Terug naar overzicht

Met deze 3 tips maakt u van uw restjes een nieuwe maaltijd

Met deze 3 tips maakt u van uw restjes een nieuwe maaltijd
Flinndal
21/11/2016
0 Reacties

afbeeldingen_groot_1_fb3cca72.jpg?width=400

Het komt u vast bekend voor. Voor een maaltijd heeft u meestal maar een beetje nodig van een bepaald product. Hierdoor blijft de aangebroken paprika, komkommer of het zakje geraspte kaas in de koelkast liggen totdat ze klaar zijn voor de vuilnisbak. Zonde, want met wat creativiteit staat er zo weer een lekkere maaltijd op tafel.


Elke Belg gooit per jaar ongeveer 55 kilo voedsel weg, wat gelijk staat aan ongeveer 150 euro. Zonde, want met wat creativiteit staat er in geen tijd weer een lekkere maaltijd op tafel. Met kerst in het vooruitzicht (waarbij ook altijd wel restjes in de koelkast blijven liggen) geven wij u 3 tips om een nieuwe maaltijd te maken van uw overgebleven restjes..


Tip 1: Gooi eten niet meteen weg na verstrijken van THT-datum

Vaak wordt gedacht dat producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum niet meer goed zijn. Dit is niet altijd het geval. Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar de THT-datum en de TGT-datum.


1. TGT-datum (te gebruiken tot)

Deze datum wordt op producten gezet die snel bederven zoals vlees, vis of voorgesneden groenten. Is de TGT-datum verstreken? Dan kunnen bacteriën gaan groeien die u vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.

2. THT-datum (tenminste houdbaar tot)

Deze datum wordt op producten gezet die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit zoals smaak, geur of kleur van de producten achteruit gaan, maar is het nog wel veilig te eten. Door zelf te beoordelen of een product nog goed is (door te ruiken, proeven, kijken) kunt u vaak producten zoals melk, kaas of koffie nog prima gebruiken. En van oud brood kunt u prima wentelteefjes, een croques of croutons voor in een salade maken.


Tip 2: Creatief met groenten

Groenten worden meestal gekocht voor een specifiek gerecht. U kunt de overgebleven restjes groenten perfect met elkaar combineren voor een lekkere maaltijd. Wij helpen u alvast op weg met 3 suggesties.

1. Omelet

In een omelet kunt u verschillende soorten groenten, aardappel, kaas en eieren verwerken. Ideaal als u groenten over hebt en kaas en eieren (of alleen eiwit) in de koelkast hebt liggen. U kunt de omelet op smaak brengen met wat kruiden.

Naar recept »

2. Een hartige taart

Heeft u nog wat bladerdeeg in de vriezer liggen? Dan kunt u samen met uw restjes groenten, wat eieren en crème fraîche een hartige taart maken.

Naar recept »

3. Soep

Soep is een perfecte maaltijd om restjes op te maken, omdat bijna elke groente wel geschikt is voor een soep. Denk aan soep van wortels, broccoli, linzen, courgette en pompoen. U kunt natuurlijk ook groenten met elkaar mixen. Een broccolisoep met courgette is bijvoorbeeld ook erg lekker.

Naar recept »

Wist u dat u groenten ook in kunt vriezen door ze eerst even te blancheren? Blancheren is een kooktechniek waarbij u de groenten twee minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Laat het even uitlekken, leg ze in een diepvrieszakje en vervolgens in de vriezer. U kunt groenten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Let op: groenten die veel water bevatten zoals tomaat, komkommer of sla kunt u beter niet invriezen, omdat deze bij het ontdooien veel water afgeven waardoor er weinig van de groente overblijft.


Tip 3: Bereid vlees of vis van te voren

Wanneer u meer vlees of vis hebt ingekocht dan voor een maaltijd nodig is, kunt u het beste alles bereiden. Bereid vlees is in de koelkast nog drie tot vier dagen houdbaar en vis een tot twee dagen. Stukjes kip kunt u bijvoorbeeld gebruiken als beleg op brood of in een salade of toevoegen aan een maaltijd later in de week.

U kunt vis en vlees natuurlijk ook invriezen. Hiervoor gelden de volgende regels: - Bereid zijn vis en vlees ongeveer drie maanden houdbaar. - Verse vis (meteen ingevroren na aankoop) is ingevroren ongeveer vier maanden houdbaar. - Rauw vlees (meteen ingevroren na aankoop) is ingevroren drie tot acht maanden houdbaar. Kijk wel goed op de verpakking of vlees niet al eens is ingevroren, want dan kunt u het niet nogmaals invriezen.


Wist u dat?

Producten die u eenmaal heeft ingevroren, na het ontdooien niet nogmaals kunt invriezen? Dit komt doordat er na twee keer invriezen en ontdooien de kans groot is dat bacteriën in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Heeft u restjes over? Kijk dan of u ze kunt bereiden en later in de week kunt eten. Anders is het advies ze toch weg te gooien.



Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Met deze 3 tips maakt u van uw restjes een nieuwe maaltijd"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties