Terug naar overzicht

6 voordelen van geen alcohol drinken

6 voordelen van geen alcohol drinken
Flinndal
17/12/2018
0 Reacties

ashwagandha

Kent u de term Dry January? Dit initiatief, dat oorspronkelijk in Engeland is ontstaan, wordt steeds bekender in België en betekent dat u de hele maand januari geen alcohol drinkt. Goed het nieuwe jaar beginnen dus, want zoals we eigenlijk wel weten is alcohol helemaal niet zo gezond voor ons. Wat zijn de voordelen van (even) geen alcohol drinken?


1. Minder calorieën

Alcohol bevat redelijk veel calorieën, namelijk 7 kilocalorieën per gram. Een glas of flesje bier levert u 100 tot 150 kcal en een glas wijn tussen de 65 en 100 kcal. Een cocktail kan zelfs tussen de 300 en 400 kcal bevatten. Drinkt u meerdere glazen op een avond, dan kan dit dus snel oplopen.

Bovendien krijgt u als u alcohol drinkt sneller trek in een lekkere snack zoals een bitterbal of een patatje. Hoe dit komt, leest u hier.

Geen alcohol drinken, zorgt er dus voor dat u minder kcal binnenkrijgt. Wilt u graag afvallen, dan kan dit u hierbij helpen. Dit geldt natuurlijk alleen als u alcohol vervangt voor een gezondere keuze zoals een glas water of een lekkere kop thee.


2. Betere nachtrust

Veel mensen denken dat u door alcohol beter slaapt, maar alcohol als slaapmutsje kunt u beter vermijden. Het helpt u wel om sneller in slaap te vallen, maar het verstoort uw REM slaap (de diepe slaap) waardoor u uiteindelijk niet goed uitrust.

Het niet drinken van alcohol helpt om uw nachtrust in het algemeen te verbeteren, waardoor u in de ochtend uitgerust en fitter wakker wordt.


3. Het is beter voor uw lever

Het lichaam ziet alcohol als een giftige stof. Wanneer u alcohol drinkt, gaat het lichaam daarom hard aan het werk om dat er zo snel mogelijk uit te krijgen. De lever is het orgaan dat alle giftige stoffen in het lichaam afbreekt. Het afbreken van een gemiddeld glaasje alcohol duurt 1 tot 1,5 uur. Het maakt dan niet uit of het bier, wijn of een sterke drank is. U kunt dus zelf uitrekenen hoe lang het duurt voordat de glazen alcohol van de verjaardag of gezellige borrel zijn afgebroken.

Door (even) geen alcohol te drinken, heeft u lever alle tijd om andere afvalstoffen uit voeding uit uw lichaam te filteren wat ten goede komt aan uw algehele gezondheid.


4. Mooiere huid

Zoals hierboven al genoemd, gaat uw lever als eerste aan de slag met het verwerken van alcohol in uw lichaam en heeft het hierdoor even geen tijd om de andere gifstoffen te verwerken. Deze gifstoffen komen vervolgens voor een deel in de huid terecht wat kan zorgen voor onzuiverheden.

Daarnaast droogt alcohol de huid uit. Uw huid kan hierdoor grauwer worden of er zelfs ongezonder uit gaan zien. Door voldoende water te drinken en het glas wijn te laten staan, kan dit bijdragen aan een mooiere huid.


5. Betere weerstand

Alcohol heeft invloed op het immuunsysteem. Zo gaat de hoeveelheid bloedcellen in uw lichaam omlaag als u alcohol drinkt en de witte bloedcellen zijn juist essentieel om virussen en bacteriën af te weren.

En zoals genoemd bij punt 2 slaapt u als u drinkt minder goed. Dit kan van invloed zijn op uw weerstand, omdat een goede nachtrust uw weerstand ondersteunt.


6. U houdt meer geld over

Onbewust gaat er veel geld naar bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen. Houdt deze maand eens bij hoeveel geld u bespaart en geef dat uit aan een leuk cadeau voor uzelf, zoals een dagje sauna of een weekendje weg.


Wist u dat?

Het aanbod alcoholvrij bier aan het toenemen is? De laatste tijd is een trend te zien in de stijging van alcoholvrij bier. Had u eerst alleen de keuze uit witbier of pils, nu heeft u ook de keuze uit alcoholvrije Radler, Weizen, Amber of IPA. De bierkenners onder ons, kunnen hun hart dus ophalen als zij voor een alcoholvrije bier kiezen. Sinds 2010 is de verkoop van alcoholvrij bier dan ook gestegen met 285%.

Bovendien zet de trend van het minder alcohol drinken zich ook voort in restaurants. Zij kiezen er steeds vaker voor om passende thee te serveren in plaats van wijn. Thee heeft een smaakversterkend effect, net als wijn. Door de thee te serveren met de juiste aroma’s, komen de gerechten goed tot hun recht.

Zo kunt u net als bij wijn letten op en zuurtje of bittertje en speelt ook het mondgevoel een grote rol. Misschien leuk om u er eens in te verdiepen en tijdens het diner uw gasten te verrassen met bijpassende thee. Een klassieke combinatie is Zwitserse kaasfondue met thee.


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(79)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"6 voordelen van geen alcohol drinken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties