Terug naar overzicht

2 oorzaken van huidveroudering

2 oorzaken van huidveroudering
Flinndal
4/03/2016
0 Reacties
Huid veroudering

Je gezicht is continu in beweging. Je praat, lacht, fronst, huilt of maakt gekke bekken. Hierdoor ontstaan lijntjes. Deze lijntjes, ook wel rimpels genoemd, worden sneller zichtbaar bij het ouder worden. Ook kunnen er pigmentvlekken ontstaan en wordt de huid dunner en droger. Hoe komt dit en wat zijn de oorzaken van deze huidveroudering?


De huid

Allereerst is het goed om te weten hoe de huid is opgebouwd. De huid bestaat uit meerdere lagen. De bovenste en zichtbare laag wordt de opperhuid genoemd. Deze laag beschermt ons tegen schimmels, virussen en UV-straling. Onder de opperhuid bevindt zich de lederhuid. Deze huid bestaat uit collageen en elastine.


Collageen en elastine

Collageen en elastine zijn eiwitten en bevinden zich in het bindweefsel. Ze geven stevigheid en elasticiteit aan de huid. Vanaf ongeveer het 25e levensjaar neemt de productie van deze eiwitten af. De huid wordt slapper en dunner waardoor er rimpels ontstaan.

Deze natuurlijke huidveroudering wordt beïnvloed door verschillende factoren. De celdeling en stofwisseling worden trager en gifstoffen worden minder snel afgevoerd. Ook spelen erfelijke factoren een rol, net als veranderingen in de hormoonhuishouding. Na de overgang veroudert de huid van vrouwen bijvoorbeeld een stuk sneller.


UV-straling

Naast natuurlijke huidveroudering is zonlicht ook een grote boosdoener. Wanneer u de huid te vaak (onbeschermd) blootstelt aan zonlicht, zal de huid sneller tekenen van ouderdom vertonen. Dit komt doordat zonlicht de afbraak van elastine in de huid versnelt. Belangrijk dus om tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven en u altijd in te smeren met zonnecrème van tenminste factor 15.


Voeding voor de huid

Van een aantal vitaminen en mineralen is de gunstige invloed op de huid wetenschappelijk aangetoond. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Vitamine C (in bijvoorbeeld kiwi, paprika, aardbei) is nodig voor de aanmaak van collageen. Zink (in onder andere haring, rijst, peulvruchten) helpt bij de opbouw van eiwitten en speelt zo een rol in de groei en vernieuwing van weefsel.

Vitamine C en selenium (in producten als tarwebrood, orgaanvlees, kabeljauw) helpen de huid als antioxidiant te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals UV-straling. Tot slot helpen vitamine B2 (in bijvoorbeeld halfvolle melk, vlees) en B8 (in eieren, noten en pinda’s) de huid in goede conditie te houden.

Kies dus dagelijks voor een gezond pakket aan voedingsmiddelen: veel groenten, fruit, zuivel, volkoren producten, mager vlees. Zorg dat u gezonde vetten binnenkrijgt, want die leveren u bouwstoffen voor de huidcellen. Deze vetten vindt u in vette vis, plantaardige olie of noten.

Verstandig is het ook om matig te zijn met de producten die maar weinig goeds leveren voor uw gezondheid, zoals suiker, frisdrank, snacks en alcohol.


Overige tips

Drink veel, minstens twee liter per dag. Zo wordt uw huid goed gehydrateerd en dit zorgt ervoor dat afvalstoffen worden uitgescheiden. Ook is het belangrijk om stress te vermijden en niet te roken. En: zorg er ook voor dat u elke dag minstens een half uur sport of beweegt, het liefst in de buitenlucht. Zo voelt u uzelf elke dag een beetje fitter, gezonder en mooier. Wat doet u om uw huid in goede conditie te houden?  


Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 43,31
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
Vanaf € 7,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"2 oorzaken van huidveroudering"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties