Terug naar overzicht

4 aandoeningen waarbij voeding kan helpen

4 aandoeningen waarbij voeding kan helpen
Flinndal
15/03/2018
0 Reacties

Voedingsstoffen botten

Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo helpen ze bij verschillende processen zoals de energiehuishouding, het immuunsysteem en het geheugen. Op deze manier houden ze ons lichaam gezond en fit. Maar ook als er sprake is van bepaalde aandoeningen kan het wel of niet eten van bepaalde voeding een verschil maken. Hoe dit werkt en welke aandoeningen dit zijn, leest u hieronder.


Advies van diëtist

Allereerst willen we benadrukken dat een bezoek aan een arts of diëtist altijd aan te raden is, indien er sprake is van langdurige gezondheidsklachten. Zoals u hieronder zult lezen, kan voeding een verschil maken. Een diëtist is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het geven van voedingsadvies bij onderstaande aandoeningen en natuurlijk ook bij andere problemen. Een bezoek aan de diëtist is dan ook aan te raden als u wel wat begeleiding kunt gebruiken bij een nieuw voedingspatroon en u zeker wilt weten dat u voeding geen tekorten heeft.


1. Hoge bloeddruk

Als u uw bloeddruk laat meten, dan wordt er gekeken naar het samentrekken en het ontspannen van uw hart. De bloeddruk wordt aangegeven met twee getallen, de boven- en de onderdruk. Als het hart ontspant dan is de bloeddruk het laagst en dit wordt aangegeven met de onderdruk. Als uw hart zich samentrekt dan is de druk het hoogst, wat de bovendruk wordt genoemd. Een te hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Om de bloeddruk te verlagen is het daarom belangrijk om te minderen met zout en juist voldoende van het mineraal kalium binnen te krijgen. Daarnaast is het DASH-dieet bewezen effectief. Dit dieet kenmerkt zich door het dagelijks eten van tenminste 300 gram groenten, 4 tot 5 porties fruit, volkoren graanproducten, 2 tot 3 porties zuivel, mager vlees en vis, noten en peulvruchten en weinig zout, suiker en verzadigd vet.


2. Diabetes type 2

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Met name diabetes type 2 komt veel voor. Bij ongeveer 90% van de mensen met de diagnose diabetes is er sprake van diabetes type 2. Bij dit type diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon wat ervoor zorgt dat de glucose (het bloedsuiker) uit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Een steeds grotere groep krijgt te maken met deze aandoening. Al ruim 1,2 miljoen Nederlands hebben diabetes en er daar komen elke week ongeveer 1.200 bij.

Het kan iedereen overkomen, maar wordt voornamelijk veroorzaakt door ongezond eten, roken, weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ouder worden of erfelijkheid. Door gezond te eten en veel te bewegen kunt u diabetes 2 vaak goed behandelen. Vermijd zoete producten met ‘snelle koolhydraten’ zoals frisdrank, snoep, zoet beleg, koek en vruchtensap. Eet voldoende groenten, fruit en eiwitrijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren en tofu en producten met gezonde omega 3 vetzuren zoals noten, olijven en avocado.


3. Lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie kan uw lichaam lactose (melksuiker) niet goed verteren. Voor het verteren van lactose is lactase nodig, dit stofje wordt aangemaakt in de darmwand. Als er te weinig van dit stofje wordt aangemaakt in de darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Dit hoeft niet direct voor darmklachten te zorgen, maar als er bij gebruik van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid melkproducten klachten optreden, is er sprake van lactose-intolerantie.

Lactose komt van nature voor in moedermelk en in dierlijke melksoorten zoals koemelk, schapenmelk, geitenmelk en paardenmelk. Ook in producten waarin dierlijke melksoorten zijn verwerkt, kan lactose voorkomen. Hierbij kunt u denken aan chocolademelk, yoghurtdrink, kazen, kwark, pudding, vla, slagroom of zure room.

Hoeveel lactose uw lichaam kan verdragen verschilt per persoon. De een kan zonder probleem 1 tot 2 porties zuivel per dag nemen, en bij een ander is het nodig om helemaal geen lactose meer binnen te krijgen. Producten zonder lactose zijn bijvoorbeeld sojadrink, rijstdrink of yoghurt en melk zonder lactose. Advies van een diëtist of arts over welke voedingsmiddelen u wel of niet kunt eten is bij deze aandoening aan te raden.


4. Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen zoals tarwe, rogge en gerst. Bij mensen met glutenintolerantie maakt het afweersysteem antistoffen aan die de lichaamseigen cellen aanvallen. Het lichaam reageert dus heftig op de eiwitten (gluten) waarbij een ontstekingsreactie ontstaat. Deze ontstekingsreactie treedt op in de dunne darm als gevolg van inname van gluten. Hierdoor beschadigt het slijmvlies, werkt de dunne darm minder goed en worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen.

Klachten die kunnen ontstaan zijn diarree, buikpijn, opgezette buik, bloedarmoede of lusteloosheid. Het is daarom ook belangrijk om glutenvrij te eten, zodat uw darm de kans krijgt om zich te herstellen waardoor klachten verdwijnen. Een diëtist kan u helpen met een goed voedingsadvies.

Glutenvrij eten is een tijdje een trend geweest, omdat gedacht werd dat dit gezonder was. Maar gluten passen prima in een gezond en gevarieerd dieet. Slechts 1% van de mensen heeft coeliakie en moeten dus de gluten links laten liggen. Alle andere mensen kunnen zonder problemen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut eten.

Aanbevolen producten

Omega-3 Junior
Omega-3 Junior
4,8 sterren
(26)
Vanaf € 10,45
Bekijk product
Omega-3 Plantaardig
Omega-3 Plantaardig
4,8 sterren
(47)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Omega-3 Forte
Omega-3 Forte
4,7 sterren
(149)
Vanaf € 12,45
Bekijk product
Omega-3 Extra Forte
Omega-3 Extra Forte
4,7 sterren
(91)
Vanaf € 14,45
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cholesterol
Cholesterol
4,3 sterren
(71)
Vanaf € 15,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(79)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"4 aandoeningen waarbij voeding kan helpen"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties