Terug naar overzicht

Vitaminen en mineralen (leefnugezonder.be)

Vitaminen en mineralen (leefnugezonder.be)
Flinndal
3/04/2014
0 Reacties

Vitaminen en mineralen

Niet iedereen reageert even enthousiast over de komst van de lente. Ruim 500.000 landgenoten kampen in het vroege voorjaar met lentemoeheid of energietekort. 
Wat zijn de oorzaken van voorjaarsmoeheid en tekort aan energie en hoe kun je er aan verhelpen? Kunnen extra vitaminen of voedingssupplementen je helpen ontwaken uit je winterslaap om met volle teugen te genieten van het deugddoende buitenleven?

Vermoeidheid vermoeid2_e616fb37.jpg
Iedereen kampt wel eens met een mindere conditie en vermoeidheid. Na zware lichamelijke of geestelijke inspanningen kunnen een gezonde voeding en een verkwikkende nachtrust wonderen doen, zodat je er daags nadien weer voluit tegen aan kan. Maar wat als je vermoeidheid blijft aanslepen? Zeker wanneer je ‘s morgens vermoeid ontwaakt en maar niet op je normale toerental geraakt.

Vermoeidheid en vitaminen
Een langdurige vermoeidheid heeft vele oorzaken. Wie goed wil functioneren moet in de eerste plaats over een goede lichamelijke en geestelijke conditie beschikken. Dat kan alleen wanneer je concentratie aan vitaminen en mineralen in voldoende mate aanwezig zijn. Vitaminen en mineralen zijn noodzakelijk om je tegen de stress van alledag te beschermen. 

Een kortstondige of een langere periode van vermoeidheid heeft vele oorzaken. De meest voorkomende zijn een te eenzijdige voeding of een verminderde nachtrust. Probeer dus gevarieerd en gezond te eten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Water- en vetoplosbare vitaminen
Het verschil tussen wateroplosbare– en vetoplosbare vitamines is groot. Tot deze laatste groep behoren de vitamines A, D, E en K  terwijl de vitamines van de B en C- families tot de wateroplosbare vitamines behoren. Vitamines van het B-complex zijn onder andere B1, B2, B3, B5, B6 en B12, foliumzuur en biotine. Je lichaam kan slechts kleine hoeveelheden in wateroplosbare vitamines opnemen. Meer van deze vitaminen nemen is overbodig. Het teveel wordt immers uitgescheiden via je urine. Dat maakt hen veiliger dan de in vet oplosbare vitamines.

Je lichaam maakt geen mineralen aan. Mineralen zijn voor je gezondheid even noodzakelijk en belangrijk als vitaminen.De belangrijkste mineralen zijn calcium, fosfor, kalium, natrium, chloor en magnesium
In tegenstelling tot vitaminen, is je lichaam niet in staat zélf mineralen aan te maken. Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar om je gezondheid op peil te houden. 

Eenzijdige voeding
Wees voorzichtig met de gevolgen van een eenzijdige voeding of dieet. Dat zorgt op korte termijn voor een tekort aan vitaminen en mineralen. Wil jij hoe dan ook een dieet volgen, of moet je een dieet volgen? Start nooit met een dieet zonder het advies van een diëtiste of voedingsdeskundige.Die staat je met raad en daad bij, en zal een op jou maat geschreven en perfect gebalanceerd dieet op papier zetten dat alle vitaminen en mineralen in de juiste concentratie zal bevatten.

Redactie leefnugezonder.be
leefnugezonder.be is een gezondheidsblog met artikels over onder andere afslanken en voeding. Voor meer blogartikels ga naar www.leefnugezonder.be.

Aanbevolen producten

Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,6 sterren
(11)
Vanaf € 26,31
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(147)
Vanaf € 16,11
Bekijk product
Q10 Forte
Q10 Forte
4,6 sterren
(41)
Vanaf € 43,31
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi Kauwtablet
Multi Kauwtablet
4,4 sterren
(31)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Tags

Energie

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vitaminen en mineralen (leefnugezonder.be)"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties