Terug naar overzicht

De voordelen van minder vlees eten

De voordelen van minder vlees eten
Flinndal
14/12/2017
0 Reacties

Minder vlees

Het is een actueel topic; het wel of niet eten van vlees. In de recent uitgebrachte Voedingsdriehoek wordt dan ook aanbevolen om meer plantaardige voeding dan dierlijke voeding te eten. Dit is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook noodzakelijk om de doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikaseffecten uit het klimaatakkoord van Parijs te halen.


Bent u bereid om minder vlees te eten? Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.


We worden ons meer bewust van wat we eten

De laatste jaren is er een trend gaande waarbij we ons meer bewust worden van wat we eten. We willen graag zo puur mogelijk voedsel, waar zo min mogelijk onnatuurlijke stoffen aan toegevoegd zijn en waarbij het gehalte aan zout, vet en suiker laag is. Wat betreft vlees kiezen steeds meer mensen voor dierenwelzijn, omdat de laatste tijd regelmatig de misstanden uit de vleesproductie aan het licht komen. We willen dus met een goed gevoel en met oog op onze gezondheid kunnen genieten van ons voedsel.


We eten te veel vlees

Hoewel de meeste mensen weten dat het eten van te veel vlees slecht is voor de gezondheid, belastend is voor het milieu en door de massaproductie veel dieren in megastallen worden gehouden, eten we gemiddeld nog steeds meer vlees dan wordt geadviseerd. Als we terug in de tijd kijken, eet de Belg nog ruim 3 keer zoveel vlees uit een eeuw geleden. Per dag wordt gemiddeld 240 gram vlees gegeten. En dat terwijl in supermarkten steeds meer vegetarische producten te koop zijn. Waarom lukt het ons niet om minder vlees te eten?

Vleesproducten zijn tegenwoordig erg goedkoop, waardoor veel mensen het kunnen betalen om elke dag vlees te eten. Dit was vroeger anders, waardoor vlees iets bijzonders was dat u at bij speciale gelegenheden. Ook is vlees een belangrijk onderdeel van de Belgische cultuur waar veel mensen aan gewend zijn en dit moeilijk kunnen opgeven. Zij vinden een maaltijd zonder vlees niet compleet. Toch kunt u de eiwitten uit dierlijke producten prima uit plantaardige producten halen. Zelfs als uw als gezin met 2 personen besluit om 2 dagen in de week geen vlees te eten maakt u al verschil. Waarom zou u dan vast blijven houden aan elke dag vlees?


Dierenwelzijn en gezondheid doorslaggevend

De ING Bank heeft recent een onderzoek uitgevoerd onder 13.000 Europese consumenten over het eten van vlees. Hieruit blijkt dat Belgen respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid doorslaggevend vinden bij de keuze voor het verminderen van de vleesconsumptie. Verder blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie dat in België elk jaar gemiddeld 1,3 kilo minder vlees wordt gegeten. 


Goede alternatieven voor dierlijke eiwitten

De onlangs uitgebrachte Voedingsdriehoek stelt dat het belangrijk is om in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding te eten. Voorbeelden zijn groenten, fruit, peulvruchten, ongezouten noten en zaden, duurzaam gevangen vis en sojaproducten. 

Hoe kunt u verantwoord minder vlees eten en toch de goede eiwitten binnenkrijgen? Dit lijkt lastiger dan het is, want peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of sojabonen bijvoorbeeld zitten boordevol eiwitten. Kookt u op dit moment weinig met deze producten? Dan vindt u op internet genoeg recepten die u eens kunt proberen.

Ook noten zoals amandelen, pecannoten of walnoten zijn een goede keuze en erg lekker door een warme maaltijd. Verder zal u zich verbazen dat veel vleesvervangers in smaak veel overeenkomen met echt vlees. Het enige wat u hoeft te doen is het eens te proberen en te ervaren. En zoals bij elke verandering geldt, het heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuw eetpatroon. Vindt u het lastig om minder vlees te eten? Begin dan eens bij 1 vleesvrije dag en breidt dit langzaam uit tot 2, 3 of 4 vleesvrije dagen. Dan zet u al een goede stap in de juiste richting.


Andere tips

  • Als vleesvervanger kunt u kip in een rijstgerecht vervangen voor tofu
  • Voor een broodje shoarma kunt u kiezen voor de vegetarische schoarma
  • Er is veganistisch gehakt beschikbaar voor door een pastasaus of groentegrecht

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(103)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(113)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,6 sterren
(73)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi
Multi
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(44)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Multi 50+ Vrouw
Multi 50+ Vrouw
4,5 sterren
(80)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"De voordelen van minder vlees eten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties