Terug naar overzicht

De invloed van televisie en computer op kinderen

De invloed van televisie en computer op kinderen
Nathalie
22/10/2014
0 Reacties

blog_afbeeldingen_kinderen_tv_df04ccd4.jpg

In de tijd waarin we tegenwoordig leven ziet u steeds vaker dat de televisie en de computer gebruikt worden. Het is volledig normaal dat een huishouden minimaal 2 televisies, 1 computer en 2 iPads heeft. Ook de kinderen hebben op zeer jonge leeftijd al een iPad, of iPhone, iPod, noem maar op. Is dit gedrag geheel zonder gevaar? In dit blog bespreek ik de nadelen van het gebruik van deze apparaten.

Eten

In mijn werk kom ik steeds vaker tegen dat kinderen te eten krijgen voor de iPad of tv. Dan zijn ze lekker afgeleid en kunnen ze snel eten. Maar niets is minder waar. Omdat kinderen iets anders aan het doen zijn, zijn ze niet bewust bezig met eten. Daardoor luisteren ze niet naar hun eigen lichaam. Er bestaat dus een risico dat uw kind op deze manier veel te veel eet, en het vervolgens weer uitspuugt. 

Uw kind leert op deze manier ook niet op een gezonde manier met eten om te gaan. U mist volledig de sociale interactie tijdens het eten en eetproblemen zijn dichterbij dan u denkt. Voor u het weet moet uw kind tijdens elke maaltijd eten met de iPad aan. Na een tijdje gaat u merken dat uw kind steeds moeilijker gaat eten, wat u uiteraard wilt voorkomen.

Babytv

Er bestaat tegenwoordig ook iets als babytv. En dat vinden mensen een top uitvinding! Als uw baby lastig is en om aandacht vraagt, dan zetten we hem gewoon in een wipstoeltje voor de tv. Gegarandeerd resultaat. Wat vaak gebeurt bij baby’s is dat ze een huiluurtje hebben. Meestal zo rond etenstijd. Dit huiluurtje gebruiken baby’s om de prikkels van zich af te huilen. 

U kunt er voor kiezen om uw kindje gewoon rustig de tijd te geven om dit te verwerken en hem bij u te houden. Maar wij kiezen ervoor om hem voor de tv te zetten met nog meer prikkels, zodat ze in ieder geval volledig overprikkeld raken. Ze worden inderdaad stil, omdat ze het simpelweg niet meer kunnen verwerken. Resultaat: een kind die uiteindelijk hele grote slaapproblemen krijgt, constant wakker wordt, en nog meer huilt. Geen babytv dus.

Overgewicht

Hoe langer kinderen achter de tv en computer zitten, hoe minder ze bewegen. Door minder te bewegen, ontwikkelen ze overgewicht. Kinderen moeten niet voor de tv of achter de computer. Ze moeten lekker buiten spelen. Tegenwoordig is het advies bij kinderen met overgewicht zelfs niet: meer bewegen, maar: minder tv tijd.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Kinderen leren zich sociaal-emotioneel ontwikkelen door interactie met andere mensen. Wij geven als volwassenen al veel minder aandacht aan onze kinderen. We spelen eigenlijk nooit met ze samen. De kinderen moeten zichzelf vermaken als wij achter de iPad of telefoon zitten. 

Als we onze kinderen aan het lachen proberen te maken, doen we dit altijd met een telefoon voor hun neus, want we moeten de lach wel even vastleggen voor Facebook. Kinderen proberen constant contact te maken met volwassenen. Wij geven juist steeds minder reactie door alle elektronica om ons heen. Het is helemaal niet vreemd dat kinderen tussen de 2 en 4 jaar een eigen iPad of computerspelletje hebben. ‘Dan zijn ze lekker rustig als we op visite zijn’ is een uitspraak die ik vaak hoor. Kinderen leren dus al op hele jonge leeftijd te communiceren via de telefoon of computer, en niet meer normaal van mens tot mens. 

Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen een aantal maanden aan het opschuiven is. De enige oplossing hiervoor: ga eens spelen met uw kind, leg alle elektronica aan de kant en laat ze gewoon eens spelen. En wat dan als ze zich vervelen? Dan gaan ze zichzelf vermaken. Daar worden ze juist creatief van. Die computer komt echt vanzelf wel. Dat hoeven ze niet te leren als ze 2 zijn.

Autisme

In dit blog wordt niet verteld dat het kijken van veel tv autisme kan veroorzaken. Maar zoals hierboven beschreven missen kinderen een stukje in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen met autisme hebben hier ook problemen mee. Kinderen die dus vaak voor de tv of computer zitten, en minder blootgesteld worden aan menselijk contact, vertonen gedrag dat heel veel op autisme lijkt. Ze missen een heel stuk sociale ontwikkeling.

Laat uw kind dus gewoon lekker buiten spelen. Of binnen gewoon vervelen. Ga samen met ze spelen, zet de tv uit en leg de computer aan de kant!

Over Nathalie Buijs-Bont
Nathalie is fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut, gewichtsconsulent, personal trainer en babycoach. Meer informatie over haar en haar praktijk vindt u op www.kinderfysiovolendam.nl.

nathalie-klein_45124c4d.jpg

Nathalie Buijs-Bont blogt als gast op flinndal.be.


Aanbevolen producten

Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De invloed van televisie en computer op kinderen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties