Terug naar overzicht

Welk type eter bent u?

Welk type eter bent u?
Flinndal
12/04/2018
0 Reacties

Type eter

Merkt u dat u naar snacks of snoep grijpt als u emotioneel bent? Krijgt u zin in iets te eten als u eten ziet of ruikt? Of let u continu op welk eten u in uw mond stopt, omdat u non-stop op een dieet bent? U herkent zich vast wel in een van bovenstaande uitspraken, of misschien wel in meerdere. Er zijn verschillende redenen waarom mensen gaan eten en dat is niet altijd omdat we honger hebben. Hieronder vind je 6 verschillende type eters toegelicht.


1. De emotionele eter

Emotionele eters kunnen niet goed hongerprikkels en door emotie veroorzaakte prikkels van elkaar onderscheiden. Mensen eten hierdoor bij emoties zoals stress, boosheid of verdriet. Maar ook bij positieve emoties. Dit gedrag is vaak van kinds af aan aangeleerd waarbij eten een manier wordt om met emoties om te gaan. Denk aan een klein kind dat verdrietig is na bijvoorbeeld een val en vervolgens een snoepje krijgt om getroost te worden.

Meestal is het eten bij emotionele eters suikerrijk en bevat het veel vet. Ook heeft dit type eter vaak last van eetbuien. Als dit regelmatig voorkomt, is het belangrijk om te leren om op een andere manier met stress of emoties om te gaan. U kunt hiermee zelf aan de slag of begeleiding zoeken bij bijvoorbeeld een psycholoog.

Tip: Stel het eten door emoties uit. Begin met 10 minuten en probeer het uit te stellen tot een half uur. Het gevoel van trek zal verminderen. Zoek afleiding tijdens het ervaren van emoties door bijvoorbeeld te wandelen, te sporten of iemand te bellen.


2. De externe eter

Mensen met extern eetgedrag zijn geneigd om te eten door externe prikkels. De geur of aanblik van lekker eten kan voor hen reden zijn om te gaan smikkelen. Zien eten doet eten. Dit zijn vaak mensen die hun impulsen om te gaan eten niet goed onder controle kunnen houden. Bijvoorbeeld bij de bakker een warm croissantje met kaas kopen omdat het lekker ruikt terwijl u een gezonde boterham in uw tas heeft. Mensen met extern eetgedrag vinden het moeilijk om te stoppen met eten zolang er iets lekker op tafel ligt.

Tip: Ga niet met honger boodschappen doen. Houd u aan het boodschappenlijstje en koop niet impulsief ongezonde snacks, eenmaal in huis zijn die moeilijk te weerstaan. Neem een kleiner bord en schep deze niet te vol. Ruim de tafel af na het eten om te voorkomen dat urestjes eet.


3. De lijngerichte eter

Deze groep is sterk gericht op afvallen. Ze hebben vaak het idee dat ze niets lekkers mogen eten en vermijden veel voedsel. Door streng lijngedrag komt het lichaam in een soort beschermingstand. Het lichaam gaat minder energie verbranden in ruststand (u kacheltje gaat zuiniger branden) en er wordt een hongergevoel opgewekt omdat uw lichaam voedsel nodig heeft. Door deze honger ervaart u een strijd tussen eetlust en niet mogen eten. Deze strijd zorgt voor stress en op het moment dat u de strijd niet meer aankan gaat u zondigen. Het probleem is vaak dat mensen hierin doorslaan en besluiten dan maar de hele dag te zondigen (“Ik heb nu wel eens iets lekkers verdiend!”). Zo ontstaan de bekende eetbuien. Aangezien de energieverbranding van het lichaam in een ruststand staat door het lijnen, komt u door de eetbuien vliegensvlug aan. Veel jojo’ers zullen zich hierin herkennen.

Tip: Sla geen maaltijden over, eet regelmatig en hecht veel waarde aan een goed ontbijt. Voedsel is niet verboden, maar eet gezond.


4. De onverzadigbare eter

Dit type eter heeft altijd trek en eet de hele dag door. Hierdoor wordt er consequent teveel gegeten en is er snel sprake van overgewicht. Meestal is het de hele dag door eten een gewoonte geworden en kan dus met een goede dosis zelfdiscipline weer worden afgeleerd.

Tip: houd voor een week of twee weken in een dagboekje bij wat u dagelijks eet. Ook kleine snacks of tussendoortjes schrijft u op. Hierdoor krijgt u meer inzicht in wat u dagelijks allemaal eet. Probeer dan vervolgens dit terug te brengen naar vaste eetmomenten zodat u lichaam hier gewend aan raakt en minder snel weer trek krijgt. Kies ook voor producten die verzadigen zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst met veel vezels erin.


5. De dooreter

De dooreter ervaart tijdens het eten niet het verzadigingssignaal. Hierdoor blijft dit type eter door eten terwijl hij of zij al lang vol zou moeten zitten. Dit kan ook weer een kwestie zijn van gewoonte en hierdoor kunt u proberen dit af te leren. Wanneer u gedurende een langere tijd teveel eet, rekt de maagwand op en worden de receptoren die in de maagwand zitten minder gevoelig. Het signaal ‘vol’ wordt dan ook niet meer zo snel gegeven, omdat deze voor een langere periode door jou genegeerd is. U kunt dit wel weer resetten, zodat uw lichaam weer op het juiste moment het signaal vol gaat afgeven.

Tip: merkt u dat u meer eet dan vrienden of familie? Bouw dan langzaam af en houd portiegroottes aan waarbij u de voor jou aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. U kunt dit ook bijhouden in een speciale app met een voedingslogboek zodat u hier meer inzicht in krijgt. Voor vrouwen vanaf 18 jaar geldt het advies om dagelijks ongeveer 2000 kcal binnen te krijgen, voor mannen is dit 2500 kcal. Dit is een gemiddelde en is per persoon uiteraard verschillend. U kunt ook langsgaan bij een diëtist, voedingsdeskundige of gewichtsconsulent om u te helpen af bouwen met eten.


6. De snelle eter

Bij de snelle eter knippert u met uw ogen en het eten is op. De snelle eter kauwt nauwelijks op het eten en eet hierdoor te snel. Kauwen is juist belangrijk, omdat in speeksel een enzym zit wat helpt bij het verteren van bijvoorbeeld koolhydraten. Kauwen is dus een voorbereidingsproces wat uw maag en darmen gaat helpen het eten makkelijker te verteren. Ook duurt het altijd even voordat uw maag het verzadigingsgevoel afgeeft. Als u te snel eet, geeft uw lichaam het signaal te laat af waardoor u meer eet dan nodig.

Tip: voor dit type eters is het belangrijk om er op te letten goed te kauwen en rustig te eten. Bewust worden van uw eetgedrag is hierbij een eerste goede stap.

Herkent u zich in bovenstaande types? Laat ons weten welke type of welke typen eters u bent in een reactie onderaan dit blog. 

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(103)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,6 sterren
(73)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(78)
Vanaf € 16,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Welk type eter bent u?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties