Terug naar overzicht

Wat is een voedselallergie?

Wat is een voedselallergie?
Flinndal
29/07/2015
0 Reacties

allergie.jpg

Iedereen kent wel iemand met een voedselallergie. De één kan niet tegen soja en een ander wordt ziek van het eten van gluten of schelpdieren. Wat zijn allergenen en hoe ontstaat een allergie?


Wat zijn allergenen?

Voedselallergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken. Ze komen het lichaam binnen via voeding, bijvoorbeeld via eiwitten in melk of in pinda’s. Dit zijn eiwitten die het lichaam nodig heeft en zitten in vrijwel alle levensmiddelen. Bij sommige mensen kan een bepaald eiwit zorgen voor een heftige reactie. Het lichaam maakt antistoffen aan waardoor de stof histamine vrijkomt. Dit stofje zorgt voor de klachten, oftewel, de allergische reactie.


Welke klachten kunnen ontstaan?

De klachten die allergieën kunnen veroorzaken variëren van roodheid of jeuk aan de huid, traanogen, misselijkheid, diarree, zweten of een lage bloeddruk. De klachten verschillen uiteraard per persoon, want iedereen reageert anders. Om klachten te voorkomen, is het verstandig om bepaalde producten niet meer te eten.


Heb ik een voedselallergie?

Wanneer u een voedselallergie vermoedt, kan dit aangetoond worden via verschillende onderzoeken. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Als blijkt dat u een voedselallergie hebt, kunt u advies over voeding inwinnen bij een diëtist.


Voedingsintolerantie

Naast een voedselallergie bestaat er ook een voedingsintolerantie. Dit is geen allergie, maar wel een reactie op voeding. Een intolerantie kan ontstaan door een tekort aan een bepaald enzym. Als u bijvoorbeeld lactose-intolerant bent, maakt u te weinig lactase aan (een enzym dat voor de vertering van melksuiker zorgt) en wordt niet alle lactose in het lichaam verteerd. Dit kan zorgen voor diarree of buikpijn. Voedingsmiddelen die intolerantieklachten veroorzaken worden geen allergenen genoemd.


Hoe weet u of een product allergenen bevat?

De Europese Unie heeft bepaald dat de ingrediënten die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken duidelijk vermeld moeten worden bij een product. Dit zijn:

Gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet (E-nummer E220 t/m E228) en lupine.


Allergenen bij Flinndal

Bij elk product vindt u een bijsluiter. Hier staat of een product allergenen bevat.

Inge voedingsdeskundige Flinndal 

Aanbevolen producten

Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat is een voedselallergie?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties