IJzer

Het bloed
IJzer is van belang voor de vorming van nieuwe rode bloedcellen.

Zuurstof
Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van uw longen naar de rest van uw lichaam. Omdat ijzer nodig is voor de vorming van rode bloedcellen is het daarmee ook van belang voor de zuurstofvoorziening in uw lichaam.

Energie
Een tekort aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken. Dat komt omdat ijzer van belang is voor de vorming van nieuwe bloedcellen. Een van de kenmerken van bloedarmoede is een vermoeid en uitgeput gevoel. IJzer helpt gevoelens van vermoeidheid te verminderen.

IJzer draagt ook bij aan de vorming van ATP in de mitochondriën (de energiefabriekjes van de lichaamscellen). ATP is een stof die we gebruiken als we energie nodig hebben, bijvoorbeeld bij het lopen, maar ook zelfs bij het nadenken over iets.

Weerstand
Bij een gebrek aan ijzer neemt het aantal T-cellen, B-cellen en de zgn. “natural killer cellen” af. Deze cellen zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem, bijvoorbeeld bij het verdedigen tegen indringers die infecties veroorzaken.

Psychologische functies
De hersenen hebben voldoende zuurstof nodig om te kunnen functioneren. IJzer is van belang voor zuurstoftransport door uw lichaam, dus ook naar de hersenen. Zo helpt ijzer de hersenen goed te kunnen blijven functioneren.

Hoeveel hebt u nodig en waar zit het in?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van ijzer is 14 mg.

De maximaal veilige hoeveelheid van ijzer is 75 mg.

IJzer krijgt u uit voeding vooral binnen via appelstroop, rood vlees- en vleeswaren, brood, graanproducten en groenten. Appelstroop (voor 1 snee brood) bevat bijvoorbeeld 3,5mg ijzer, een gehaktbal 2,8 mg en 5 sneetjes tarwebrood 4,9 mg.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen u graag om elke dag opnieuw het beste uit uzelf te halen!

Op deze website gebruikt Flinndal cookies en vergelijkbare technieken om de website goed te kunnen laten werken, voor advertentiedoeleinden en om te analyseren hoe de website wordt gebruikt. Zie voor meer informatie onze privacy- en cookieverklaring