Terug naar overzicht

Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen

Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen
Flinndal
14/03/2018
0 Reacties

Plantaardig eiwit cholesterol

Veel mensen krijgen te maken met een verhoogd cholesterolgehalte. Een bezoek aan de huisarts of diëtist kan u helpen om dit probleem aan te pakken. Nu blijkt uit een recent onderzoek dat de inname van plantaardige eiwitten het cholesterolgehalte kan verlagen. Wij hebben de belangrijkste resultaten van dit onderzoek voor u samengevat.


Vervang dierlijke eiwitten voor plantaardige eiwitten

In een meta-analyse van in totaal 112 studies werd gekeken naar wat het effect is als er voor gedurende 3 weken de dierlijke eiwitten werden vervangen voor plantaardige eiwitten. Uit de resultaten blijkt dat het dagelijks vervangen van 1 tot 2 porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten ervoor zorgt dat het cholesterolgehalte met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten. Het onderzoek is gepubliceerd in ‘The Journal of American Heart Association’. De gezondheidsvoordelen zijn het grootst als plantaardige eiwitten worden gecombineerd met andere cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals omega 3 vetzuren of plantensterolen.


Voorgaande onderzoeken

Het was al bekend dat bepaalde individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen een effect hebben op het verlagen van het cholesterolgehalte. Er is vervolgonderzoek nodig om het verlaagde cholesterolniveau nauwkeuriger te bepalen.


Cholesterol niet altijd slecht

Cholesterol wordt meestal gezien als een bedreiging voor de gezondheid en komt daarmee vaak onterecht in een kwaad daglicht te staan. Maar wist u dat uw lichaam niet zonder cholesterol kan? Het is een bouwstof voor uw cellen en hormonen, van belang voor de aanmaak van vitamine D en voor de functie van de celmembranen in het lichaam. Het wordt vooral door de lever aangemaakt en een klein deel krijgen we via voeding binnen, bijvoorbeeld uit lever, eieren en schelpdieren zoals oesters. Cholesterol is dus een heel nuttig stofje, maar als we teveel cholesterol aanmaken of binnenkrijgen uit voeding heeft dit een ongunstige invloed op de gezondheid. In deze situaties is een verlaging van het cholesterol nodig.

U cholesterolwaarde wordt vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek. Men kijkt vooral naar de verhouding tussen het totaal cholesterol en het gehalte HDL om vast te stellen of de cholesterolwaarden op een goed niveau zijn. Deze verhouding wordt gemeten door het totaal cholesterol te delen door het HDL. Hierbij is het belangrijk dat deze verhouding niet boven de 5 komt.


Producten van Flinndal voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte

Flinndal Cholesterol is een goede ondersteuning voor het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte. Flinndal Cholesterol bevat plantensterolen

Cholesterol

Plantensterolen zijn vetachtige stoffen uit planten die we voornamelijk via voeding binnenkrijgen. Ze vormen een soort barrière in uw darmen, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen in uw bloed. Het cholesterol verlaat uw lichaam via de ontlasting waardoor het cholesterolgehalte daalt. Om het cholesterolgehalte in uw bloed goed op peil te houden heeft u dagelijks 800 mg plantensterolen nodig. U vindt plantensterolen in kleine hoeveelheden in tarwekiemen, tarwezemelen, soja en pinda’s.


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(71)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Plantaardig eiwit kan cholesterol doen verlagen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties