Waar moet u op letten bij het kopen van supplementen?


volkoren.jpg

Bij het kopen van supplementen heeft u de keuze uit veel verschillende merken. Hoe weet u of een supplement aansluit bij uw behoefte en dat deze van goede kwaliteit is? Kortom, waar moet u op letten bij het kopen van supplementen? Wij geven u handige richtlijnen die u kunt aanhouden bij het aanschaffen van bijvoorbeeld uw multivitamine of omega 3 capsule.


1. Kijk naar de dosering

Voor de meeste voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld door de EFSA (European Food Safety Authority). Daarnaast zijn er ook Nederlandse richtlijnen die worden opgesteld door de Hoge Gezondheidsraad. Per land kan namelijk het voedingspatroon verschillen en daarmee ook de hoeveelheid voedingsstoffen die u binnenkrijgt.

Naast de ADH is er voor de meeste vitaminen en mineralen een maximaal veilige hoeveelheid vastgesteld. Dit is de hoeveelheid die u dagelijks maximaal binnen mag krijgen. Deze ligt vaak vele malen hoger dan de ADH. Langdurige overschrijding van de maximaal veilige hoeveelheid kan klachten geven en raden wij af. De dosering in onze supplementen ligt daarom altijd ver onder de maximaal veilige hoeveelheid. Flinndal heeft een maximaal veilig module waarmee u kunt testen of u in combinatie met verschillende Flinndal supplementen niet teveel binnenkrijgt. 

Kijk altijd goed naar de dosering van een product en kies voor een product met een verantwoorde dosering. Hoog gedoseerd betekent zeker niet dat het product geschikter is. Een supplement is bedoeld als aanvulling op de voeding. Daarom kiest Flinndal altijd voor een verantwoorde dosering, zodat u nooit teveel vitaminen en mineralen binnenkrijgt in combinatie met uw voeding.


2. Kijk naar de gebruikte verbindingen van voedingsstoffen

Er zijn per voedingsstof vaak verschillende verbindingen die in supplementen kunnen zitten. Deze worden niet allemaal even goed opgenomen door het lichaam. Even een voorbeeld om dit beter toe te lichten:

Er kunnen voor supplementen 2 vormen vitamine D worden gebruikt, vitamine D2 of D3. Uit onderzoek is gebleken dat de gunstige invloed van vitamine D3 maar liefst 87% groter is dan D2. In het onderzoek bekeken de onderzoekers hoe een vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden helpt om het vitamine D-gehalte in het bloed op een goed peil te houden. Bij de groep die D3 kreeg, bleef het gehalte op het juiste niveau. Bij de groep die D2 kreeg, daalde het. Net zoals bij de groep die een placebo (nepmiddel) kreeg. De reden dat D3 zoveel beter scoort? Het lichaam neemt die vitamine beter op (Bron: American Journal of Clinical Nutrition).

Hetzelfde verhaal geldt ook voor andere verbindingen zoals magnesium- of calciumcitraat wat beter wordt opgenomen dan magnesium- of calciumcarbonaat.


3. Kijk naar de hoeveelheid en concentratie DHA en EPA

Bij het kopen van een visolie supplement kijkt u automatisch naar de hoeveelheid omega 3 visvetzuren. Zo bevat Flinndal Omega-3 Forte 450 mg omega 3 visvetzuren, in een concentratie van 77%. Dit betekent dat 77% van de visoliecapsule bestaat uit omega 3 visvetzuren. Daarnaast wordt er altijd een antioxidant toegevoegd zoals vitamine E, zodat de olie niet gaat oxideren en bevat een capsule ook altijd een kleine hoeveelheid andere visvetzuren. Hoe hoger de concentratie van de omega 3 visvetzuren, hoe zuiverder het product.

Wat daarnaast ook belangrijk is om op te letten bij visolie supplementen is de concentratie en hoeveelheid EPA en DHA. U wilt van de totale hoeveelheid omega 3 visvetzuren een zo hoog mogelijke hoeveelheid EPA en DHA. Zo bevat Flinndal bijvoorbeeld 228 mg EPA en 152 mg DHA, dat is 84% van de totale omega 3 visvetzuren. Erg zuivere visolie dus.

Wanneer u dit vergelijkt met een visoliesupplement van een huismerk van bijvoorbeeld de drogist, bevat deze vaak minder omega 3 visvetzuren van de totale visvetzuren in de capsule. Deze producten zijn vaak ook goedkoper. Wilt u het beste uit het product en uw geld halen? Kies dan voor een goede prijs kwaliteit verhouding.


4. Kijk naar de gebruikte hulpstoffen

Een voedingssupplement heeft altijd wat hulpstoffen nodig, bijvoorbeeld om alle ingrediënten in het tablet bij elkaar te houden of om de houdbaarheid te garanderen. Fabrikanten kunnen kiezen voor verschillende hulpstoffen, synthetisch of natuurlijk. We houden bij Flinndal niet van onnodige chemische toevoegingen. Daarom hebben we oog voor welke hulpstoffen we kiezen. Onze producten bevatten dan ook hulpstoffen van een natuurlijke oorsprong.
Lees ook:

Uit een recent marktonderzoek blijkt dat met name een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding wordt aangegeven als noodzakelijk om gezond oud te worden. Wat is dit precies en hoe kunnen supplementen u hierin ondersteunen? Lees meer

Hoe weet u of de kwaliteit van voedingssupplementen goed is? Klopt de dosering wel, worden alleen de beste ingrediënten gebruikt en zijn ze ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek? Lees meer

Hoe gezond is chocola? Kunt u zonder zorgen een paar repen soldaat maken, of is het toch zaak om voorzichtig te zijn? Lees meer

Geef een reactie op: Waar moet u op letten bij het kopen van supplementen?

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

U gaat ermee akkoord dat deze reactie in ons communicatiemateriaal gebruikt mag worden.

Flinndal is één van de grootste merken voedingssupplementen van Nederland. We helpen u graag om elke dag opnieuw het beste uit uzelf te halen!

Wij gebruiken cookies, onder meer voor analyse en gebruiksgemak.