstekend opneembare vorm van magnesium. Voorzien van een natuurlijke sinaasappelsmaak.

Tijdelijke actiekorting

Maak nu voordelig kennis met de producten van Flinndal. Via onderstaande knop ontvangt u € 2,50 korting op uw bestelling.



Aanbevolen producten

Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(159)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(111)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(41)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Weg met spanning en stress"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties