Terug naar overzicht

Perfecte zomersalade

Perfecte zomersalade
Flinndal
15/05/2019
0 Reacties

zomersalade

Wat is er lekkerder in de zomer dan een heerlijk frisse salade? Lekker als lunch of als complete avondmaaltijd. De perfecte zomersalade maakt u in 5 stappen:


1. Kies de groentemix

De basis van een gezonde salade bestaat uit veel groenten. Denk niet alleen aan sla, tomaat en komkommer. Ook wortel, bloemkool, witlof, spinazie, roosjes broccoli, ui en bleekselderij kunt u rauw in een salade verwerken. En heeft u nog wat gekookte groenten van gisteren over? Bijvoorbeeld sperziebonen, bietjes, doperwtjes of knolselderij? Die kunnen er ook in! Verder zijn ook gebakken of gegrilde groenten lekker in een salade, zoals courgette, aubergine, paprika of paddenstoelen. U kunt ze laten afkoelen of lauwwarm toevoegen. Kies vooral veel groenten met verschillende kleuren, dat staat lekker vrolijk.


2. Kies voor eiwitten

Een salade is niet af zonder eiwitten, want die zorgen ervoor dat uw salade goed vult. Voeg aan de groentebasis dus eiwitten toe in de vorm van een hardgekookt ei, kikkererwten, kidneybonen of andere peulvruchten, blokjes kaas, vis uit blik, gerookte kip of vis. Ook restjes vlees kunt u goed in een salade verwerken.


3. Kies voor granen

U kunt salade eten met stokbrood of ander lekker brood. Maar u kunt graanproducten ook aan de salade toevoegen. Denk aan (restjes) gekookte couscous, rijst, pasta of aardappelen. Of maak croutons van oud brood door ze in blokjes te snijden en in een koekenpan met wat olie knapperig te bakken.


4. Kies de topping

Voeg nog wat gezonde extra’s toe, liefst met een bite. Denk aan noten als pistachenoten of cashewnoten, pitten zoals zonnebloempitten of pijnboompitten, zaden als lijnzaad of sesamzaad, gedroogd fruit als abrikozen, stukjes augurk, blokjes appel of plakjes avocado. Ook verse kruiden zijn lekker als topping.


5. Kies de dressing

U kunt een salade natuurlijk afmaken met een kant- en klare dressing. Maar eigenlijk kost zelf maken helemaal niet zoveel tijd en het scheelt toegevoegde suikers. Maak bijvoorbeeld een yoghurtdressing of een vinaigrette. Even de ingrediënten mengen met een vork of een mini-garde en klaar is uw dressing! Het voordeel: u kunt volop variëren met de ingrediënten. Neem eens een andere olie- of azijnsoort, speciale mosterd of andere kruiden.


3x dressing

Yoghurtdressing

Meng 4 eetlepels yoghurt met 1 eetlepel olijfolie, peper, zout en 2 eetlepels fijngehakte groene kruiden als peterselie, bieslook of dille.


Honingmosterddressing

Klop 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepels citroensap, 1 theelepel witte wijnazijn, 1/2 theelepel mosterd en 1/2 theelepel honing door elkaar tot de dressing ‘bindt’.


Balsamicodressing

Meng 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel limoensap, 1 theelepel honing en wat zout en peper.


2x salade anders

Salad in a jar

Een salade in een pot is ideaal voor onderweg of als u salade wilt meenemen naar uw werk. Doe de salade laagje voor laagje in een pot. Normaal eindigt u met de dressing, maar bij de ‘salad in a jar’ begint u daar juist mee. Zo blijft alles lekker vers en knapperig. Vlak voor het opeten schudt u de pot even goed om de dressing door de salade te mengen.


Saladbowl

Meng de ingrediënten voor een salade eens niet door elkaar, maar leg ze eens naast elkaar in een mooie kom. Kies in ieder geval een paar kleurrijke ingrediënten, zoals wortel, paprika, gerookte zalm of maïs. Bestrooi met een topping van sesamzaad, groene kruiden of gehakte noten.

Aanbevolen producten

Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product
Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(79)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Perfecte zomersalade"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reacties

Dit blogartikel heeft nog geen reacties