Krillolie of visolie

krill olie of visolie

Er worden ons de laatste tijd veel vragen gesteld over krillolie. Wat is het precies en wat is het verschil tussen krillolie en omega 3 visolie?

Als we sommige reclameboodschappen mogen geloven dan is krillolie tegenwoordig de allerbeste bron van omega 3 vetzuren. Hierbij willen we u graag de kenmerken van beide varianten voorleggen en het verschil uitleggen.

Wat is Krill?

Krill is een garnaalachtig diertje uit de wateren van Antarctica dat geldt als een belangrijke voedingsbron voor walvissen, pinguïns en veel vissoorten. Het staat dus onderaan de voedselketen en is daarom een erg belangrijk organisme voor het ecosysteem van Antarctica.

Hoeveelheid EPA en DHA

krill-olie-of-visolieEr zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Daarbij is de dosering van belang. EPA en DHA zijn samen goed voor het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen als de inname van EPA en DHA gezamenlijk 250 mg per dag is. Bij een inname van minimaal 250 mg DHA per dag is het ook goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. 

Als u de EPA en DHA gehaltes van een krilloliecapsule bekijkt, ziet u direct dat deze veel minder bevat dan een Flinndal Omega-3 Forte visoliecapsule. Zo moet u één visoliecapsule innemen om met DHA en EPA gezamenlijk 250 mg binnen te krijgen en twee visoliecapsules om alleen het DHA gehalte op 250 mg te krijgen. 

Voor de krilloliecapsule geldt dat drie capsules nodig zijn voor het gunstige effect op het hart en u negen capsules moet innemen om tot minimaal 250 mg DHA te komen voor het gezichtsvermogen en de hersenen.

Duurzaam?

De krill heeft het met de opwarming van het klimaat in Antarctica al erg moeilijk. Sinds 1970 is de populatie krill in sommige regio’s met 80% gedaald doordat smeltende ijskappen hun eet- en leefgebied verkleinen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder de ijskappen groeien. Natuurlijk wordt er gelet op het voorkomen van overbevissing van krill, maar doordat de klimaatopwarming de krill ook bedreigt, is het moeilijk om een goed visquotum op te stellen dat op langere termijn niet schadelijk is voor het ecosysteem van Antarctica.

Flinndal Omega-3 Forte wordt gemaakt van de snijresten van vette vis (zoals ansjovis) die voor normale consumptie is gevangen. Er wordt voor Flinndal Omega-3 Forte dus niet extra gevist. De snijresten zien er voor consumptie niet mooi genoeg uit, maar bevatten wel veel omega 3. Ideaal voor Flinndal Omega-3 Forte. En door deze delen van de vis te gebruiken zorgen we er voor dat 100% van de vis gebruikt kan worden. Er wordt zo dus niets verspild!
Bovendien kiezen wij er bewust voor om alleen vis te gebruiken die duurzaam is gevangen, zodat de visstand gezond blijft.

Vergelijking krillolie en visolie

In onderstaande tabel hebben we de hoeveelheid werkzame stof van onze visoliecapsule vergeleken met een bekende krilloliecapsule.

DHA EPA
Flinndal Omega-3 Forte (585 mg) 152 mg 228 mg
MegaRed Extra Sterk Omega-3 Krill Olie (500 mg)  28 mg  60 mg

U moet dus ruim vier capsules krillolie slikken om aan de EPA en DHA van Flinndal Omega-3 Forte te komen. En dat terwijl vaak één capsule krillolie al duurder is dan één capsule Flinndal Omega-3 Forte.

Visolie zonder nasmaak

Visoliecapsules kunnen een onprettige, sterke nasmaak hebben bij oprispingen. De sterkte van deze nasmaak is afhankelijk van het productieproces. De zuivere omega 3 van Flinndal Omega-3 Forte geeft geen nare oprispingen. Dat komt doordat er bij de productie zo min mogelijk contact is geweest met zuurstof. Hoe minder zuurstof, hoe minder vissmaak. Ook hebben we een beetje rozemarijnextract toegevoegd, om de smaak verder te neutraliseren.


Conclusie

Als u duurzaamheid, prijs en concentratie werkzame hoeveelheid DHA en EPA vergelijkt, dan is het duidelijk dat krillolie echt niet op kan tegen geconcentreerde visolie.Bronnen:

1. Johnston P, Santillo D, Page R, Dorey C. Gambling with Krill Fisheries in the Antarctic: Large uncertainties equate with high risks. Greenpeace Research Laboratories Technical Note 01/2009; School of Biological Sciences University of Exeter. GRL-TN-01-2009.

2. Atkinson A, Siegel V, Pakhomov EA, Jessopp MJ, Loeb V. A re-appraisal of the total biomass and annual production of Antarctic krill. Deep-Sea Research I 2009; 56: 727–40.

4. Kawaguchi S, Nicol S, A. J. Press AJ. Direct effects of climate change on the Antarctic krill fishery. Fisheries Management and Ecology 2009; 16(5):424-7.

5. Kock KH, Reid K, Croxall J, Nicol S. Fisheries in the Southern Ocean: an ecosystem approach. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2007; 362(1488):2333-49.

6. http://www.handelshuismulder.nl/voedingssupplementen/index.php?main_page=page&id=18Lees ook:

Staat u er wel eens bij stil dat voeding en beweging effect kan hebben op uw gezondheid en daarmee ook uw hart? We zetten een aantal gezonde keuzes voor u op een rij. Lees meer

Om overbevissing tegen te gaan is duurzame visserij belangrijk. En dus ook de keuze voor duurzame vis. Weet u hoe u verantwoord vis eet? Lees meer

Begin februari heeft onze Klantenservice Manager Pauline na 10 jaar afscheid genomen van Flinndal. Bodien heeft haar functie overgenomen. Nieuwsgierig naar wie Bodien is? Wij stelden haar een aantal vragen. Hoe lang werkt ze bijvoorbeeld al bij Flinndal? Lees meer

Geef een reactie op: Krillolie of visolie

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

29 april 2014 door: rina
direct keus gemaakt, visolie is het beste , en ook wat de verspilling betreft de juiste keus
29 april 2014 door: alfons
geef mij maar het beste wat uit de test is gekomen ,daar is geen ducusie mogelijk denk ik
28 april 2014 door: greta
liever geen krill
28 april 2014 door: meeus jeannine
als krillolie toch niet zo goed is als visolie, dan ga ik voor visolie er gaat niets verloren van de vis die gevangen word dat vind ik ook al een plus punt
28 april 2014 door: Geysen Frank
Interessante info.
28 april 2014 door: Regina
Dank u voor het artikel, maar hoe zit het met jullie plantaardige omega 3 die ik altijd neem? dank

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen u graag om elke dag opnieuw het beste uit uzelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.