Terug naar overzicht

Wanneer kunt u het beste supplementen innemen?

Wanneer kunt u het beste supplementen innemen?
Flinndal
16/01/2019
1 Reactie

supplementen

Veel mensen nemen dagelijks een supplement. Hierbij is het goed om te kijken naar het juiste moment van innemen. Zo kunt u sommige supplementen het beste bij de maaltijd innemen, maar maakt het moment voor anderen juist helemaal niks uit. En welke voedingsstoffen kunt u goed met elkaar combineren? Wij geven u in dit artikel handige informatie over het innemen van supplementen.


Wat is het beste moment om een supplement in te nemen?

Er zijn een aantal richtlijnen die u kunnen helpen bij het innemen van supplementen. We zullen uitleg geven over de inname van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen.


1. Vitaminen

Er zijn 13 vitaminen die onderverdeeld kunnen worden in vitaminen die in vet oplossen (vitamine A, D, E en K) en vitaminen die in water oplossen (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C). Bij vitamine A, D, E en K is het belangrijk om ze in te nemen bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op deze manier kunnen de vitaminen goed worden opgenomen in het lichaam. Het maakt dan niet uit of dit voor het ontbijt, lunch of avondeten is.

Voor de andere vitaminen in voedingssupplementen (met name tabletten) die in water oplosbaar zijn geldt dat u ze ook het beste kunt innemen met een slokje water, bij voorkeur bij een maaltijd. Een tablet bevat naast vitaminen namelijk ook andere stoffen zoals hulpstoffen voor een coating. Door het supplement bij een maaltijd in te nemen, worden de stoffen vermengd met het voedsel. Ook worden er dan enzymen en spijsverteringsstappen aangemaakt, die nodig zijn voor de vertering. Wanneer u het supplement alleen met water inneemt, gebeurt dit niet en kan het zijn dat het tablet minder goed wordt verteerd en de stoffen hierdoor minder goed worden opgenomen.

Voor capsules, tabletten zonder coating, kauwtablet of zuigtablet geldt dat de stoffen wel vrijkomen zonder dat het tablet eerst vermengd hoeft te worden met de voeding in de maag. Deze kunt u dus prima alleen met wat water innemen.


2. Mineralen

Mineralen worden in water opgenomen. Mineralen kunt u daarom ook het beste innemen met een slokje water, bij voorkeur bij een maaltijd. Bevat jouw voedingssupplement hulpstoffen zoals een coating, dan is de uitleg onder het kopje vitaminen hierboven ook van toepassing.


3. Overige voedingsstoffen
Naast vitaminen en mineralen zijn er ook overige voedingsstoffen zoals vezels en omega 3 vetzuren. Voor een aantal van deze overige voedingsstoffen zijn er ook richtlijnen qua inname.



2. Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren kunnen bij sommige mensen af en toe zorgen voor opboeren wat een vervelende smaak kan geven in de mond. Om dit te voorkomen adviseren wij om omega 3 vetzuren in te nemen tijdens de maaltijd met water. Neem de capsules daarom ook niet op de nuchtere maag of in combinatie met een warme drank, want dit zorgt er juist voor dat de omega 3 vetzuren sneller voor oprispingen kunnen zorgen.

Bevat jouw voedingssupplement omega 3 vetzuren? Hanteer dan bovenstaande regel. Voor de producten van Flinndal geldt dat u omega 3 vetzuren vindt in Sport & SpierenOmega-3 Forte, Omega-3 Extra Forte, Omega-3 Plantaardig en Omega-3 Junior.


3. Q10
Van de voedingstof Q10 is bekend dat deze beter door het lichaam wordt opgenomen samen met wat vet. Hierbij geldt dan ook dat u dit supplement het beste kunt innemen voor de maaltijd met een klein slokje water.


Combinatie van voedingsstoffen

Voor sommige voedingsstoffen geldt dat ze het beste worden opgenomen in combinatie met andere voedingsstoffen. We zullen de meest bekende combinaties toelichten.


IJzer en vitamine C

IJzer en vitamine C gaan goed samen. Met vitamine C kan ijzer tot wel 66 maal beter wordt opgenomen uit de voeding. Drink daarom bij de lunch of ontbijt een glas verse jus, of eet een bakje vers fruit (kiwi’s, aardbeien).


Calcium en vitamine D

Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. Aan Flinndal Calcium Kauwtablet en Calcium Magnesium hebben we daarom vitamine D toegevoegd.


8 B-vitaminen

B-vitaminen vormen een hecht team en zijn deels van elkaar afhankelijk om hun gunstige invloed uit te kunnen oefenen in het lichaam. Er zijn acht verschillende B-vitaminen en in Flinndal Vitamine B-complex zitten ze allemaal. Alle acht zijn ze belangrijk voor het vrijmaken van energie uit voeding.


Voedingssupplementen in combinatie met medicatie

Sommige medicatie gaat niet goed samen met bepaalde voedingsstoffen of breken bepaalde vitaminen in het lichaam af. Daarom is het altijd verstandig om het gebruik van voedingssupplementen te bespreken met een arts. Ook kan de arts advies geven over het gebruik van voedingssupplementen in combinatie met medicatie. Als voedingssupplementenleverancier mogen wij namelijk geen uitspraken doen over medische zaken en zij wij verplicht u bij dergelijke vragen door te verwijzen naar een arts of medisch specialist.


Moeite met innemen van tabletten of capsules: 3 tips

Wat kunt u het beste doen wanneer u moeite hebt met het slikken van tabletten of capsules? Wij geven 3 tips en uitleg en laten zien welke producten bij Flinndal u kunt kopen in bijvoorbeeld een kauwtablet.


Tip 1. Houd het hoofd voorover

Allereerst is de manier van slikken belangrijk. Veel mensen denken dat u een slok water moet nemen en vervolgens het hoofd achterover moet gooien om capsules of tabletten door te slikken. Dit is juist niet wat u moet doen, want hierdoor sluit u de keel af wat het slikken lastiger maakt. Met het hoofd voorovergebogen wordt de keelopening groter, wat het slikken makkelijker maakt.


Tip 2. Neem eerst een slok water zonder tablet op capsule

Wanneer u voor het innemen van het tablet of capsule alvast een slok water neemt, is de keel alvast voorbereid. Neem vervolgens eerst een slok wat er in de mond en doe hier het tablet of capsule bij. Buig het hoofd een beetje voorover en slik alles in de mond door. Gebruik altijd koud water. Door een warme drank (zoals koffie of thee) te gebruiken kan een capsule namelijk al gaan smelten voordat deze in uw maag zit. Dat is niet erg, maar u kunt er wel een nasmaak van krijgen.


Tip 3. Fijnmaken, breken of openen van tabletten en capsules

Lukt het toch niet om een tablet of capsule door te slikken? Dan kunt u een tablet proberen te breken. De meeste tabletten van Flinndal hebben een breuklijn en kunnen ook prima in kleinere stukjes worden ingenomen. Op die manier zijn ze makkelijker door te slikken. Voor wie daar nog steeds moeite mee heeft kan het helpen om te tabletten te vergruizen. Lukt het niet de tabletten te breken? Gebruik dan de Flinndal Tablettensnijder.

Een capsule is logischerwijs moeilijk in stukken te breken, maar door er met een mespuntje een gaatje in te prikken, kunt u eenvoudig de inhoud door bijvoorbeeld de yoghurt of een smoothie roeren. Zo krijgt u wel de goede extra’s binnen, maar hoeft u geen complete capsule of een heel tablet door te slikken.

Let op: doorbreken of vergruizen kan bij sommige voedingssupplementen of medicijnen de werking beïnvloeden of maagklachten geven. Gebruik deze tips dus niet zomaar voor andere producten dan die van Flinndal.


