Terug naar overzicht

Waarom kilo's blijven plakken als u ouder wordt

Waarom kilo's blijven plakken als u ouder wordt
Flinndal
11/05/2018
0 Reacties

Kilo's plakken

Veel mensen zullen herkennen dat naarmate u ouder wordt, de kilo’s makkelijker blijven plakken en afvallen lastiger wordt. Meestal begint dit rond u 30e en wordt het met de jaren ook steeds wat lastiger. Wat is de oorzaak van deze gewichtstoename en wat kunt u zelf doen om slank en fit oud te worden? Eigenlijk is er niet 1 oorzaak te noemen, maar spelen verschillende factoren een rol. We zullen dit hieronder toelichten.


1. Westerse leefstijl

De Westerse leefstijl waarbij we ons voedsel in de supermarkt kopen en kunnen kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden heeft ervoor gezorgd dat we weinig moeite doen om aan eten te komen. Waar we vroeger nog zelf voedsel verbouwden of moesten jagen om aan eten te komen, kunnen we nu het winkelmandje achter ons aan slepen in de supermarkt of zelfs de boodschappen laten bezorgen. Onze stofwisseling en hormoonhuishouding zijn eigenlijk niet echt mee veranderd en dus niet aangepast aan de nieuwe leefstijl vol met suikers en zout.


2. Hormonen

Naarmate we ouder worden verandert onze hormoonhuishouding. Bij vrouwen neemt het vrouwelijke hormoon oestrogeen vooral af tijdens de overgang en de meeste vrouwen ervaren ongemakken zoals opvliegers, een slechte nachtrust en gewichtstoename. Dit laatste komt doordat oestrogeen een rol speelt in de snelheid waarmee we ons voedsel verbranden. Hoe minder oestrogeen, hoe trager onze stofwisseling wordt en dus het lichaamsgewicht toeneemt. Daarnaast zorgt minder oestrogeen ook voor een verandering in de opslag van vet. Het gaat met name rond de buik zitten en minder op de billen en heupen, waardoor de buikomtrek kan toenemen.

Bij mannen neemt juist het hormoon testosteron af, waardoor het hormoon oestrogeen de kop op steekt. Hierdoor gaat ook bij mannen het vet meer op de buik zitten.


3. Andere energiebehoefte

Vanaf uw 45e heeft u ongeveer 200 kcal per dag minder nodig om op hetzelfde gewicht te blijven. U heeft dus minder voeding nodig per dag. Wanneer u blijft eten zoals altijd, kunt uw lichaam deze energie niet kwijt en wordt het opgeslagen en wordt u dikker.


4. Beweging

Vanaf ons 40e neemt de spiermassa geleidelijk af met ongeveer 2 kilo per 10 jaar. Spiermassa hebben we nodig voor het verbranden van vet. En doordat de spiermassa dus langzaam vermindert, kan het zijn dat u aankomt. Minder eten helpt dan niet of werkt zelfs averechts omdat uw lichaam in de spaarstand gaat en nog minder snel calorieën verbrandt. Om uw spiermassa te behouden is beweging belangrijk. Elke dag een half uur een stevige wandeling maken of een stuk fietsen kan helpen voor de stofwisseling. En door een paar keer per week krachttraining te doen, werkt u aan de spiermassa en zorgt u ervoor dat deze minder snel afneemt. Ook hierdoor blijft de stofwisseling hoger.


Slank ouder worden? Begin met kleine stapjes

Om slank ouder te worden is een combinatie tussen gezonde en gevarieerde voeding en beweging belangrijk. Eet vooral veel groenten en fruit en kies voor volkorenproducten en noten. Vezelrijke producten leiden sneller tot een verzadigingsgevoel, waardoor u minder gaat eten. Dat scheelt op termijn enkele kilo’s.

Mensen die met de jaren dikker worden, eten nét iets ongezonder dan wie slank blijft. Zo staan aardappelen en frietjes, gesuikerde frisdrank, geraffineerde suikers, wit brood, witte rijst en vleeswaren bij hen vaker op hun menu.

Het veranderen van uw voedingspatroon begint met kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld bij uw ontbijt. Gebruikt u veel zoet broodbeleg? Vervang dit dan voor magere kipfilet. Eet u veel aardappelen bij het avondeten? Vervang dit dan af en toe voor alternatieven zoals quinoa, volkorenpasta of zilvervliesrijst. En neem niet elke avond een toetje maar bijvoorbeeld alleen in het weekend. Door met kleine stapjes te beginnen kunt u hier rustig aan wennen en dit steeds verder uitbreiden. Het veranderen van uw leefstijl vergt veel geduld en doorzettingsvermogen, maar gaat u zeker helpen.

Aanbevolen producten

Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Waarom kilo's blijven plakken als u ouder wordt"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties