Terug naar overzicht

Rauwe of gekookte groenten, wat is beter?

Rauwe of gekookte groenten, wat is beter?
Flinndal
8/08/2016
0 Reacties

rauwe of gekookte groenten



Groenten, moet u ze rauw eten of kunt u ze beter koken? Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren en op welke manieren zijn groenten nog meer te bereiden?






Waarom groenten koken?

De meeste groenten zijn rauw te eten, op een paar uitzonderingen na: aardappelen, aubergines en peulvruchten (bonen) kunt u bijvoorbeeld niet rauw eten. Ze bevatten hele kleine hoeveelheden giftige stofjes die geneutraliseerd worden als u ze kookt.

Waarom dan groenten koken als u ze ook rauw kunt eten? Dat heeft alles te maken met het verteringssysteem. Ons lichaam kan groenten beter verteren als ze gekookt zijn. Ook is het verteringssysteem in ons lichaam soms niet in staat om alle enzymen uit rauwe groenten te verteren waardoor we niet alle voedingsstoffen goed opnemen.

Daarnaast zorgt koken ervoor dat de harde celwand van groenten wordt afgebroken, waardoor het lichaam nog meer én beter voedingsstoffen kan opnemen.


Spinazie en tomaten koken is gezond

Voor sommige groenten, zoals tomaten en spinazie, geldt dat het zelfs beter is om ze te koken. Uit gekookte spinazie kan het lichaam meer calcium, ijzer en magnesium opnemen. Verhitting van tomaten zorgt er dan weer voor dat de celwanden worden afgebroken, waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Dit is een stofje dat groenten en fruit zoals de tomaat een rode kleur geeft. Het is een sterke antioxidant die het lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Dat gekookte groenten gezonder zijn dan rauwe, geldt overigens niet voor alle groenten. Paprika, bietjes, ui en broccoli kunt u wel weer beter rauw eten, omdat ze dan de meeste voedingsstoffen bevatten.


Wanneer gaan er voedingsstoffen verloren?

Ongeveer 10 tot 40% van de voedingsstoffen gaan verloren wanneer u groenten in water kookt. Hoe langer u ze kookt hoe meer voedingsstoffen er verdwijnen. Vooral hittegevoelige vitaminen als vitamine B1, foliumzuur en vitamine C gaan verloren. Zorg daarom dat de groenten beetgaar zijn. Op die manier weet u zeker dat de meeste voedingsstoffen behouden blijven. Als u daarentegen enkel rauwe groenten eet, kunt u een tekort krijgen aan ijzer, calcium en vitamine B2. Afwisselen is dus de boodschap.


Een keer wat anders proberen?

Er zijn heel wat mogelijkheden om eten op een gezonde manier te bereiden, maar ze zijn niet allemaal even bekend. Bij roerbakken bijvoorbeeld, wordt het eten in een hete pan dichtgeschroeid, waardoor de voedingsstoffen goed bewaard blijven. Ook door het eten te stomen blijven veel vitaminen behouden en blijft ook de smaak en structuur van de groenten goed. Verder kunt u kiezen voor grillen of het eten bereiden in de oven of slowcooker. Welke methode heeft uw voorkeur?


Aanbevolen producten

Multi
Multi
4,7 sterren
(92)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Calcium Magnesium
Calcium Magnesium
4,6 sterren
(111)
Vanaf € 8,95
Bekijk product
Magnesium Kauwtablet
Magnesium Kauwtablet
4,6 sterren
(159)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Zink
Zink
4,8 sterren
(9)
Vanaf € 7,95
Bekijk product
IJzer
IJzer
Vanaf € 7,95
Bekijk product
Calcium Kauwtablet
Calcium Kauwtablet
4,8 sterren
(41)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Rauwe of gekookte groenten, wat is beter?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties