Terug naar overzicht

Wat vertelt de kleur van urine?

Wat vertelt de kleur van urine?
Flinndal
9/01/2017
0 Reacties

Urine

Gemiddeld moeten we per dag tussen de 4 en 8 keer naar het toilet om te plassen. Hierbij is het u waarschijnlijk wel eens opgevallen dat uw urine in de ochtend wat donkerder van kleur is en sterker ruikt dan later op de dag. Daarnaast kan de kleur en geur van urine ook verschillen vanwege een andere reden. Wat vertelt uw urine bijvoorbeeld wanneer deze troebel, wit of juist rood is?


De blaas

Allereerst kort wat informatie over de blaas zelf. De blaas heeft de vorm van een peer waarin urine tijdelijk wordt opgeslagen. Als de blaas leeg is, is hij ongeveer zo groot als een biljartbal. Zodra de blaas voller wordt, rekt hij op. Bij 300 tot 400 ml ontstaat bij de meeste mensen lichte aandrang om te plassen. Maximaal kan er ongeveer 600 ml in de blaas.


De kleur van urine

De kleur van urine kan veel vertellen over uw gezondheid. Normaal is deze helder en licht- of felgeel. De kleur is donkerder als u weinig heeft gedronken of veel gezweet hebt. Hierdoor is het vochtpercentage in uw urine laag. Dit ziet u bijvoorbeeld ook in de ochtend, omdat u tijdens het slapen niet drinkt maar wel zweet. Als u veel drinkt, wordt de kleur van uw plas dus lichter. Verder hebben voeding, medicijngebruik of hormonale schommelingen ook invloed op de geur en kleur van urine. Waar moet u verder op letten?


1. Troebele urine

Wanneer uw urine een keer troebel is, is dit vaak onschuldig. Maar als dit langer aanhoudt, kan het betekenen dat er iets anders aan de hand is. Door een blaasontsteking kan urine bijvoorbeeld troebel worden. Meestal heeft u dan ook last van jeuk, een branderig gevoel of pijn bij het plassen. Raadpleeg dan ook een arts wanneer u deze klachten hebt.

2. Witte urine

Witte urine kan komen door teveel aan zout in urine. Dit is meestal onschuldig, maar kan wel een jeukend of irritant gevoel geven bij het plassen.

3. Rode urine

Rode urine kan komen doordat u voedsel heeft gegeten met een rode kleur zoals bieten of rode kool, maar dit kan ook komen door bloed. Bloed in de urine kan onschuldig zijn, maar kan ook een andere oorzaak hebben. Heeft u langere tijd last van rode urine, ga dan ook altijd even langs de huisarts voor advies.

Verder kan de kleur van urine variëren van bruin tot paars en ook schuimende urine komt af en toe voor. Bij alle veranderingen in urine die voor langere tijd aanhouden of waarbij u ook last heeft van andere klachten zoals pijn of een branderig gevoel is altijd het advies om langs de huisarts te gaan.


Tips om de blaas gezond te houden

  1. Niet te lang wachten met naar het toilet gaan als u aandrang voelt en rustig uitplassen zodat u de blaas goed leegt plast.
  2. Voorkom dat darmbacteriën in de blaas terecht kunnen komen, veeg uw billen daarom altijd naar achteren af.
  3. Drink veel water. Dat zorgt ervoor dat u regelmatig moet plassen zodat de blaas zich schoon kan spoelen.
  4. Plas altijd na de seks, zodat de bacteriën goed worden weggespoeld


Aanbevolen producten

Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(41)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat vertelt de kleur van urine?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties