Terug naar overzicht

9 tips om aan uw mentale gezondheid te werken

9 tips om aan uw mentale gezondheid te werken
Flinndal
18/06/2018
0 Reacties

Mentale gezondheid

We zijn veel bezig met onze fysieke gezondheid en krijgen daar ook veel adviezen over. Advies over gezond en gevarieerd eten, sporten en een goede nachtrust zijn meestal gericht op onze fysieke gezondheid. Want we willen ons graag fit voelen, strak in ons vel zitten en blaken van energie. Maar onze geestelijke gezondheid is net zo belangrijk! Wat is het verschil tussen fysieke en mentale gezondheid en wat kunt u zelf doen om mentaal fit te blijven?


Wat is fysieke fitheid?

De fysieke vitaliteit is de mate waarin u lichamelijk de energie hebt om te functioneren in uw werk en privé. Niet alle dagen voelt uw lijf even energiek aan. Soms lijkt u wel sneller buiten adem, voelen uw spieren niet prettig en wilt u alleen maar op de bank blijven liggen. Zorg ervoor dat dit geen gewoonte wordt. Blijf bijvoorbeeld lekker sporten en bewegen.


Wat is mentale fitheid?

Uw mentale fitheid heeft invloed op het dagelijks functioneren en de gemoedstoestand. Mentale fitheid speelt een belangrijke rol voor het geheugen en de concentratie, het leervermogen maar helpt u ook beter om te gaan met stress. Het zit niet altijd mee en een mentale fitheid helpt u tegenslagen te incasseren.


De juiste balans

Wanneer u lichamelijk en geestelijk in evenwicht bent, kunt u beter omgaan met tegenslagen, genieten van wat u meemaakt en het beste uit uzelf halen. Het gaat dus om de balans tussen fysiek en mentaal.


9 tips om uw mentaal fit te voelen

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw mentale gezondheid goed te houden of zelfs te verbeteren.


1. Denk positief

Wat we denken heeft veel invloed op hoe we ons voelen en kan zo bijdragen aan uw mentale gezondheid. Houd bijvoorbeeld eens een maand bij welke leuke en positieve dingen u op een dag beleeft. Schrijf dit voor het slapen op in een boekje. Door positief te denken voor u gaat slapen, gaat u ook meteen positiever de nacht in. Positieve dingen kunnen klein zijn, zoals een lekker kopje koffie, een lekkere boterham, een mooie wandeling, het zonnetje dat schijnt of een leuk gesprek met een vriend of vriendin. Probeer elke avond minstens 5 positieve dingen te benoemen en noteer aan het begin hoe u zich voelt. Na 30 dagen blikt u terug en noteer u ook weer hoe u zich voelt. Merkt u al verandering?


2. Doe elke week iets nieuws

Uw brein heeft prikkels nodig om jong te blijven. Ga bijvoorbeeld eens met de trein als u normaal met de auto gaat. Of bezoek een museum, een concert of een andere stad. Door uit uw normale omgeving te stappen, ontvangen uw hersenen nieuwe prikkels en worden ze uitgedaagd. Dit zorgt ervoor dat uw brein beter gaat functioneren en nieuwe informatie sneller kan verwerken.


3. Doe leuke dingen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar soms vergeten we tijd vrij te maken voor dingen die we leuk vinden. Dit kan van alles zijn, zoals lezen, naar de bioscoop gaan, in bad gaan, naar het strand gaan, yoga etc. Plan dit dan in en zorg ervoor dat u geen andere afspraken maakt op de dagen / tijdstippen dat u tijd voor uzelf hebt ingepland. Ga bij uzelf na van welke dingen u energie krijgt en welke dingen u juist energie kosten. Dingen die u energie kosten kun u dan zoveel mogelijk tot het minimale brengen en zo heeft u meer aandacht voor dingen waar u blij van wordt.


4. Stop met piekeren

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar piekeren helpt niemand. Het is negatief denken en niet goed voor uw mentale gezondheid. Bovendien kunt u aan de situatie waarover u piekert meestal niet direct iets doen, dus laat het los en probeer ergens anders aan te denken. Meer in het nu leven kan ook helpen. Door minder bezig te zijn met dingen die zijn geweest of die nog komen, zult u merken dat u op dit huidige moment eigenlijk best gelukkig bent. Dus als u kookt, op de bank zit of aan het sporten bent, heeft u dan echt iets waarover u op dat moment druk moet maken of kunt u met uw volle bewustzijn van het huidige moment genieten?


5. Ga puzzlen

Een puzzel maken is een goede training voor de hersenen. Dit komt doordat u actief uw hersenen stimuleert om de puzzel te kunnen maken. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om een gewone puzzel, een kruiswoordpuzzel of een sudoku. Met alle soorten puzzels daagt u uw hersenen uit, wat een goede invloed heeft op het geheugen.


6. Maak een wandeling of ga sporten

Beweging is goed voor de hersenen. Door te wandelen neemt de activiteit in de hippocampus (een bepaald hersengebied) toe. Dit hersengebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en onthouden. Door te wandelen kunt u dus uw geheugen in stand houden.


7. Eet voldoende omega 3 vetzuren

Het essentiële omega 3 vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen en is goed voor de hersenfunctie, bij een dagelijkse hoeveelheid van minimaal 250 mg. Door elke week minimaal 1 keer vette vis zoals zalm of haring op het menu te zetten, komt u aan deze hoeveelheid. Lukt het niet om elke week vis te eten? Dan kunt u ook kiezen voor een voedingssupplement zoals Flinndal Omega-3 Forte als aanvulling op de voeding.


8. Leer iets nieuws

Als we jong zijn gaan we naar school. Vervolgens kunnen we ervoor kiezen om te studeren of te gaan werken, maar uiteindelijk houden we vaak op met leren. Zonde, want nieuwe dingen leren werkt heel bevredigend en is goed voor uw hersenen. Zo blijkt uit een onderzoek dat het leren van een nieuwe taal, een opmerkelijk groei in de hersenen vertoonde.


9. Matig met alcohol

Iedereen weet dat alcohol niet goed is voor onze hersenen. Het werkt verdovend en heeft een negatieve invloed op verschillende delen van onze hersenen zoals de frontale cortex (voorste gedeelte van de hersenen) en de hippocampus (voor leren en onthouden). Uiteraard is zo nu en dan een glaasje geen probleem, maar bent u een stevige drinker dan is het verstandig om te matigen.


Voedingsstoffen zijn belangrijk

Net zoals bij veel processen in het lichaam zijn voedingsstoffen van invloed op een fysieke en mentale gezondheid. Zo is het mineraal zink goed voor het geheugen, concentratievermogen en het probleemoplossend vermogen. Het houdt de geest helder bij geestelijke inspanning. B-vitaminen spelen een grote rol bij de energiehuishouding van het lichaam. En ook magnesium draagt bij aan een goede geestelijke balans en helpt bij vermoeidheid.


Aanbevolen producten

Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(149)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Sport & Spieren
Sport & Spieren
4,6 sterren
(11)
Vanaf € 26,31
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"9 tips om aan uw mentale gezondheid te werken"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties