Terug naar overzicht

Wat maakt wintergroenten zo gezond?

Wat maakt wintergroenten zo gezond?
Flinndal
14/11/2017
0 Reacties

Maag

De winter is dé tijd voor stamppot, stoofpot of soep. Lekker met typische wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes, witlof, rode kool of prei van eigen bodem. Ze zitten vol met voedingsstoffen waardoor u snel de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnenkrijgt. Lees meer over deze 5 wintergroenten en ontdek welke voedingsstoffen ze bevatten.



1. Boerenkool

Boerenkool is een typisch Hollands bladgewas en staat al lange tijd in de kookboeken. Boerenkool wordt ook wel gezien als een superfood vanwege het hoge gehalte aan vitamine A, B11, C en vezels. Verder bevat het de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor. De donkergroene kleur van de bladeren bepaalt vaak de kwaliteit van de boerenkool. Boerenkool wordt lekkerder gevonden als de vorst eroverheen is geweest. Dit komt doordat bij temperatuurdaling de groente meer suikers opneemt, wat bevorderlijk is voor de smaak. Het is een groente die veel gegeten wordt als stamppot met aardappelen en rookworst.


2. Spruitjes

Spruitjes zijn kleine kooltjes die niet door iedereen gewaardeerd worden, omdat ze bitter van smaak zijn. Vooral onder kinderen is deze groente niet populair. Spruitjes zijn voor het eerst in de omgeving van België gezien en worden daarom ook wel ‘Brussel sprouts’ genoemd. Spruitjes bevatten onder andere veel vitamine A, B6, B11, C, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink en vezels. Belangrijk is om ze ongeveer 5 tot 10 minuten te koken (beetgaar), waardoor de goede voedingsstoffen behouden blijven en de smaak lekker blijft.


3. Rode kool

De rode kool is één van de oudste koolsoorten. De blauwrode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof antocyaan, die bovendien werkt als een antioxidant. Bij het kopen van rode kool is het belangrijk te letten op de krop en de kleur. Wanneer de krop min of meer gesloten is en een dieppaars glanzende huid heeft is het een vers product. Ook door te voelen weet u of de rode kool vers is. Hij voelt dan stevig en de bladeren zijn knapperig. Rode kool kunt u rauw eten, maar is ook heerlijk in een stamppotje of in een salade. Het bevat onder andere vezels, vitamine B11, C, E en K en de mineralen ijzer, kalium, fosfor, magnesium en calcium. Kook de kool niet te lang om de voedingsstoffen en de smaak te behouden.


4. Witlof

Witlof heeft net als spruitjes een bittere smaak, waardoor u er vaak even aan moet wennen. Het is een bladgroente en wordt ook wel Brussels lof genoemd, omdat het ontdekt zou zijn door iemand uit Brussel. Witlof bestaat ongeveer 90% uit vocht, bevat veel vitamine C en B11 en verder ook vezels en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium en calcium. Witlof is verkrijgbaar vanaf oktober tot en met april.


5. Prei

Prei is familie van de ui. Er zijn meerdere soorten zoals de zomerprei en de winterprei. De winterprei is dikker en steviger dan de zomerprei en komt voornamelijk uit eigen land. U kunt de hele prei eten, dus niet alleen het lichtgroene gedeelte maar ook het donkergroene gedeelte van de prei. In het donkergroene gedeelte zitten overigens de meeste vitaminen en mineralen. Prei bevat veel vitamine B11 en vitamine C en de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium. Prei is verder de enige groente waar wat vet in zit, namelijk 0,3 gram per 100 gram. Winterprei wordt geoogst van december tot en met maart.




Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(103)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,6 sterren
(73)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(78)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wat maakt wintergroenten zo gezond?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties