Terug naar overzicht

Wordt u dik van avocado?

Wordt u dik van avocado?
Flinndal
17/01/2018
1 Reactie

Minder vlees

De avocado is al enige tijd een populaire vrucht. Lekker op brood, als dip, in een salade of zelfs om een koud soepje van te maken. Bij ons op kantoor wordt dan ook geregeld een avocado gegeten tijdens de lunch, maar de vraag die ons en meer mensen bezighoudt is of het eten van avocado u dik maakt. Wij geven in dit blog antwoord op deze vraag.


Wat is een avocado?

De avocado is een groene vrucht die groeit aan een boom en een romige en zachte textuur heeft. De vrucht rijpt niet aan de boom zelf, maar pas nadat hij is geplukt. Dit verklaart ook waarom u in de winkel vaak avocado’s ziet liggen die nog moet rijpen. Een rijpe avocado herkent u aan de donkere kleur van de schil en als u er zachtjes in drukt, voelt u dat hij zacht is. Een avocado is erg gevoelig, zo kan het ook zomaar zijn dat u een te overrijpe avocado koopt die bruin is van binnen. Dit kunt u van buiten helaas niet zien, maar hoort wel bij de natuur van deze vrucht. Om dit te voorkomen zou u een niet rijpe avocado kunnen kopen en deze pas eten als u merkt dat deze begint te rijpen. Of in de winkel niet te kiezen voor de hele zachte avocado’s, maar de avocado’s die u een beetje kunt indrukken. Maar zoals gezegd helemaal voorkomen is lastig, omdat u niet door de schil heen kunt kijken.

Er bestaan verschillende avocadorassen, maar de bekendste is de Hass. Dit zijn de kleine peervormige avocado’s met een ruwe en bobbelige schil. Dit is ook het ras dat wij in Nederland het meeste eten. De boom van deze vrucht, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt, produceert het hele jaar vruchten en is goed voor 80% van alle gecultiveerde avocado’s wereldwijd.


Is een avocado een dikmaker?

Van de avocado wordt gezegd dat het relatief veel vet en energie bevat. Een avocado bevat gemiddeld 35 gram vet. Dit is inderdaad veel, maar van deze 35 gram is maar een klein deel verzadigd vet (4 gram). Bovendien kan ons lichaam ook verzadigde vetten gebruiken als brandstof. Avocado’s bevatten gezonde omega 3 vetzuren die u ook vindt in vis, noten en zaden. Deze onverzadigde vetten zijn essentieel en kan het lichaam slechts deels zelf aanmaken. Ze helpen onder andere het hart en bloedvaten in goede te houden.

Als u te veel vet eet, zal het lichaam dit niet direct kunnen gebruiken als brandstof. Deze overtollige energie wordt dan opgeslagen als lichaamsvet, uw lichaam bouwt een reserve op. In de huidige maatschappij is er voldoende voedsel aanwezig, waardoor deze reserve eigenlijk nooit wordt aangesproken. Om het overtollige vet dan kwijt te raken zult u moeten afvallen. Dit is dan ook de reden waarom het eten van teveel vet, ook van onverzadigd vet, wordt afgeraden.

Het vet uit de avocado heeft uw lichaam nodig. Ook levert de avocado daarnaast veel andere gezonde voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B6, B11, C, E en de mineralen magnesium en kalium. Verder bevat het veel voedingsvezels, gemiddeld 7 gram per avocado, waardoor het een verzadigd gevoel geeft.

Een avocado past dus in een gezond voedingspatroon. Zolang uw totale voedingspatroon gezond en gevarieerd is, hoeft u de avocado niet te zien als dikmaker. Zoals bij alles geldt, variatie is belangrijk. Eet daarom niet elke dag een avocado. Andere bronnen van onverzadigd vet zijn bijvoorbeeld vette vis zoals zalm of haring en een handje ongezouten noten.


Hoe maakt u avocado klaar?

Een avocado kunt u eten door deze met schil in de lengte door midden te snijden. In het midden van de avocado zit een pit welke overigens ook veel goede voedingsstoffen bevat, maar deze wordt over het algemeen niet gegeten. Haal de pit met een lepel uit de avocado. Nu kunt u de avocado in de schil alvast wat insnijden in blokjes en vervolgens met een lepel uit de schil lepelen. U kunt natuurlijk ook eerst de avocado uit de schil halen met een lepel en dan op een snijplank in plakjes of blokjes snijden.


Klik hier voor een recept van een wrap met romige avocadozalm.


Wist u dat?

In Amsterdam het eerste restaurant is geopend waar het volledig om de avocado draait? The Avocado Show vindt u in de buurt De Pijp en is echt een aanrader voor avocadoliefhebbers.


Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(79)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wordt u dik van avocado?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Ann, geplaatst op 20/03/2018
Nee, ik eet dagelijks 1/2 avocado in combinatie met een heel gezonde voeding