Terug naar overzicht

Top 5 gezonde vissen

Top 5 gezonde vissen
Flinndal
19/09/2014
2 Reacties

top 5 gezonde vissen

De Hoge Gezondheidsraad adviseert al jaren om minimaal één keer per week vis te eten. Vis zit namelijk vol met de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dagelijks minimaal 250 mg EPA en DHA is goed voor uw hart en de hersenen. Dagelijks minimaal 250 mg DHA is goed voor uw gezichtsvermogen en ondersteunt de conditie van uw ogen.


Er zijn veel vissen die u kunt eten. Toch is niet elke vis hetzelfde. Zo zijn er magere vissen, half vette vissen en vette vissen. De vette vis bevat meer omega-3 vetten dan magere vis, maar magere vis bevat weer meer proteïnes.

Verder kan er nog onderscheid worden gemaakt tussen wilde en gekweekte vis. Wilde vis wordt vaak bedreigd door overbevissing, maar gekweekte vis bevat meestal minder voedingsstoffen. Om u een beetje te helpen bij de keuze voor een gezonde en duurzame vis, hebben wij een top 5 voor u samengesteld.


1. Haring

De haring is populair. En dan specifiek de ‘Hollandse nieuwe’. Dit is de eerste, jonge haring van het seizoen en bevat minimaal 16% vet. De haring bevat van dit lijstje het hoogste percentage gezonde vetten. Naast de gezonde vetten zit er in haring ook een flinke dosis vitaminen zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D. Een haring eten is dus heel gezond. Vandaar het oude gezegde: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’.

2. Zalm (wildgevangen in Alaska)

De tweede vis in onze lijst is de zalm. Zalm is een gezonde vis door zijn hoge gehalte aan omega-3 vetten en de vele vitaminen. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Wilde zalm eet voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Dit geeft ook de roze kleur aan de zalm. Gekweekte vis eet deze garnalen en planktonkreeftjes niet en bevat hierdoor minder voedingsstoffen.

Zalm is een vis die geplaagd wordt door overbevissing. Maar gelukkig gaat het wel goed met de zalmpopulatie in Alaska. Deze vis kunt u dus met een gerust hart eten. Nog een handige tip: hoe korter de bereidingstijd van de zalm, hoe meer voedingsstoffen er bewaard blijven. 

3. Sardine

Sardines zijn een wat onbekendere vis, maar ze zijn rijk aan omega 3, eiwitten en een rijke bron van vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. Het voordeel van sardines is dat ze betaalbaar zijn, goed verkrijgbaar en u kunt ze op veel manieren bereiden. Als u sardine gaat eten, kies dan voor de sardine die is gevangen in de Atlantische oceaan. Deze populatie is het grootste en is hierdoor de meest verantwoorde soort om te eten.

4. Makreel

Makreel is een vette vissoort en heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren en vitamine B12. Vooral gerookte makreel is voor veel mensen een favoriet. In tegenstelling tot vroeger is de vis niet meer in grote getallen aanwezig, maar er is nog geen sprake van overbevissing. Daarom kunt u makreel nog prima eten, als lekkernij, waarmee u zich af en toe mag verwennen.

5. Forel

Forel is één van de gezondste vissen die u aan uw dieet kunt toevoegen. Van de forelsoorten is de regenboogforel de bekendste. Deze vis zit boordevol omega 3 en proteïne. Net als bij zalm bestaat het dieet van wilde forel vooral uit garnaaltjes en kreeftjes, wat de roze kleur geeft aan de vis. Gekweekte forel heeft, door een verschillend dieet, deze natuurlijke kleur niet. Maar om commerciële reden wordt toch een roze kleurstof  toegevoegd aan deze vis. Dit betekent niet dat de vis minder gezond is. Vooral de biologisch gekweekte soort is een gezonde toevoeging aan uw wekelijkse dieet.

Bonus: Ansjovis

Ondanks dat we al een top 5 hebben samengesteld, konden we de ansjovis niet weglaten uit deze lijst. Ansjovis is ook een vette vissoort en wordt gekenmerkt door de karakteristieke zoute smaak. Het is heerlijk om deze vis te gebruiken als smaakmaker voor pasta en salades of als topping op een pizza. Wist u trouwens dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenade? De ansjovis is dus eigenlijk van alle markten thuis en kunt u overal voor gebruiken.


Wanneer welke vis eten?

haring_e105acaf.jpg

Net als met fruit en groente, kunt u vis het beste in een bepaald seizoen eten omdat deze dan het lekkerst is. Dit heeft te maken met de wateren waarin de vis zwemt, de hoeveelheid voedsel en de afstand die de vis heeft afgelegd. Verder speelt mee dat het belangrijk is de vissen met rust te laten in het paarseizoen. Op deze manier kan de vis zich voortplanten en kunnen wij nog lang van de vis blijven genieten. Wilt u weten wanneer u welke vis het beste kunt eten? Dit vindt u terug in de viskalender


Een keer per week vis

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er genoeg vissen waar u uit kunt kiezen om zo tot de aanbevolen één keer per week te komen. Haalt u dit niet of lust u geen vis? Dan is een voedingssupplement een goed alternatief. Flinndal omega-3 Forte bevat precies genoeg omega-3 voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. En voor de kleintjes of vegetariërs hebben wij een speciaal omega-3 product in ons assortiment. Speciaal afgestemd op hun behoefte. Hierdoor is er voor iedereen de mogelijkheid om de gezonde vetten binnen te krijgen.Aanbevolen producten

Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(145)
Vanaf € 11,95
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(90)
Vanaf € 13,95
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 14,95
Bekijk product
Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,6 sterren
(11)
Vanaf € 25,46
Bekijk product
Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Herbruikbaar Mondkapje Marineblauw
Herbruikbaar Mondkapje Marineblauw
4,4 sterren
(12)
Vanaf € 6,59
Bekijk product
Herbruikbaar Mondkapje Zwart
Herbruikbaar Mondkapje Zwart
4,6 sterren
(9)
Vanaf € 6,59
Bekijk product
Herbruikbaar Mondkapje Wit
Herbruikbaar Mondkapje Wit
4,9 sterren
(9)
Vanaf € 6,59
Bekijk product
Blaasontsteking
Blaasontsteking
Vanaf € 19,95
Bekijk product

Tags

VisOmega 3

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Top 5 gezonde vissen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Reactie van erik schreel, geplaatst op 2/01/2020
ik eet minimum 2 maal per week verse vis normaal pladijs forel en tong in de avond nog zeker 2per week gerookte heilbot of maatjes of gerookte haring
Reactie van frans ermes , geplaatst op 7/02/2019
daar ik in thailand woon daar zijn velen andere vis sorten nu moet ik zoeken welke vette vissen ze hier hebben