Terug naar overzicht

7 manieren om eten gezond te bereiden

7 manieren om eten gezond te bereiden
Flinndal
10/02/2015
0 Reacties

7 manieren om eten te bereiden.jpg

Wanneer u gaat koken, kunt u een keuze maken uit tal van verschillende bereidingsmethodes. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor koken, roerbakken of grillen. Maar wist u dat de manier van bereiden bepalend is voor de hoeveelheid voedingsstoffen die uiteindelijk over blijven?

Kook bewust, zo krijgt u voldoende voedingsstoffen binnen

Hoge temperaturen en een lange bereidingstijd kunnen ervoor zorgen dat de voedingswaarde afneemt. Ook het gebruik van veel water kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen verloren gaan. Maar welke methodes moet u dan kiezen om gezond te eten? Wij hebben de 7 beste bereidingsmethodes voor u op een rijtje gezet.

1. Koken

Koken is het gaar maken van eten in kokend water. Groentes of aardappelen koken is gezond, omdat u geen boter of olie hoeft toe te voegen. Het is dus vetarm. Maar groenten verliezen wel voedingstoffen als u deze te lang kookt. Met name vitamine C lost gemakkelijk op in kokend water. Kook groenten daarom niet langer dan nodig en gebruik niet teveel water.

2. Roerbakken

Roerbakken is het al omscheppend klaarmaken van verschillende ingrediënten. Het is gezond, omdat het eten snel gaar wordt. En door eten te roerbakken zorgt u ervoor dat het dichtschroeit. Dit is gunstig, want voedingsstoffen blijven zo bewaard en er wordt weinig vet opgenomen. Ook de smaak en kleur blijven goed.

3. Grillen

grillen Met grillen maakt u eten klaar, zonder toevoeging van boter of olie. Grillen wordt vaak gebruikt voor vlees of vis. Maar wist u dat u groenten ook prima kunt grillen? Dip uw groenten in een heerlijke en gezonde marinade. Meng bijvoorbeeld eens sojasaus met chilisaus en voeg een teentje knoflook toe.

Door marinades toe te voegen worden de groenten niet alleen lekkerder, het zorgt er ook voor dat ze minder snel aanbranden. Zet het vuur niet te hoog en wacht rustig tot het eten gaar is.

4. Stomen

Stomen is ideaal als u vitamines wilt behouden, maar ook de kleur en structuur van verse groenten blijft goed. Dit komt doordat de groenten nauwelijks in aanraking komen met vloeistof zoals water, maar met de stoom. Een gezonde manier om eens te proberen dus. U zult zien dat het helemaal niet moeilijk is en uw groentes heerlijk zullen smaken.

5. In de oven

In de oven kunt u veel verschillende maaltijden bereiden zoals vlees, gevogelte, vis, aardappelen en groentes. U heeft weinig of geen olie nodig dus het is vetarm.

Wilt u een keer wat nieuws proberen? Bereid vlees dan eens in een braadzak. U hoeft geen vet toe te voegen en het vlees blijft lekker mals.

6. Droogbakken

Bakken is het klaarmaken van eten in een pan op heet vuur, zonder toevoeging van water of een andere vloeistof. Maar als u gaat bakken, voegt u automatisch snel wel wat olie of boter toe. Dit is niet altijd nodig. Sommige producten hebben van zichzelf al genoeg vet, zoals rood vlees, (mager) gehakt of vette vis. Niet nodig dus om extra olie of boter toe te voegen. Dit scheelt calorieën.

7. Pocheren

pocheren.jpg Pocheren is vooral bekend van het gepocheerde eitje. Bij pocheren wordt het voedsel zachtjes gaar in water, bouillon of magere melk. Niet alleen eieren kunt u pocheren, ook kip of vis kunt u pocheren. U moet het aan het begin misschien een beetje onder de knie krijgen, maar het zorgt ervoor dat u gezond en vetarm kunt eten.


Kent u nog meer gezonde manieren om voeding klaar te maken? Of heeft u een heerlijk recept wat u graag wilt delen? Laat het ons weten. 



Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(149)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(111)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,5 sterren
(80)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 14,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"7 manieren om eten gezond te bereiden"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties