Terug naar overzicht

Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten

Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten
Flinndal
15/07/2016
0 Reacties

Salade

Een salade wordt gezien als gezond en caloriearm. Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die u toevoegt. Het aantal calorieën loopt snel op als u naast groenten ook kaas, bacon en een romige dressing toevoegt. Wilt u een salade met weinig calorieën? Lees dan snel verder voor onze tips.


De basis

Allereerst de basis. Deze is meestal van sla zoals ijsbergsla, rucola of veldsla maar u kunt natuurlijk ook verschillende soorten door elkaar gebruiken. Geen liefhebber van sla? Dan kunt u ook fruit zoals mango of groenten zoals spinazie, reepjes wortel of witte kool gebruiken als basis voor uw salade. Eigenlijk kunt u hierbij geen fouten maken: salade, groenten en fruit zijn namelijk allemaal gezond, zitten boordevol goede voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. De meeste fouten worden gemaakt bij de volgende stappen.


Tip 1. Kies de juiste koolhydraten

Vaak wordt er aan een maaltijdsalade pasta of rijst toegevoegd. Dat is op zich prima, maar door het eten van witte pasta of rijst krijgt u verteerbare koolhydraten binnen. Dit worden ook wel ‘slechte koolhydraten’ genoemd, omdat ze door het lichaam snel worden omgezet in glucose (suiker). Verder worden deze koolhydraten opgeslagen als vet wanneer u ze niet gelijk verbrandt (door bijvoorbeeld sporten of bewegen). Dit wilt u voorkomen.

Kies daarom voor producten met onverteerbare koolhydraten (goede koolhydraten) die u vindt in volkoren producten zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst, couscous, bulgur of quinoa. In bulgur en quinoa vindt u ook nog eens veel eiwitten en andere voedingsstoffen. Een gezonde keuze!


Tip 2. Niet teveel vlees, vis of kaas

Een salade is gebaseerd op een hoofdingrediënt zoals zalm, tonijn, kip, biefstuk, mozzarella of feta. Vooral kaas zoals brie, geitenkaas of feta leveren veel calorieën dus probeer deze met mate te gebruiken. Onze tip is om voor één hoofdingrediënt te kiezen. Dus niet geitenkaas én bacon, of kip en mozzarella. Bij vlees is het belangrijk om de bereiding in de gaten te houden: gebakken of gerookt is al een gezondere keuze dan gefrituurd.


Tip 3. Maak zelf uw dressing

De dressing maakt de salade nét iets lekkerder, maar vaak ook vetter. Een romige dressing is meestal op basis van mayonaise, wat veel calorieën bevat. Ook dressings uit een potje of een zakje bevatten veel suiker, vet en calorieën. Een gezonde dressing kunt u gemakkelijk zelf maken op basis van azijn en olie. Gebruik hiervoor 1 deel azijn en 3 delen olie naar smaak zoals olijfolie, sesamolie of walnootolie. De dressing brengt u op smaak met ui, kruiden, honing, mosterd of wat chilipeper. Wilt u toch een wat romige dressing? Voeg dan een beetje magere yoghurt of een halve avocado toe.


Tip 4. Vervang croutons door noten, zaden of pitten

De finishing touch van een salade is een lekkere bite zoals croutons of noten. Croutons uit een zakje lijken onschuldig, maar bevatten vaak veel calorieën doordat het een bewerkt product is. U kunt ze ook makkelijk zelf maken door wat wit brood te bakken in een droge koekenpan. Een gezonder alternatief is het toevoegen van pitten zoals pompoenpitten of pijnboompitten of noten zoals walnoten, pecannoten of amandelen. Hierbij is het wel belangrijk dat u kiest voor de ongezouten variant.

Heeft u tips of een recept voor een gezonde salade? Deel ze hieronder in een reactie.

Aanbevolen producten

Vitamine C Forte
Vitamine C Forte
4,7 sterren
(45)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Vezel Complex
Vezel Complex
4,7 sterren
(76)
Vanaf € 9,45
Bekijk product
Magnificent Multi Gummies
Magnificent Multi Gummies
Vanaf € 19,95
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Een salade gezond? Niet met deze ingrediënten "
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties