Terug naar overzicht

Blijven vrijen, ook na uw 50e

Blijven vrijen, ook na uw 50e
Flinndal
11/09/2018
0 Reacties

Vrijen

Seks is van alle leeftijden. Het is niet alleen heel leuk, maar heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dan ook dat ouderen het nog graag doen en dat seks zelfs beter wordt met de jaren. Wij geven u tips om uw seksleven leuk te houden, ook op hogere leeftijd.


De cijfers

Uit onderzoek blijkt dat nog bijna 80% van de 50-plussers voor passie het bed in duiken. Vrouwen boven de 50 voelen zich avontuurlijker dan ooit. Ouderen zijn dus tevreden met hun seksleven. Het is fijner en beter. Toch krijgen zij ook te maken met veranderingen in het lichaam die van invloed kunnen zijn op hun seksleven. Wat gebeurt er allemaal in het lichaam?


Veranderingen in de hormoonhuishouding

Over het algemeen bereikt het libido zijn hoogtepunt tijdens de puberteit. Hoe ouder u wordt, hoe meer het libido afneemt. Dit proces wordt beïnvloed door hormonen. Voor mannen is het hormoon testosteron van belang en voor vrouwen de hormonen testosteron en oestrogeen.

Bij het ouder worden neemt de productie van testosteron en oestrogeen af. Een verlaagd testosterongehalte heeft bij mannen en vrouwen meestal een verlaagde seksdrive tot gevolg. Voor vrouwen geldt bovendien dat de doorbloeding daar beneden wordt verminderd zodra de productie van oestrogeen terugloopt. Dit gebeurt tijdens de overgang. Zodra de doorbloeding minder wordt, wordt de vagina ook droger. Hierdoor worden de vaginawand en schaamlippen kwetsbaarder wat seks minder plezierig kan maken.


Oorzaken voor een verminderd libido

Pijn, erectieproblemen, een laag testosteronniveau, overgewicht, vermoeidheid of de overgang kunnen zorgen voor minder zin in seks. Zo kan 15% van de Nederlandse vrouwen last krijgen van vaginale droogheid en bij de mannen heeft 22% moeite een erectie te krijgen. 24% heeft moeite om een erectie te behouden.

Is er sprake van een lichamelijke oorzaak? Dan kunt u altijd langs uw huisarts gaan voor advies.


Voordelen van een vrijpartij

Blijven vrijen is belangrijk, omdat het veel voordelen heeft voor ons lichaam en de gemoedstoestand.


Aanmaak hormonen

Het hormoon oxytoncine (knuffelhormoon) en het hormoon vasopressine worden aangemaakt. Door deze stoffen voelen de partners zich verbonden. Ook heeft oxytocine een rustgevende werking, waardoor u na de seks makkelijk in slaap kunt vallen.

Verder wordt endorfine aangemaakt, wat zorgt voor een geluksgevoel. Het hormoon dopamine zorgt weer voor een ontspannen en goed gevoel en na een orgasme wordt het hormoon prolactine in de hersenen aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat de zin in seks weer afneemt.


Goed voor de lijn

Een intensieve vrijpartij is goed voor de lijn. Zo verbrandt u met 30 minuten vrijen ongeveer 150 kcal.


Hart en bloedvaten

Tijdens een heftige vrijpartij pompt het hart extra slagen per minuut. Hierdoor gaat het bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Ook heeft seks een positief effect op een (te) hoge bloeddruk.


Tips voor een beter seksleven

Ervaart u problemen in uw seksleven? Erover praten helpt vaak, omdat u dan samen op zoek kunt gaan naar een oplossing. Maak tijd voor elkaar vrij en ga bijvoorbeeld samen in bad of verras uw partner met een romantische avond. Denk buiten kaders en probeer eens nieuwe dingen uit in de slaapkamer. Het samen kijken naar een erotische film of het gebruik van speeltjes kan uw seksleven naar een hogere dimensie tillen.

Ontstaan problemen door een lichamelijke oorzaak? Dan kunt u altijd naar een huisarts om advies te vragen. Dit is niets om u voor te schamen.

Aanbevolen producten

Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(149)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(71)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Blijven vrijen, ook na uw 50e"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties