Terug naar overzicht

7 tips om vaker plantaardig te eten

7 tips om vaker plantaardig te eten
Flinndal
16/01/2019
0 Reacties

plantaardig

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker plantaardig te eten. Dit wordt dan ook aangemoedigd vanuit instanties zoals de Hoge Gezondheidsraad. Vaker plantaardig eten is onder andere goed voor het dierenwelzijn en het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Wilt u ook vaker plantaardig eten? Wij geven u 7 tips!


Kies voor plantaardige alternatieven

Voor mensen is het niet per se nodig om (elke dag) vlees te eten. U kunt dit prima vervangen door de juiste plantaardige alternatieven. Wanneer u besluit om vaker plantaardig te eten, betekent dit niet dat u meteen vegetariër of veganist hoeft te worden. Ook als u besluit om 1 of 2 dagen geen vlees te eten, eet u al vaker plantaardig. De volgende tips kunnen u zeker helpen om vaker plantaardig te eten.


Tip 1.

Vervang vlees door noten, peulvruchten (bonen, kikkererwten), groente en volkoren graanproducten. Deze producten hebben een lagere milieubelasting en zijn dus een goede keuze voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid. Ze bevatten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.


Tip 2.

Beleg uw boterham met alternatieven zoals hummus, komkommer, notenspread of een 100% plantaardige pindakaas.


Tip 3.

Minder met melkproducten. Het advies vanuit de Gezondheidsraad is om enkele porties zuivel per dag te nemen, waaronder melk of yoghurt. U kunt deze producten bovendien makkelijk vervangen voor een plantaardig alternatief zoals amandelmelk of sojayoghurt, zolang u er maar voor zorgt dat u voldoende eiwitten en calcium binnenkrijgt. Kijk eens in de supermarkt welke alternatieven er allemaal beschikbaar zijn, er is veel keuze!


Tip 4.

Probeer een aantal dagen in de week geen vlees te eten en de consumptie van rood en bewerkt vlees te beperken. Onder rood vlees valt eigenlijk al het vlees van zoogdieren zoals rund, varken, schaap, geit en paard. Maar ook wild zoals hert, haas en wild zwijn vallen onder rood vlees.

Rood vlees hoeft dus niet per se ‘rood’ te zijn. Voorbeelden van rood vlees zijn biefstuk en gehakt. Bewerkt vlees is, zoals de naam al zegt, bewerkt. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn worst, bacon, salami, ham, hotdogs en paté.

Betere keuzes zijn bijvoorbeeld wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet of mager rood vlees zoals varkenshaas of sukadelapjes.


Tip 5.

U hoeft natuurlijk niet meteen over te stappen op 100% plantaardig eten. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 2 dagen per week geen vlees te eten. Dat is al een goed begin! Veel mensen kiezen er ook voor om thuis zoveel mogelijk plantaardig te eten, maar bij het uit eten wel te kiezen voor vlees of vis. Zo wordt de saté, biefstuk of kabeljauw een echte traktatie!


Tip 6.

Het advies is om dagelijks tenminste 200 gram groenten te eten en minimaal 200 gram fruit. Veel mensen halen dit helaas niet. Zodra u ervoor kiest om plantaardig te eten, zult u het vlees moeten vervangen voor een ander ingrediënt. Extra groente is dan een goede keuze. Probeer van groente de basis van uw maaltijd te maken en voeg hier kruiden, vleesvervangers, noten of andere smaakmakers aan toe.


Tip 7.

Het vooroordeel van plantaardig eten is dat het een beetje smakeloos is. Maar de smaak van een gerecht heeft u zelf volledig in de hand. U kunt namelijk erg veel doen met smaakmakers zoals kruiden, specerijen, citroensap, noten of olijven.

Er zijn genoeg plantaardige alternatieven te bedenken. Zoek bijvoorbeeld eens op het internet naar vegetarische of veganistische recepten en u zult zien dat er veel keuze is.


Aandachtspunten bij volledig plantaardig eten

Wanneer u besluit om volledig plantaardig te eten zijn er wel wat aandachtspunten wat betreft voedingsstoffen. Vitamine B12, omega 3 vetzuren, ijzer, calcium en vitamine D halen we met name of zelfs volledig uit dierlijke producten. Let er daarom op dat u vitaminen en mineralen voldoende binnenkrijgt uit voeding of een supplement als aanvulling gebruikt.

Lees ook: de 5 voordelen van veganistisch eten


Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vitamine B12 Zuigtablet
Vitamine B12 Zuigtablet
4,7 sterren
(147)
Vanaf € 16,11
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Vitamine D
Vitamine D
4,7 sterren
(106)
Vanaf € 6,95
Bekijk product
Vitamine B-complex
Vitamine B-complex
4,7 sterren
(69)
Vanaf € 7,45
Bekijk product
Prosta Comfort
Prosta Comfort
4,1 sterren
(41)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(71)
Vanaf € 15,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"7 tips om vaker plantaardig te eten"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties