Terug naar overzicht

Feit of fabel: Snel eten leidt tot meer eten

Feit of fabel: Snel eten leidt tot meer eten
Flinndal
11/05/2018
0 Reacties

Snel eten meer eten

Van snelle eters wordt altijd gezegd dat ze langzamer moeten eten. Om meer te genieten van de maaltijd, maar ook om niet teveel te eten. Uw maag geeft namelijk pas na een tijdje een signaal door aan uw hersenen dat u genoeg hebt gehad. Als u te snel eet, komt dit signaal te laat waardoor u meer hebt gegeten dan nodig. Maar is dit waar? Eten snelle eters daadwerkelijk meer dan langzame eters en leidt dit tot overgewicht? Wij hebben het voor u uitgezocht.


Wat is een snelle eter?

Bij de snelle eter knippert u met uw ogen en het eten is op. De snelle eter kauwt nauwelijks op het eten en eet hierdoor te snel. Kauwen is juist belangrijk, omdat in speeksel een enzym zit wat helpt bij het verteren van bijvoorbeeld koolhydraten. Kauwen is dus een voorbereidingsproces wat uw maag en darmen gaat helpen om het eten makkelijker te verteren.


Goed kauwen belangrijk

Kauwen is dus belangrijk. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat rustig en langzaam eten goed is voor uw gezondheid. Er wordt aangeraden om ongeveer 40 keer te kauwen per hap. Ga bij uzelf eens na hoe vaak u kauwt voordat u uw eten doorslikt. Waarschijnlijk ligt dit een stuk lager. Een reden hiervoor is dat we tegenwoordig eten als haastige bezigheid zien en we niet bezig zijn met het eten zelf. We halen snel even wat eten, koken moet eigenlijk niet te lang duren en als het eten klaar is eten we ons bord leeg voor de televisie, tijdens het lezen van de krant of zelfs terwijl u e-mails beantwoord. Proeft u dan daadwerkelijk wel wat u eet? Grote kans van niet.


De 20-minuten regel

De 20-minuten regel is een veel toegepaste manier om overeten te voorkomen. Het idee erachter is dat de maag pas na 20 minuten een 'ik zit vol'-signaal naar de hersenen stuurt. De snelle eters onder ons (die binnen 20 minuten een maaltijd verorberen) zouden dan al meer gegeten kunnen hebben dan ze eigenlijk nodig hebben. Misschien herkent u bij uzelf ook wel dat u tijdens het eten zelf nog honger hebt en blijft eten en dan na een half uur pas merkt dat u teveel heeft gegeten en helemaal opgeblazen bent.


Leidt sneller eten tot meer eten?

Uit de onderzoeken blijkt dat mensen met overgewicht gemiddeld sneller eten dan mensen zonder overgewicht. Langzame eters hebben eerder het gevoel dat ze verzadigd zijn, en ook heeft langzaam eten een positief effect op de hormonale regulatie bij de spijsvertering. Mensen met overgewicht krijgen om die reden doorgaans het advies langzamer te eten. Van artsen, de Hoge Gezondheidsraad en van diëtisten. Het advies is om goed te kauwen, de tijd te nemen voor elke maaltijd en er rustig van te genieten, liefst aan tafel en niet voor de televisie of de tablet.


3 tips om bewust te eten

Het advies is om goed te kauwen, de tijd te nemen en te genieten van uw maaltijd. Hoe doet u dit?


Tip 1. Kauw goed

We hebben het al benoemd, maar voldoende kauwen is belangrijk. Probeer 40 keer te kauwen per hap en slik uw eten pas door als het vloeibaar is geworden.


Tip 2. Maak het leuk

Ga eten aan tafel, zet de kaarsjes en een leuk muziekje aan. Dit doe u ook vaak voor anderen als u een etentje geeft, dus waarom ook niet voor uzelf?


Tip 3. Geen afleiding

Zet de televisie uit, leg uw smartphone niet binnen handbereik en voer een gesprek met iemand. Of als u alleen eet geniet van elke hap en proef wat u eet. Kortom, neem de tijd voor uw maaltijd.

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Feit of fabel: Snel eten leidt tot meer eten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties