Terug naar overzicht

Vegetariër, flexitariër of veganist?

Vegetariër, flexitariër of veganist?
Flinndal
12/05/2016
0 Reacties

Vegetarier

Over het algemeen is een vegetariër iemand die geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte eet. Toch is elke vegetariër anders. Sommige vegetariërs eten bijvoorbeeld wel vis en anderen af en toe een stuk (biologisch) vlees. Daarnaast bestaat er ook een groep mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Bij welke groep hoort u?


1. Vegetariër

Vegetariërs kiezen ervoor om geen voedsel te eten waarvoor dieren zijn gedood zoals vlees, vis, schaaldieren of gevogelte. Vegetariërs eten wel producten die van dieren afkomstig zijn zoals melk, kaas en eieren.


2. Veganist

Een veganist gebruikt en eet helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen kaas, honing, eieren of melk. Daarnaast gebruiken veganisten ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest.


3. Flexitariër

Er is ook een groep mensen die het niet zo nodig vindt om elke dag vlees te eten. Bijvoorbeeld omdat ze het niet eens zijn met de bio-industrie, om gezondheidsredenen of omdat ze willen afvallen. Deze groep mensen eet vooral biologisch vlees of vleesvervangers. Daarnaast eten ze wel gewoon dierlijke producten zoals eieren, kaas, melk of yoghurt.


Extra aandacht voor voedingsstoffen

Als u weinig of geen dierlijke producten eet, kan het zijn dat u van bepaalde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt omdat ze alleen in dierlijke producten voorkomen. Ook kunnen we sommige voedingsstoffen uit plantaardige producten minder goed opnemen dan de dierlijke variant (zoals ijzer). Hieronder vindt u een overzicht van de voedingsstoffen die wat extra aandacht kunnen gebruiken als u geen of weinig vlees eet.


1. IJzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat we veel in rood vlees vinden. Als vegetariër kunt u ijzer ook halen uit noten, groenten, aardappelen, volkorenbrood en bijvoorbeeld ontbijtgranen waar ijzer aan toegevoegd is. Maar let op: deze vorm van ijzer wordt minder goed opgenomen dan de dierlijke variant. Vitamine C bevordert de opname, dus een glas sinaasappelsap bij uw lunch of avondmaal helpt. 


2. Vitamine B12

Vitamine B12 krijgt u alleen binnen via dierlijke producten zoals vlees(waren), eieren, vis en zuivel. Eet u geen dierlijke producten? Dan is het verstandig om een aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement, bijvoorbeeld Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet.


3. Omega 3 vetzuren

In vette vis zoals zalm zitten de belangrijke omega 3 vetzuren DHA en EPA. Eet u geen vis? Dan vindt u in sommige producten zoals walnoten, spinazie of chiazaad het omega 3 vetzuur ALA wat yw lichaam in beperkte mate kan omzetten in EPA en DHA. Hierbij is het wel belangrijk om voldoende van deze producten te eten om zo de aanbevolen hoeveelheid EPA en DHA binnen te krijgen. U kunt ook kiezen voor een aanvulling zoals Flinndal Omega-3 Plantaardig. Dit vegetarische voedingssupplement bevat 200 mg DHA en 50 mg EPA uit algen en is 100% plantaardig


4. Eiwitten

In vlees zitten veel eiwitten. Deze kunt u als vegetariër aanvullen met plantaardige eiwitten, al zijn deze over het algemeen van lagere kwaliteit dan de dierlijke eiwitten. Daarom doet u er goed aan om iets meer eiwitten in te nemen dan mensen die wel vlees eten. Plantaardige eiwitten vindt u bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, tahoe/tofu en peulvruchten (zoals sojabonen en bruine bonen).


5. Vitamine D

Vitamine D zit vooral in vette vis (zoals zalm) en een kleine hoeveelheid vindt u in boter. Daarnaast maken we deze vitamine ook aan met behulp van zonlicht. Komt u weinig buiten, of is er weinig zon zoals in de herfst of winter, dan kan een aanvulling met Flinndal Vitamine D zinvol zijn.


Aanbevolen producten

Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(42)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(110)
Vanaf € 10,95
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(143)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,55
Bekijk product
Vitamine D Forte
Vitamine D Forte
4,7 sterren
(14)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(145)
Vanaf € 15,26
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(87)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(68)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,4 sterren
(93)
Vanaf € 17,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Vegetariër, flexitariër of veganist?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties