Terug naar overzicht

Gezonde alternatieven. 7 tips

Gezonde alternatieven. 7 tips
Flinndal
12/05/2015
0 Reacties

roodfruit.jpg

Het is heerlijk: soms even kiezen voor iets wat ó zo romig, zoet of vet….maar niet gezond is. Een lekkere smeuïge dip bij uw groente, een stuk chocola bij de thee en een flink bord pasta met lekkers. Wist u dat het net iets gezondere alternatief vaak om de hoek ligt? Het is simpeler dan u denkt om genieten te combineren met goed zijn voor uw lijf.

Tip 1. Een lekker sausje over uw groente

Er staat een portie gezonde groente op het menu. Broccoli, bloemkool, sperzieboontjes. Heel verleidelijk om deze groene weldoeners wat op te leuken met romige sauzen van kaas of bechamel. Kies eens voor een minstens zo lekkere variant: meng wat magere Franse kwark met verse kruiden, paprika- of kerriepoeder of verse knoflook en citroensap. Fris en verantwoord!

Tip 2. Een stukje chocolade bij de thee

Logisch: soms moet er chocola gegeten worden. Maar de keuze voor het soort chocolade bepaalt de mate waarin u een zonde begaat. Dat zit zo. Chocolade wordt gemaakt door cacaopoeder te mengen met cacaoboter en suiker. De verhouding tussen deze drie elementen verschilt per soort chocola. Melk- en witte chocola bevat een hoger percentage suiker en cacaoboter dan pure, bittere en extra bittere chocola. Extra bittere chocola is vaak zelfs suikervrij. Pure en extra bittere chocola (bijvoorbeeld die met minimaal 75% cacao) is misschien wat minder zoet van smaak maar daar is prima aan te wennen. Bovendien nodigt een bittere smaak minder uit tot onbeperkt dooreten…

Tip 3. Een bord stevige power pasta

Niks mis met een bordje pasta. Maar u heeft wel een keuze in welke sóórt pasta je eet. In volkorenpasta zitten veel meer vezels dan in ‘gewone’ pasta. In 100 gram volkoren pasta zit 9,5 gram vezel, in 100 gram witte pasta is dat 3,4 gram. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Ze leveren nauwelijks calorieën maar ze geven wel een vol gevoel. En de smaak? Die is er écht niet minder om.

Tip 4. Zelf pastasaus maken is niet moeilijk

Staat u in de supermarkt voor het schap met pastasauzen, ga dan eens door de knieën en neem wat blikken gepelde tomaten, tomatenblokjes en geconcentreerde tomatenpuree mee. Laat de kant-en-klaar pastasauzen voor wat ze zijn. Thuis doet u de inhoud van de blikken in een pan met flink wat gefruite verse knoflook en voegt u naar smaak (Italiaanse) kruiden toe. Een scheutje olijfolie erbij, wat verse basilicum erover en u heeft een niet te versmaden eigen rode pastasaus. Veel minder zout en vet dan de kant-en-klare sauzen uit de supermarkt.

Tip 5. Makkelijke Mexicaanse wraps

Lekker én makkelijk: een wrap, wat vulling, een beetje geraspte kaas eroverheen, oprollen en happen maar. Er zijn tegenwoordig in veel winkels naast de standaard ‘witte’ wraps ook volkoren wraps verkrijgbaar. Daar zitten net even wat meer vezels in. Dat betekent dat u eerder genoeg gegeten heeft en u minder snel weer honger heeft. Rollen doen deze volkoren jongens net zo goed als hun witte broers.

Tip 6. Iets romigs op uw boterham

Het smeert zo lekker weg: roomkaas op uw broodje zalm of kipfilet. Ho, stop: dat kan anders. Hüttenkäse is magerder dan volvette roomkaas en zorgt voor dezelfde smeersensatie. Even wat versgemalen peper en zout en wat bieslook toevoegen en u bent nét zo tevreden.

Tip 7. Een zoute snack voor in het weekend

Het weekend is vaak een goed excuus op de chips en andere ongezonde zoute snacks op tafel te zetten. Laat de chips een keer staan en neem een handje pistachenootjes. De vetten in deze nootjes zijn gezonder dan die in chips. Bovendien zitten pistachenoten boordevol met vitaminen, mineralen en eiwitten. Een gezondere keuze dus dan chips!

Heeft u nog andere tips? Laat ze achter in een reactie!



Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Gezonde alternatieven. 7 tips"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties