Terug naar overzicht

5 verschillende soorten uien

5 verschillende soorten uien
Flinndal
20/05/2016
0 Reacties
Uien

Tijdens het koken wordt regelmatig een uitje meegebakken. Logisch, want in elk gerecht komt deze groente goed tot zijn recht. Van soepen tot hamburgers en van rijstgerechten tot een groenteschotel. Hoog tijd dus om iets meer te vertellen over de verschillende soorten uien.


Gezonde groente

Hoewel veel mensen uien niet snel als groente zien, bevatten ze wel veel voedingsstoffen. Zo bevatten ze onder andere vitamine B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.


De ui hoort tot de meest verkochte groente. Niet zo gek, want in veel recepten staat het op de ingrediëntenlijst. Deze groente hoort net als de prei, knoflook en bieslook tot de uienfamilie. Naast de ‘gewone’ gele ui zijn er nog heel wat andere varianten te koop die van elkaar verschillen in smaak, grootte, kleur en scherpte. Lees hieronder meer over de verschillende soorten.


Gele ui

De gele ui is de meest bekende en wordt in veel keukens dagelijks gebruikt. Deze heeft een lichtbruine tot goudgele schil en is van binnen wit en stevig. U kunt het rauw eten, maar ook bakken. De scherpe smaak wordt dan namelijk minder, handig als u hier niet zo van houdt. 

De gele ui is lekker in sauzen, soepen, groente- en rijstgerechten of bij vlees zoals stoofvlees.


Zoete ui

De zoete ui lijkt erg op de gele, maar is minder scherp en een stuk zoeter. De lagen van deze ui zijn dik, waardoor ze ideaal zijn voor het snijden van grote ringen. Lekker bij geroosterde groenten of op een hamburger. Door de zoete smaak vinden kinderen deze ui ook vaak lekker.


Witte ui

De witte ui is niet heel bekend. Deze variant wordt vooral gebruikt in Mexicaanse gerechten. Ze zijn groter dan andere soorten en hebben een erg scherpe smaak waardoor ze zelden rauw gegeten worden. Lekker door salsa’s of bij gebakken en gesmoorde groenten.


Rode ui

De rode ui is lichtzoet, heeft een scherpe smaak met een beetje een bittere nasmaak. De rode ui is door de kleur ideaal om toe te voegen aan salades. Het is erg lekker om rauw te eten, maar u kunt deze ui natuurlijk ook gebruiken in groente- of vleesgerechten.


Bosui

De bosui wordt ook wel stengelui, lente-ui of sla-ui genoemd. Hij heeft een zachte, zoete smaak en doet, door de stengel, een beetje denken aan de prei. Ze worden altijd in bosjes verkocht. Deze ui is lekker in salades en soepen, maar ook bij gestoofde groenten of door een omelet.


Sjalot

Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien. Ze hebben een geelrode schil en groeien net als knoflook in trosjes van meerdere bij elkaar. Daarom hoort de sjalot meer bij de knoflook dan bij de ui. Toch staat deze soort wel in dit rijtje, omdat het qua smaak wat weg heeft van de rode ui. Sjalotten zijn bijvoorbeeld lekker in een quiche.


Huilen van uien

Heeft u ook last van traanogen bij het snijden van uien? Dit komt doordat hierbij een aantal stofjes met elkaar en de lucht in aanraking komen waardoor er een gas ontstaat. Dit gas komt vervolgens ook in uw ogen en veroorzaakt een prikkelend gevoel. Uw ogen gaan tranen omdat ze de stof weg willen spoelen.

U kunt dit voorkomen door de uien voor het snijden een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. U kunt ze ook onder water houden tijdens het snijden of schillen. Verder is het belangrijk om uien te snijden met een scherp mes. Met een onscherp mes kneust u de ui meer waardoor er meer zwavel vrij komt.


Aanbevolen producten

Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(111)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,8 sterren
(41)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"5 verschillende soorten uien"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties