Terug naar overzicht

Hoe vaak moet u uw haren wassen?

Hoe vaak moet u uw haren wassen?
Flinndal
18/06/2018
0 Reacties

Haren

Haren hebben verzorging nodig. Doordat we zweten en ons haar te maken krijgt met viezigheid van buitenaf is het nodig om uw haren te wassen. Shampoo heeft een reinigende werking. Het verfrist het haar en verwijdert het natuurlijke haarvet, stylingsproducten die u gebruikt en overig vuil.


Als het om de frequentie van het haar wassen gaat, gaan er tegenstrijdige verhalen de ronde. Zo zou elke dag uw haar wassen slecht voor u zijn, terwijl een ander weer zegt dat dat juist nodig is. Hoe vaak uw haar wassen is nu echt goed voor uw haar? Wij hebben het voor u uitgezocht.


Dagelijks wassen over het algemeen niet nodig

Voor de meeste mensen geldt dat zij niet dagelijks hun haar hoeven te wassen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat u het juist uitdroogt en dat het hierdoor gemakkelijk breekt. U wast namelijk niet alleen het vuil weg, maar ook het natuurlijke talg en vet die het haar beschermen en de hoofdhuid soepel houden. 

Een kleine groep is wel gebaat bij het dagelijks wassen van het jaar. Dit zijn mensen die veel sporten, van nature heel vet haar hebben, heel fijn haar hebben of wonen op een zeer vochtige plek. 

Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om uw haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling. Zichtbaar vet haar, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.


Hoeveel shampoo?

Gebruik bij het wassen van uw haar een hoeveelheid shampoo die zo groot is als een euromunt. Verdeel het product over uw handen en breng het dan aan op de haren onderaan uw hoofd (bij uw nek). Beweeg het masserend naar de kruin. 

Het kan soms nuttig zijn om uw shampoo aan te passen. Uw haar kan onder invloed van hormonen droger of vetter worden. Ook als u uw haar verft, heeft het andere shampoo nodig. Daarom is het verstandig om uw shampoo aan te passen op de behoefte van uw haar. Op de fles ziet u vaak staan voor welk type haar de shampoo geschikt is, zodat u de juiste keuze kan maken.


Tips om uw haar zo lang mogelijk schoon te houden

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen zijn er ook een aantal tips. Belangrijk is bijvoorbeeld zo min mogelijk aan uw haar te zitten. Hoe meer u het borstelt en met uw handen door uw haar gaat, des te meer u het vet van uw hoofdhuid verspreidt door uw haren. Wees ook voorzichtig met vetmakende producten zoals olie en serum, gebruik deze dus indien nodig alleen in de haarpunten.


Gebruik van conditioner?

Tijdens het wassen van uw haar gaan de haarschubben open staan. Het gebruik van een conditioner zorgt ervoor dat deze weer sluiten en uw haar mooi glad maken. Een conditioner is dus niet alleen aan te raden bij droog haar, maar elk haartype is hierbij gebaat. Kies net als bij shampoo voor de conditioner die aansluit bij de behoeften van uw haar. Gebruik niet meer dan een euromunt en spoel het product na gebruik goed uit.


Te vaak wassen?

Haar kan beschadigen als u het niet goed verzorgt. Zo kan te vaak wassen, te warm föhnen, stijlen met een stijltang, langdurige blootstelling aan de zon, chemische permanenten of kleuren en verven uw haar zwak maken of beschadigen. Om dit te voorkomen is het goed om uw haar af en toe wat rust te geven door het een keer niet te verven of te stijlen. Andere tips:

  • Föhnen met een koudere lucht is beter voor het haar 
  • Een hoedje dragen als de zonkracht hoog is kan het haar ook beschermen
  • Borstel uw haar niet te vaak, dan wordt het droog en dof. Een borstel gemaakt van dierenhaar werkt beter dan een plastic borstel.

Ondersteuning voor uw haar?

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk voor het lichaam. Wanneer je merkt dat de conditie van je haar achteruit gaat, kan het zijn dat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt. Vitaminen en mineralen zijn namelijk belangrijk voor de gezondheid van je haar.

Zo ondersteunt vitamine B8 de gezonde haargroei van binnenuit. Naast een gezonde haargroei heeft biotine ook een positieve invloed op de huid, ook op uw hoofd. Vitamine B8 is een van de acht vitaminen uit het vitamine B-complex en vindt u in melk, sojaproducten, noten, pinda’s en eieren.

Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten en dus ook voor die van het haar. Ze is betrokken bij de vorming van keratine en dat is het hoofdbestanddeel van haar, huid en nagels. Het houdt uw haren sterk en is van belang voor het behoud van glanzend haar. Zink vindt u in vis, vlees, bruin brood, haring, rijst en peulvruchten.

Het pigment, ook wel melanine genoemd, zorgt voor uw haarkleur. Deze melanine-productie is helaas niet eindeloos. Zodra de aanmaak van pigment minder wordt, komen de grijze haren te voorschijn. Het mineraal koper is betrokken bij de pigmentvorming van het haar en vindt uw in groente, volkorenproducten en chocolade.

Selenium draagt bij aan de normale haargroei. Selenium heeft u maar in kleine hoeveelheden nodig en vindt u in vis, paranoten en orgaanvlees.

Aanbevolen producten

Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Arthorol Pro
Arthorol Pro
5 sterren
(1)
Vanaf € 24,95
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Multi Kauwtablet
Multi Kauwtablet
4,4 sterren
(31)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Hoe vaak moet u uw haren wassen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties