Terug naar overzicht

Vitamine D alleen in de winter? Niet voor deze groepen

Vitamine D alleen in de winter? Niet voor deze groepen
Flinndal
15/04/2019
0 Reacties

peulvructen

Vitamine D is één van de bekendste vitaminen. Veel mensen weten dan ook dat we deze vitamine voornamelijk binnenkrijgen door zonlicht dat op onze huid valt. Van april tot en met oktober is de zonkracht sterk genoeg om voldoende vitamine D in de huid aan te maken als u tussen 11:00 en 15:00 minstens een half uur buiten bent.


In de overige maanden van het jaar bent u minder goed in staat om voldoende vitamine D aan te maken via zonlicht en kan het zijn dat u een aanvulling nodig heeft in de vorm van een voedingssupplement. Daarbij geldt dat er voor 4 groepen het hele jaar een vitamine D-supplement wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad. Wij vertellen u alles over deze belangrijke vitamine D en welke groepen welke groepen extra vitamine D nodig hebben in de vorm van een supplement.


Het belang van vitamin D

Vitamine D verhoogt de opname van calcium in uw lichaam en is daardoor van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D van belang voor de spierfunctie omdat het helpt uw spieren soepel en sterk te houden.

Ten slotte speelt het ook een rol bij het ondersteunen van uw weerstand en ondersteunt het uw immuunsysteem en draagt het ook nog bij aan de aanmaak van cellen en weefsels in uw lichaam. Een erg veelzijdige vitamine dus.


Waar zit vitamine D in?

Vitamine D komt in kleine hoeveelheden voor in voeding. U vindt vitamine D in vette vis, zoals zalm en makreel en het is in kleine hoeveelheden aanwezig in lever, vlees, eieren en melkproducten. In Nederland wordt vitamine D ook aan producten als margarine, halvarine en andere bak- en braadproducten toegevoegd.


Wanneer extra vitamine D nodig?

De meeste mensen in België maken onvoldoende vitamine D aan omdat ze te weinig buiten komen. Een kantoorbaan of andere verplichtingen zorgen ervoor dat we geen tijd hebben (of maken) om naar buiten te gaan. Verder zijn er bepaalde groepen mensen die extra vitamine D nodig hebben, ongeacht hoeveel tijd ze buiten doorbrengen. Dit advies geldt voor het hele jaar, dus ook in de lente en zomer.


Kinderen van 0 t/m 4 jaar

Vitamine D is belangrijk voor kinderen in de groei (en met name kinderen tot vier jaar). In deze periode wordt veel calcium opgeslagen in de botten en tanden, voor een stevig skelet en gebit. Vitamine D speelt daar een belangrijke rol bij omdat het de opname van calcium verhoogt. Kinderen tot vier jaar zijn vaak niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken via de huid, of op te nemen uit de voeding. Vandaar ook dat de Gezondheidsraad en consultatiebureaus adviseren om kinderen tot het vierde levensjaar extra vitamine D te geven, in de vorm van een supplement. 


Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar

Bij het ouder worden maakt de huid steeds minder pigment aan. Ook de hoeveelheid vitamine D die de huid aanmaakt wordt dan minder. Omdat hierdoor de aanmaak van calcium minder wordt is het belangrijk voor volwassenen en ouderen om de vitamine D inname aan te vullen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg (dit is 200% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) extra vitamine D en vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 mcg (dit is 400% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine D.


Mensen met een getinte of donkere huid

Mensen met een getinte of donkere huid maken minder vitamine D aan dan mensen met een lichte huid. Ook hier geldt daarom het advies om dagelijks 10 mcg vitamine D extra in te nemen in de vorm van een supplement.


Zwangere vrouwen

Ook voor zwangere vrouwen geldt het advies om dagelijks 10 mcg vitamine D extra in te nemen. Dat helpt calcium beter op te nemen en is goed voor de opbouw van de botten van het ongeboren kindje.


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,8 sterren
(20)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 43,31
Bekijk product
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vitamine C Forte Kauwtablet
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vitamine D alleen in de winter? Niet voor deze groepen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties