Terug naar overzicht

4 feiten en fabels over de blaas

4 feiten en fabels over de blaas
Flinndal
26/08/2015
0 Reacties

blaas.jpg


Kan uw blaas knappen als u uw plas te lang ophoudt? Moet u van alcohol vaker naar het toilet? Er gaan verschillende feiten over de blaas ten ronde, maar zijn deze ook allemaal waar? Wij hebben de meest besproken feiten én fabels voor u op een rijtje gezet.


1. Uw blaas kan zich vullen met een halve liter urine

Waar! In uw bekkenholte bevindt zich uw blaas. Als de blaas niet gevuld is met urine is deze redelijk klein, maar zodra er urine instroomt, wordt hij langzaamaan groter. De maximale hoeveelheid urine die in de blaas opgeslagen kan worden is ongeveer 600 milliliter. Iets meer dan een halve liter dus! Vaak krijgt u bij 300 tot 400 milliliter al aandrang om te gaan plassen.


Uw blaas kan knappen als u te lang uw plas ophoudt

Niet waar! Uw blaas kan niet knappen als u te lang uw plas ophoudt. Wel kan de blaas uitrekken en hierdoor zijn knijpkracht verliezen. Dit kan ervoor zorgen dat uit plassen lastiger gaat. Ook kan de druk in de blaas te hoog worden en kunnen op den duur uw nieren beschadigd raken. Dit gebeurt pas als u te vaak uw plas te lang ophoudt. Een enkele keer is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om bij aandrang altijd naar het toilet te gaan.


Van alcohol moet je vaker naar het toilet

Waar! Normaal gesproken zorgt het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd, ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uit plassen. Alcohol remt de aanmaak van dit hormoon, waardoor we vaker naar het toilet moeten. Pas wanneer uw lichaam de alcohol heeft afgebroken, komt de aanmaak van ADH weer op gang. Het is dus verstandig om tijdens het drinken van alcohol ook water te drinken om niet uit te drogen.


De urinebuis van vrouwen is korter dan die van mannen

Waar! Bij vrouwen is de urinebuis tweeënhalf tot vier centimeter lang. Bij mannen is deze wel 20 centimeter lang. De korte lengte van de urinebuis zorgt ervoor dat vrouwen vatbaarder zijn voor besmettingen van de blaas en de urinestreek.


Tips om de blaas gezond te houden

  1. Niet te lang wachten met naar het toilet gaan als u aandrang voelt en rustig plassen zodat u de blaas goed leeg plast.
  2. Voorkom dat darmbacteriën in de blaas terecht kunnen komen, veeg uw billen daarom altijd naar achteren af.
  3. Drink veel water. Dat zorgt ervoor dat u regelmatig moet plassen zodat de blaas zich schoon kan spoelen.


Cranberry

Extra aandacht voor je blaas

Wilt u uw blaas beschermen tegen de invloeden van buitenaf? Kies dan voor Flinndal Cranberry. Flinndal Cranberry bevat 400 mg cranberry extract en is verrijkt met 40 mg guldenroede-extract. Deze plantaardige stof ondersteunt de blaas en de urinewegen. De extra toegevoegde vitamine C is goed voor het immuunsysteem en beschermt als antioxidant de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zonder toevoeging van suiker.


Aanbevolen producten

Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(41)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(79)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(71)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
IJzer
IJzer
Vanaf € 7,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"4 feiten en fabels over de blaas"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties