Terug naar overzicht

3 gezonde smeersels voor op brood

3 gezonde smeersels voor op brood
Flinndal
20/05/2016
1 Reactie

Gezond op brood

Bij een drink, picknick of een dagje op het strand hoort eigenlijk wel wat stokbrood met een lekkere dip. Kruidenboter, alioli en tapenade zijn hierbij de meest gegeten dips. Maar u kunt natuurlijk ook zelf in de keuken aan de slag! Met slechts een paar ingrediënten heeft u in een handomdraai een gezonde én lekkere dip voor op brood. Het leuke van zelf maken is dat u eindeloos kunt variëren en de dip dus precies zo klaarmaakt zoals u het lekker vindt. Hieronder vindt u alvast drie gezonde smeersels om mee te beginnen.


Avocadodip

De avocado is een groene vrucht en met een zacht en romige textuur. Een ideale basis voor een gezonde dip, want avocado zit vol vezels, vitamine B1, B2, B6, , B11, C en E én de mineralen kalium en magnesium. Avocado bevat daarnaast wel redelijk wat vet, al zijn dit juist gezonde vetten die uw lichaam hard nodig heeft.

Ingrediënten
  • 1 rijpe avocado (een avocado is rijp wanneer u er zachtjes in kunt knijpen) 
  • 1,5 theelepel limoensap 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1,5 theelepel chilipoeder (houdt u niet van pittig, gebruik dan iets minder) 
  • 125 ml Griekse yoghurt 
  • paar blaadjes basilicum 
  • snufje zout en peper
Bereiding:

Halveer de avocado en schep het vruchtvlees in een kom. Voeg het limoensap toe en meng dit goed door elkaar. Dit kunt u met een vork doen, maar u kunt ook de staafmixer gebruiken als u dit makkelijker vindt. Voeg vervolgens de yoghurt, het teentje knoflook (geperst), de basilicum, chilipoeder, zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Laat de dip minimaal een uurtje afgedekt in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken. De dip is maximaal twee dagen te bewaren in de koelkast.

Extra tip: als u de pit uit de avocado in de dip doet, wordt het mengsel minder snel bruin.


Rode paprika en cashewnotendip

Rode paprika bevat veel vitamine C en is daarom een gezonde basis voor een lekkere dip, zeker in combinatie met cashewnoten! Deze noot hoort bij de top 5 gezonde noten en bevat veel mineralen en vitaminen.

Ingrediënten
  • 2 rode paprika’s
  • 80 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 eetlepel peterselie 
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snufje zout en peper
Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in repen. Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg hier de repen van de paprika op. Zorg dat de glimmende kant hierbij naar boven ligt. Zet de paprika’s voor 40-45 minuten in de oven. Ze mogen een beetje zwart worden. Laat de paprika’s afkoelen. Rooster ondertussen heel kort de cashewnoten in een droge koekenpan.

Wanneer de paprika’s zijn afgekoeld, kunt u het velletje los halen. Doe de paprika’s (zonder vel) vervolgens samen met de cashewnoten, het citroensap, de olijfolie en knoflook in een keukenmachine tot het een glad geheel wordt. U kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Doe vervolgens de peterselie erbij en meng alles nog even kort door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. De dip is maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast.

Tip: vindt u het teveel werk om zelf te paprika’s te roosteren? U kunt deze ook kant en klaar in een pot kopen in de supermarkt.


Komkommer en walnotendip

Net als cashewnoten staat de walnoot in de top 5 gezonde noten. Ze bevatten namelijk de meeste en beste antioxidanten van alle notensoorten. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen en dragen zo bij aan de gezondheid. De combinatie komkommer walnoot klinkt wat gek, maar is zeker de moeite waard om te proberen!

Ingrediënten
  • ½ komkommer
  • 75 gram walnoten (ongezouten)
  • 1 teentje knoflook
  • 5 blaadjes verse munt
  •  ½ theelepel gedroogde oregano
  •  ½ theelepel paprika poeder 
  • snufje zout en peper
Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en meng het tot een glad geheel. Is het te droog? Voeg dan een klein beetje water toe. De dip is afgedekt maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast.


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"3 gezonde smeersels voor op brood"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van carine, geplaatst op 25/10/2018
zeergoed