Kies voor een kauwtablet, zuigtablet of druppels

Speciaal voor mensen die het lastig vinden om tabletten of capsules door te slikken, heeft Flinndal 7 producten in een andere vorm zoals kauwtabletten of zuigtabletten.

  1. Flinndal Multi Junior Kauwtablet
  2. Flinndal Multi Kauwtablet
  3. Flinndal Multi Vitaal Kauwtablet
  4. Flinndal Vitamine C Forte Kauwtablet
  5. Flinndal Magnesium Kauwtablet
  6. Flinndal Calcium Kauwtablet
  7. Flinndal Vitamine B12 Zuigtablet

Aanbevolen producten

Curcumine Forte
Curcumine Forte
4,5 sterren
(104)
Vanaf € 18,45
Bekijk product
Multi 70+
Multi 70+
4,4 sterren
(114)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine Chondroitine MSM
Glucosamine Chondroitine MSM
4,3 sterren
(40)
Vanaf € 18,95
Bekijk product
Cranberry
Cranberry
4,7 sterren
(74)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi 50+ Man
Multi 50+ Man
4,6 sterren
(67)
Vanaf € 11,45
Bekijk product
Glucosamine
Glucosamine
4,6 sterren
(80)
Vanaf € 16,95
Bekijk product
Knoflook
Knoflook
3,7 sterren
(21)
Vanaf € 9,95
Bekijk product
Multi Junior Kauwtablet
Multi Junior Kauwtablet
4,4 sterren
(37)
Vanaf € 8,45
Bekijk product

Lees ook

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

5 tips om gezond en fit de herfst tegemoet te gaan

Als bomen weer prachtige rode en gele kleuren krijgen; de dagen voelbaar korter worden; en je stiekem alweer zin krijgt om met een beker warme chocomel onder een dekentje op de bank te ploffen, dan weet je: de zomer is voorbij, de herfst maakt zijn intrede. Maar hoe houd je nou dat heerlijke energieke gevoel vast dat je in de zomer hebt opgedaan? Lees onze 5 tips!

Lees meer Lees meer
Het verschil tussen cafeïne en theïne

Het verschil tussen cafeïne en theïne

De woorden cafeïne en theïne heeft u vast weleens voorbij horen komen. Maar weet u eigenlijk wat het verschil is? Het is een interessant verhaal en wij geven u graag het verlossende antwoord.

Lees meer Lees meer
Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Hoe oud u ook bent, blijf bewegen!

Bij het ouder worden, kan het bewegen lastiger worden. Toch is beweging een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij vertellen u graag waarom beweging belangrijk is én hoe u het makkelijker kan maken.

Lees meer Lees meer

Geef je reactie op:

"Wanneer kunt u het beste supplementen innemen?"
Deze naam wordt op onze site getoond bij de opmerking of vraag
E-mailadres wordt niet getoond bij de opmerking of vraag
Je krijgt uiterlijk binnen twee werkdagen per mail een reactie van ons. Bij het versturen van je vraag, ga je ermee akkoord dat deze op onze site geplaatst mag worden.

Reactie

Reactie van Ann, geplaatst op 6/12/2023
Wanneer neem je best plantensterole in? En als je 2 tabletten inneemt, dan best 2x1 tablet of de 2 tabletten in 1 inname?
Antwoord van Klantenservice, gegeven op 8/01/2024
Beste Ann, Goed dat u dit bij ons nagaat! Er is niet echt een tijdstip waarop u het best de Cholesterol in kunt nemen, maar wij raden wel aan om dit voor of tijdens een maaltijd te doen met een glas water. Verder mag u de twee tabletten tegelijkertijd innemen, dit hoeft niet perse verdeeld te worden over de dag. Hopelijk heb ik u hiermee voldoende geïnformeerd! Vriendelijke groet, Maxime - Team Flinndal