Terug naar overzicht

Krillolie of visolie

Krillolie of visolie
Flinndal
27/03/2014
6 Reacties

krill olie of visolie

Er worden ons de laatste tijd veel vragen gesteld over krillolie. Wat is het precies en wat is het verschil tussen krillolie en omega 3 visolie?

Als we sommige reclameboodschappen mogen geloven dan is krillolie tegenwoordig de allerbeste bron van omega 3 vetzuren. Hierbij willen we u graag de kenmerken van beide varianten voorleggen en het verschil uitleggen.

Wat is Krill?

Krill is een garnaalachtig diertje uit de wateren van Antarctica dat geldt als een belangrijke voedingsbron voor walvissen, pinguïns en veel vissoorten. Het staat dus onderaan de voedselketen en is daarom een erg belangrijk organisme voor het ecosysteem van Antarctica.

Hoeveelheid EPA en DHA

krill-olie-of-visolieEr zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Daarbij is de dosering van belang. EPA en DHA zijn samen goed voor het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen als de inname van EPA en DHA gezamenlijk 250 mg per dag is. Bij een inname van minimaal 250 mg DHA per dag is het ook goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen. 

Als u de EPA en DHA gehaltes van een krilloliecapsule bekijkt, ziet u direct dat deze veel minder bevat dan een Flinndal Omega-3 Forte visoliecapsule. Zo moet u één visoliecapsule innemen om met DHA en EPA gezamenlijk 250 mg binnen te krijgen en twee visoliecapsules om alleen het DHA gehalte op 250 mg te krijgen. 

Voor de krilloliecapsule geldt dat drie capsules nodig zijn voor het gunstige effect op het hart en u negen capsules moet innemen om tot minimaal 250 mg DHA te komen voor het gezichtsvermogen en de hersenen.

Duurzaam?

De krill heeft het met de opwarming van het klimaat in Antarctica al erg moeilijk. Sinds 1970 is de populatie krill in sommige regio’s met 80% gedaald doordat smeltende ijskappen hun eet- en leefgebied verkleinen. Krill voedt zich namelijk met algen die onder de ijskappen groeien. Natuurlijk wordt er gelet op het voorkomen van overbevissing van krill, maar doordat de klimaatopwarming de krill ook bedreigt, is het moeilijk om een goed visquotum op te stellen dat op langere termijn niet schadelijk is voor het ecosysteem van Antarctica.

Flinndal Omega-3 Forte wordt gemaakt van de snijresten van vette vis (zoals ansjovis) die voor normale consumptie is gevangen. Er wordt voor Flinndal Omega-3 Forte dus niet extra gevist. De snijresten zien er voor consumptie niet mooi genoeg uit, maar bevatten wel veel omega 3. Ideaal voor Flinndal Omega-3 Forte. En door deze delen van de vis te gebruiken zorgen we er voor dat 100% van de vis gebruikt kan worden. Er wordt zo dus niets verspild!
Bovendien kiezen wij er bewust voor om alleen vis te gebruiken die duurzaam is gevangen, zodat de visstand gezond blijft.

Vergelijking krillolie en visolie

In onderstaande tabel hebben we de hoeveelheid werkzame stof van onze visoliecapsule vergeleken met een bekende krilloliecapsule.

DHA EPA
Flinndal Omega-3 Forte (585 mg) 152 mg 228 mg
MegaRed Extra Sterk Omega-3 Krill Olie (500 mg)  28 mg  60 mg

U moet dus ruim vier capsules krillolie slikken om aan de EPA en DHA van Flinndal Omega-3 Forte te komen. En dat terwijl vaak één capsule krillolie al duurder is dan één capsule Flinndal Omega-3 Forte.

Visolie zonder nasmaak

Visoliecapsules kunnen een onprettige, sterke nasmaak hebben bij oprispingen. De sterkte van deze nasmaak is afhankelijk van het productieproces. De zuivere omega 3 van Flinndal Omega-3 Forte geeft geen nare oprispingen. Dat komt doordat er bij de productie zo min mogelijk contact is geweest met zuurstof. Hoe minder zuurstof, hoe minder vissmaak. Ook hebben we een beetje rozemarijnextract toegevoegd, om de smaak verder te neutraliseren.


Conclusie

Als u duurzaamheid, prijs en concentratie werkzame hoeveelheid DHA en EPA vergelijkt, dan is het duidelijk dat krillolie echt niet op kan tegen geconcentreerde visolie.



Bronnen:

1. Johnston P, Santillo D, Page R, Dorey C. Gambling with Krill Fisheries in the Antarctic: Large uncertainties equate with high risks. Greenpeace Research Laboratories Technical Note 01/2009; School of Biological Sciences University of Exeter. GRL-TN-01-2009.

2. Atkinson A, Siegel V, Pakhomov EA, Jessopp MJ, Loeb V. A re-appraisal of the total biomass and annual production of Antarctic krill. Deep-Sea Research I 2009; 56: 727–40.

4. Kawaguchi S, Nicol S, A. J. Press AJ. Direct effects of climate change on the Antarctic krill fishery. Fisheries Management and Ecology 2009; 16(5):424-7.

5. Kock KH, Reid K, Croxall J, Nicol S. Fisheries in the Southern Ocean: an ecosystem approach. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2007; 362(1488):2333-49.

6. http://www.handelshuismulder.nl/voedingssupplementen/index.php?main_page=page&id=18


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(149)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 43,31
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Krillolie of visolie"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van rina, geplaatst op 29/04/2014
direct keus gemaakt, visolie is het beste , en ook wat de verspilling betreft de juiste keus
Reactie van alfons, geplaatst op 29/04/2014
geef mij maar het beste wat uit de test is gekomen ,daar is geen ducusie mogelijk denk ik
Reactie van greta, geplaatst op 28/04/2014
liever geen krill
Reactie van meeus jeannine, geplaatst op 28/04/2014
als krillolie toch niet zo goed is als visolie, dan ga ik voor visolie er gaat niets verloren van de vis die gevangen word dat vind ik ook al een plus punt
Reactie van Geysen Frank, geplaatst op 28/04/2014
Interessante info.
Reactie van Regina , geplaatst op 28/04/2014
Dank u voor het artikel, maar hoe zit het met jullie plantaardige omega 3 die ik altijd neem? dank
Antwoord van Anna, gegeven op 29/04/2014
Flinndal Omega-3 Plantaardig bevat algenolie met DHA uit algen. Vis(olie) bevat dezelfde soort DHA, omdat vissen zich voeden met algen. Qua werkzaamheid is dit dus exact hetzelfde, alleen de productiemethode is anders. Algen worden gekweekt in een gecontroleerd, schoon milieu en de visolie voor Flinndal Omega-3 Forte komt van vis. De visolie wordt tweemaal tijdens het productieproces gezuiverd, zodat we zeker weten dat de omega-3 capsules zo schoon mogelijk zijn.