Terug naar overzicht

Vijf veelgestelde vragen over veilig zonnen

Vijf veelgestelde vragen over veilig zonnen
Flinndal
6/06/2016
0 Reacties

Vegetarier

De zomer is in zicht! Reden genoeg voor veel mensen om er op uit te trekken en te genieten van de zon. Helaas kan de zon ook veel schade toebrengen aan de huid, zoals huidveroudering, pigmentvlekken en roodheid. Hoe kunt u veilig genieten van de zon? Wij geven antwoord op vijf veelgestelde vragen.


1. Hoe werkt UVA en UVB-straling?

Om beter te begrijpen hoe de zon precies werkt op onze huid én hoe we deze goed kunnen beschermen, is het belangrijk om iets meer te weten over Uv-straling. De Uv-straling van de zon bestaat uit twee soorten.

  1. De UVB straling. Deze straling zorgt ervoor dat uw huid verkleurt.
  2. De UVA straling. De UVA straling zorgt voor huidveroudering en beschadiging aan het DNA. Deze straling dringt namelijk diep door in de huid, wordt niet tegen gehouden door glas en minder sterk gefilterd door wolken. De UVA straling is het hele jaar aanwezig (ook in de winter) en is onafhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. Daarom is het belangrijk om uzelf óók in de winter uzelf te beschermen met een zonnebrandzonnebrandcrème met minimaal factor 15.


2. Wanneer smeren?

Een bruin kleurtje wordt gezien als iets positiefs. Na een dag op het strand, op het terras of in het park bent u blij wanneer u ziet dat uw armen, hals of benen weer iets bruinen zijn geworden. Dit bruine kleurtje is natuurlijk heel mooi, maar toch is het al een teken van beschadiging. En als u eenmaal bruin bent, betekent dit niet dat u beschermd bent tegen de zon en u niet meer hoeft te smeren.

Het wordt aanbevolen om uzelf dagelijks in te smeren met minimaal factor 15 (beschermt tegen 94% van de zonnestralen). Bij een hoge zonkracht (+3) en tussen 11:00 en 15:00 gebruikt u best factor 30 (beschermt tegen 97% van de zonnestralen) en doet u er goed aan om een dikkere laag aan te brengen. Te weinig smeren betekent namelijk ook dat u minder goed beschermd bent. Als u aanleg hebt voor pigmentvlekken, een lichte huid hebt of snel verbrandt, gebruikt u best altijd factor 30.


3. Hoe lang ben ik beschermd?

Er is niet één zonnebrandcrème die voor de hele dag beschermt. Het is dus belangrijk om bij een hoge zonkracht (+3) wat vaker te smeren. De factor van de zonnebrandcrème neemt af zodra u deze aanbrengt en beschermt na twee uur niet goed genoeg meer. Hoe snel de factor afneemt verschilt per persoon, en is afhankelijk van de huid, sterkte van de zon en de activiteit die u doet. Het beste is om uit de zon te blijven tussen 11:00 en 15:00 of de schaduw op te zoeken. Verder kunt u uzelf beschermen met kleding zoals een hoedje op het hoofd of een zonnebril met UV bescherming. Tot slot blijft het belangrijk om uzelf elke twee uur in te smeren, zeker bij een hoge zonkracht (+3).


4. Maak ik wel voldoende vitamine D aan als ik mezelf insmeer?

Vitamine D

Het goed gebruiken van zonnebrandcrème (wanneer je een dikke laag gebruikt) kan de aanmaak van vitamine D verminderen. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel niemand een zonnebrandcrème goed gebruikt. Met goed wordt hier bedoeld dat elk stukje huid dik wordt ingesmeerd bij elke blootstelling aan de zon en dat dit ook elke 2 uur wordt herhaald. 

Je huid maakt in de zomer door de zonkracht in een korte tijd voldoende vitamine D aan. Het is daarom prima om je gezicht en handen tien minuten onbeschermd bloot te stellen aan de zon. Wanneer je langer de zon in gaat is bescherming in de vorm van zonnebrandcrème uiteraard wel noodzakelijk.

Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen waarbij de Hoge Gezondheidsraad adviseert om het hele jaar extra vitamine D in te nemen in de vorm van een supplement. Dit zijn kinderen van 0 tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar, mensen met een getinte of donkere huid, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen.


5. Zijn er ingrediënten die ik moet vermijden?

Er bestaan nogal wat verschillen in de ingrediënten die in zonnebrandcrèmes terugkomen en er bestaat discussie over de veiligheid hiervan. Sommige van deze stoffen (bijvoorbeeld chemische filters zoals oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone) worden teruggevonden in urine of worden opgenomen in het bloed. Vermijd verder ook geurstoffen, parfum (kan pigmentvlekken veroorzaken) en oxybenzone. Wil je meer weten over veilige en onveilige ingrediënten in zonnebrandcrèmes (en andere cosmetica)? Dan adviseren wij je het blog te lezen op de website van dermatoloog Jetske Ultee.


Veilig genieten van de zon

Een heerlijk zonnetje is goed voor het humeur, maar een hele dag bakken is niet goed voor de huid. Smeer je daarom altijd in en ga ook een tijdje onder een parasol zitten, ook al lijkt de zon niet zo hard te schijnen. Ook door bewolking kunnen UV stralen zich namelijk heen dringen en de huid beschadigen. Wanneer je jezelf goed beschermt (met minimaal factor 15 of 30) en tussen 11:00 en 15:00 uur probeert niet te veel in de zon te zijn, beschadig je de huid zo min mogelijk en kun je veilig genieten van de zon!


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(103)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(113)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(20)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,5 sterren
(80)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(111)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,8 sterren
(41)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 10,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vijf veelgestelde vragen over veilig zonnen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties