Terug naar overzicht

Bereken de hoeveelheid calorieën

Bereken de hoeveelheid calorieën
Flinndal
9/12/2013
0 Reacties

Calorieën

Mannen en vrouwen hebben dagelijks een bepaald aantal calorieën nodig om goed te kunnen functioneren. Maar wat is een calorie precies en waarom hebt u ze nodig?

Wat zijn calorieën?

Een calorie is eigenlijk een ander woord voor energie. De term ‘calorieën’ wordt gebruikt om uit te drukken hoeveel energie een bepaalt product bevat. Soms wordt dit uitgedrukt in ‘Joule’. Dat komt omdat het woord calorie officieel is vervangen door Joule maar nog veel wordt gebruikt.
Op het etiket van producten staat Kcal (kilo calorie) of KJ (kilo joule). Één kilocalorie is gelijk aan 4,2 kilo joule.

Calorieën, waarom hebt u ze nodig?
Alles wat we doen kost energie: werken, sporten, zelfs slapen en calorieën leveren de energie die u nodig hebt om te functioneren. Voeding levert calorieën en dus energie, waarbij de belangrijkste bronnen van energie koolhydraten, eiwitten en vetten zijn. Volwassen mannen hebben dagelijks ongeveer 2.500 kcal per dag nodig en voor vrouwen is dat gemiddeld 2.000 kcal.

Wanneer verbrandt u calorieën?
Wist u dat twee derde van alle energie die u dagelijks verbrandt, verbrandt in rusttoestand? U verbruikt bijvoorbeeld energie om te ademen maar ook om uw lichaamstemperatuur op peil te houden, voor de spijsvertering en stofwisselingsprocessen en zelfs tijdens het slapen. Ook moet u rekening houden met hoe actief u bent. Sport u veel dan verbrandt u meer calorieën en als u weinig lichamelijke activiteit heeft dan heeft u ook minder energie nodig.
Maar ook fysische factoren zoals geslacht, leeftijd en lengte spelen een rol. Als u ouder wordt, vertraagd de stofwisseling en dan heeft u minder energie nodig. Mannen verbranden over het algemeen meer calorieën dan vrouwen. Dat komt omdat mannen meer spiermassa hebben.

Bereken de hoeveelheid calorieënCalorieën
Dieponline.be heeft de webapplicatie ‘CalorieMeter’ gelanceerd ter gelegenheid van de Wereld Diabetesdag. Met deze applicatie kunt u heel gemakkelijk zien wat de calorische waarde is van de producten die u heeft genuttigd. Het gebruik van deze applicatie is heel eenvoudig.
In het midden ziet u een weegschaal waar u een product op legt. U ziet gelijk hoeveel calorieën het product bevat en in hoeverre het overeenkomt met koolhydraten en vetten die u terug ziet in de vorm van suikerklontjes en vetten. U kunt in uw persoonlijk profiel zien wat uw BMI is en hoeveel calorieën uw dagelijks nodig hebt. Er wordt zelfs onderscheidt gemaakt tussen actief en niet actief.
In ‘mijn profiel’ ziet u uw gewicht en lengte en wordt de BMI voor u uitgerekend. U kunt ook gemakkelijk uw BMI zelf berekenen. Klik hier voor de uitleg.

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Bereken de hoeveelheid calorieën"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties